hirdetés
hirdetés

A Class FM és az MR1-Kossuth a leghallgatottabb rádió

2010-02-19
A Class FM a leghallgatottabb országos kereskedelmi rádió az Ipsos-GfK egységes mérésének első adatközlése alapján. A teljes rádiós piacon a MR1 Kossuth prudukálta a legnagyobb elérést. 

Az Ipsos-GfK konzorcium egységesített mérésének első hivatalos, januári adatai szerint a Class FM a leghallgatottabb kereskedelmi rádió Magyarországon. A Danubius frekvenciáját elnyerő  Advenio tulajdonolta Class mind a 15 évnél idősebbek között, mind pedig a kereskedelmi szempontból fontos 18-49 célcsoportban is a legnagyobb elérést produkálta a kereskedelmi rádiók között (reach - az adott idősávban elért személyek százalékos aránya a teljes célcsoporthoz viszonyítva. A minimum öt perc hallgatás számít elérésnek). A teljes rádiós piacon, azaz a közszolgálati adókat is beleértve, az MR1 Kossuth Rádió a leghallgatottabb a 15 évesnél idősebb korosztályban, valamint a reggeli műsorsávban.

Helycsere
Érdekes, hogy az adatok szerint a Class FM és az addig leghallgatottabb Sláger Rádió frekvenciáját elnyerő Neo FM hallgatottsága alig marad el a Nemzeti Médianalízisben (szintén Ipsos-GfK, 2009 első félév, 15-49 évesek) közölt utolsó adatokhoz képest, bár fontos megjegyezni, hogy a két kutatás sem a minta nagyságában, sem módszertanban nem vethető össze (erről lásd keretes írásunkat!). Tendenciákat azonban jelez az új mérés, és ez alapján megállapítható, hogy a sorrend megfordult.

A lényegében a fél egykori Danubius-szal felálló; valamint a Danubius volt kereskedelmi igazgatóját, Turi Árpádot is leigazoló Class FM a kereskedelmi célcsoportban 20,3 százalékos elérést ért el, ami alig marad el a Sláger legutóbbi 21,2 százalékától. A Neo FM ugyanebben a célcsoportban 13,4 százalékot szedett össze, ami szintén nem mondható rossznak a Danubius egykori 14,5 százalékát figyelembe véve.

Ebből azonban az látszik, hogy megfordult a két frekvencia hallgatottsági sorrendje.
 

A kereskedelmi rádiók hallgatottsági adatai a 15 évnél idősebbek körében (Reach %):
  • Class FM: 15,6
  • Neo FM: 12,3
  • Juventus Rádió: 7,3
  • Rádió 1: 5,1
A kereskedelmi rádiók hallgatottsági adatai a 18-49 év közötti hallgatók körében (Reach %):      
  • Class FM: 20,3
  • Neo FM: 13,4
  • Rádió 1: 8,5
  • Juventus Rádió: 8,1  
A rádiók hallgatottsága a 15 év feletti rádióhallgatók körében (Reach%)
  • MR1 Kossuth: 16,8
  • Class FM: 15,6
  • Neo FM: 12,3
  • Juventus: 7,3
  • MR2 Petőfi: 5,5


Bochkorék kikaptak

A reggeli műsorsávban hallható kereskedelmi rádiós programok között szintén a Class FM nyert. A Bochkor Gábor-Boros Lajos vezette, évek óta a Slágeren verhetetlennek bizonyuló, most a Neo FM-en futó  Bumerángot mindkét vizsgált korcsoportban megverte a Sebestyén Balázs vezette Morning Show.
 

