hirdetés
hirdetés

80 milliárd forintnyi beruházást tervez a gigavállalat

2010-03-24
A Ringier AG és az Axel Springer AG közös-vállalatban egyesíti Kelet-Európa öt országában folytatott tevékenységét. Az új társaságban mindkét vállalatnak 50 százalékos részesedése lesz. A médiabirodalom 80 milliárd forintnyi beruházást tervez a következő 3-5 évben.
A zürichi székhelyű Ringier AG és az Axel Springer AG összevonja kelet-európai érdekeltségeit. A közel 414 millió eurós (604 millió svájci frank) összforgalmat bonyolító és 4800 dolgozót foglalkoztató közös-vállalkozás az egyik legnagyobb média-vállalat lesz Kelet-Európában. A vállalat tőzsdei bevezetése három - öt éven belül várható. A joint-venture az illetékes kartell-hatóságok engedélyének birtokában jöhet létre. A közös holding 300 millió eurót (közel 80 milliárd forint) kíván beruházni a következő 3-5 évben – hangzott el szerdán Zürichben, a társaságok sajtótájékoztatóján az MTI szerint. A részvényesek további szándéka, hogy a közös vállalatot három, de legfeljebb öt éven belül tőzsdére vigyék.

Az új társaságban mindkét vállalat 50 százalékos részesedést kap. Az Axel Springer lengyelországi, csehországi és magyarországi leányvállalatainak tevékenységét és 50 millió euró készpénzt helyez az új társaság fennhatósága alá, továbbá fizet 125 millió eurót fizet a Ringier-nek, mely a szerb, a szlovák, a cseh és a magyar érdekeltségeit vonja be a cégbe. Ezzel a fenti piacokon mindkét vállalat tovább erősíti a pozícióját, amely több mint 100 nyomtatott médiumon és közel 70 online kiadványon alapul.

Március elején már többféle iparági pletyka terjedt el arról, hogy a két kiadóóriás közös cég alapítását tervezi, amely a közép-kelet-európai médiumokat adná ki. A Bloomberg március 5-én közzétett, a lengyel Puls Biznesu hírére alapozó cikkben ugyan az is benne van, hogy sem az Axel Springer, sem a Ringier nem kommentálta az értesüléseket.

Ám a Népszabadság Online (NOL) – amelyben résztulajdonos a svájci Ringier is - tegnap megjelentetett egy cikket „Közös céget alapít a Ringier és a Springer” címmel, amit a NOL Twitter oldalán egy bejegyzéssel népszerűsítettek, de később cikk lekerült a portálról. 

Az Axel Springer és a Ringier összeolvadása már nyolc évvel ezelőtt is foglalkoztatta a nemzetközi szakmai sajtót és a Kreatívot is. Akkor úgy tűnt, esély van arra, hogy a Ringier 30 százalékos tulajdonrészt szerezzen a német Springer kiadóban, egy részvénypakett megvásárlása révén. Az ügylet végül nem jött létre. A fúzió akkoriban is elsősorban a két kiadó közép-kelet-európai érdekeltségei miatt volt meghatározó, hiszen a portfóliók jól kiegészítették volna egymást. 
 
A Ringier és a Springer összeolvadása jelentősen átalakíthatja  a hazai médiapiacot is.


A Ringier és az Axel Springer hazai története és kiadványai
Az Axel Springer (AS) magyar nyelvű kiadványai 1989 óta jelennek meg a hazai sajtópiacon, ahol jelenleg 109 kiadvánnyal rendelkezik a kiadó. Portfóliójában 10 napilap, magazinok, időszaki kiadványok, heti- és kétheti lapok, regényújságok, valamint 16 internetes portál – köztük a Világgazdaság online kiadása, hat nőknek szóló weboldal, illetve 9 megyei hírportál szerepel.

Napilapjai a Világgazdaság, 9 megyei újság (24 Óra, Heves Megyei Hírlap, Petőfi Népe, Tolnai Népújság, Új Néplap, Békés Megyei Hírlap, Nógrád Megyei Hírlap, Somogyi Hírlap és az Új Dunántúli Napló). Az AS a magazinok kiadása területén 1989-ben a Tvr-hét című lap megjelentetésével és a Lakáskultúra magazin kiadásának átvételével kezdte meg tevékenységét, azóta lapcsaládokat alakított ki. Kínálatában szerepel a Színes Kéthetes Tévéműsor, a Tvr Újság, a Sárga Rtv, Tv kéthetes.

A nőknek szóló magazincsokor tagjai a Kiskegyed, a Kiskegyed Konyhája, a Csók és Könny, a Gyöngy, a Hölgyvilág, a Fanny, a Glamour. 2000-ben a Popcorn és a 100xszép kiadásának átvételével az ifjúsági magazincsalád is megjelent a kiadói palettán, az Autó-Motor átvételével és az Auto Bild Magyarország megjelenésével az autós magazinok területén is jelentős pozícióval rendelkezik. A szórakoztató újságok piacán rejtvényújságokkal (Ügyes, Ügyes Évszakok, Eszes, Kópé, Kápé, Jó vicc, Rejtvény Terefere, Ügyes Extra, Szudoku, stb.) van jelen. Az Axel Springer adja ki a Júlia, Romana, Tiffany, Bianca, Szívhang és Széphistória sorozatokat.

A Ringier 1993-ban jelent meg a magyar piacon. Portfóliójába három napilap, 13 magazin, könyvek, valamint 9 internetes portál található. Napilapjai az 1994-ben alapított Blikk, a Népszabadság és a Nemzeti Sport, magazinkínálatában szerepel a Vasárnapi Blikk, a Képes Sport, a Képes Sport Fans posztermagazin, a Nemzeti Sport Magazin, a Sport and Style, a Blikk Nők, a Blikk TV Magazin, az IM ifjúsági magazin, az IM Style stílusmagazin, a Hot sztármagazin, a Bravo, a Bravo Girl és a Buci Maci gyermekmagazin.
 
(forrás: Kreatív Online, MTI)
hirdetés
hirdetés