hirdetés
hirdetés

A hirdetők sem tudják, mire számítsanak az új rádióktól

2009-10-28
Más rádiókhoz vagy médiatípusokhoz vándorolhat az a pénz, amit a hirdetők az eltűnő Danubiuson és a Slágeren költöttek volna el. Az új rádióknak a gyors bemutatkozás segítene, és az, ha átvennének az eddig népszerű reggeli és délutáni csúcsidős rádióműsorokból.
A médiaügynökségek sem tudják még, hogyan tovább a rádiós piacon. Ami biztos, hogy november 18-ig kiszámítható a hirdetők költése.
 
A Kreatív által megkérdezett médiaügynökségi szakemberek szerint az, hogy ezután mi történik, nagyban függ attól, hogy a nyertes cégek mikor és milyen formában nyilvánulnak meg az ügynökségek és a hirdetők felé szándékaikkal kapcsolatban.
 
Valószínű a bizonytalanság 
Az első lehetséges verzió szerint minden zavartalanul folytatódik tovább hirdetői szemszögből. Ez akkor történne így, ha az új rádiók már az indulásra kész programstruktúrával és csapattal állnának ki, és addigra már sikerült volna végigjárni az összes ügynökséget, hogy prezentálják elképzeléseiket.
 
Egy második, ennél reálisabb változat szerint a mostani helyzet bizonytalanságot szül a hirdetők körében, és akár el is pártolhatnak az országos frekvenciáktól. Ebben az esetben három lehetőségük van: vagy átviszik a rádióra tervezett büdzséiket más adókra (amivel elsősorban a Juventus és a Rádió1 járhatna jól), vagy pedig más médiatípusban költik el ezeket a pénzeket.
 
A médiapiac szempontjából legrosszabb lehetőség az lenne, ha a hirdetők úgy döntenének, hogy egyáltalán nem költik el ezeket a pénzeket.
 
A döntés az elkövetkező napokban születhet meg, az ügynökségek még konzultálnak ügyfeleikkel, hogy azok hogyan döntenek.
 
Segítene, ha műsorokat vennének át
A szakemberek szerint sokat segítene a helyzeten, ha a megszűnő Danubius és Sláger főműsoridei vivőműsorainak némelyike feltűnne az új rádiókon, a hallgatók ugyanis eddig is főképp ezekért tekertek az adókra.
 
Ez a reggeli és a délutáni sávot jelenti, azaz például olyan ismert neveket, mint a Sláger reggeli Bumerángját vezető Bochkor Gábort és Boros Lajost, vagy a Danubius kora esti műsorvezetőjét, Jáksó Lászlót.
 
A Bors korábbi értesülései szerint viszont saját rádió indítását fontolgatta Boros Lajos és Bochkor Gábor, akik a Slágeren hallható Bumerángot vezetik, abban az esetben, ha a Sláger elveszíti frekvenciáját.

Csuday Gábor

Pál Zsombor

hirdetés
hirdetés