A kereskedelmi rádiók reggeli műsorainak hallgatottsága A 15 évnél idősebb hallgatók körében (Reach %):
  • Class FM:  10
  • Neo FM:  7,6
  • Juventus Rádió: 4,9
  • Rádió 1: 3,3  
A kereskedelmi rádiók reggeli műsorainak hallgatottsága a 18-49 év közötti hallgatói táborban (Reach %)      
  • Class FM: 12,1
  • Neo FM: 8,3
  • Rádió 1: 5,4
  • Juventus Rádió: 4,7  


Ellentmondó adatok 
Úgy tűnik, hogy a hallgatók az Nrc kutatócég és a Maximize médiaügynökség által korábban mért, főleg a Juventus felé tűnő elpártolási szándéka után majdnem minden maradt a régiben. Az Ipsos-GfK egységes mérése ráadásul totálisan ellentmond a Kutatócentrum és a Marketing & Média szaklap február eleji adatainak is, ami szerint a 18-64 év közöttiek körében a Juventus volt a leghallgatottabb rádió 27 százalékos átlagos napi hallgatottsággal. Bár ezek az adatok sem hasonlíthatók össze, mindenképpen érdekes, hogy ezzel szemben az Ipsos-GfK új mérése szerint a Juventusnak mindössze 7,3 százalékos aránya van a 15 évnél idősebbek körében.
 
Mi dönthetett?
Nehéz megmondani, hogy miért alakult így a hallgatottsági sorrend. Annyi bizonyos, hogy a két országos frekvencián lévő rádióadó közül a Class FM játsza a hallgatóbarátabb, slágeresebb zenét, míg a Neo FM próbál egyensúlyozni a slágerek és az alternatívnak mondott zenei irányzatok között. A Class FM köztéri hirdetései láthatóbbak, az outdoor és citylight-kampány szintén segíthetett a rádió nevének jobb megismertetésében.
 

Új mérés, piaci összefogás
Az Ipsos-GfK konzorcium csütörtökön jelentette be, hogy a korábban sokat bírált, kétfajta mérése helyett egy új, egységesített mérést vezet be, amit a szakma és a piac szereplői is egységesen elfogadnak.
 
Az országos mérés alapja addig a rádiónaplós módszer volt, mely során a mintába kiválasztott 2000 megkérdezett egy héten keresztül saját maga vezetett egy naplót, melybe rendszeresen bejegyezték, mely rádióadókat hallgatták az adott időszakban. A helyi rádiókat azonban ötszáz fős mintán, telefonos lekérdezéssel mérték.
 
A piaci átrendeződés és a mérési módszer megváltozása egyszerre történt meg, így az egyenértékes hallgatottsági adatok esetleges trendtörése csak egyszer érintette a piaci szereplők tevékenységét, nevezetesen most.
 
2010 januárjától az adatgyűjtés hibrid adatfelvételi módszerrel történt, mely során a válaszadók egy része számítógéppel támogatott telefonos (CATI) megkérdezés során számolt be rádióhallgatási szokásairól, míg egy másik csoport a szintén számítógéppel támogatott online (CAWI) módszerrel kitölthető kérdőív segítségével szolgáltatott erről adatokat. Ez a módszertan marad a továbbiakban is.
 
A mérés továbbra is országos, a 15 év felettiekre reprezentatív mintán zajlott, a korábbiakhoz hasonlóan negyedórás hallgatottsági eredményeket szolgáltatva havonta, a megszokott szoftverekbe – a MédiaNavigátorba és a RádióNavigátorba töltve az adatbázisokat.
 
A konzorcium 2009 novemberére és decemberére vonatkozóan az új országos kereskedelmi adókról nem közölt hallgatottsági adatokat.
 
Ennek hátterében elsősorban az állt, hogy az Országos Rádió és Televízió Testület (ORTT) döntése nyomán rendkívüli gyorsasággal szűnt meg a két korábbi országos frekvenciahasználatra jogosult rádióadó sugárzási engedélye és indult el két új, a magyar piacon korábban jelen nem lévő adó, a Class FM és a Neo FM.

 
 

Bátorfy Attila

(forrás: Kreatív Online)
hirdetés
hirdetés