hirdetés
hirdetés

Adidasban nem büdösödik a láb

2008-09-04
Milyen márkákat ismernek a gyerekek? Hol és milyen médiumokat néznek? Hogyan hat rájuk a reklám? Az általános médiakutatásokból rendszerint kimaradó 8-14 éves korosztály fogyasztási szokásairól készített kutatást a Szonda Ipsos. Top 5 médiacégek, vágatlan vélemények márkákról.

A Szonda Ipsos egy sajtótájékoztatón ismertette a hiánypótlónak nevezett kutatás eredményeit, amelyben a 8-14 éves korosztály életmódját vizsgálták. A megkérdezett gyerekek több témakörben adtak választ, például az érdeklődési területükről, információforrásukról, kedvenc médiumaikról, fogyasztási és vásárlási szokásaikról, a reklámokhoz való hozzáállásukról, márkaismeretükről.

A beszélgetésen elhangzott, hogy a vizsgált korosztály alapvetően két csoportra oszlik. Ezt alátámasztotta Ranschburg Jenő pszichológus is, aki szerint a 8-11 még inkább a családhoz, míg a 12-14 évesek a barátokhoz kötődnek.

Nemcsak ebben mutatkozik meg a különbség a két csoport között, hanem az érdeklődési területük is más, továbbá eltérő az is, hogy honnan szerzik az információkat. A felmérés szerint míg a 8-11 évesek kedvenc témái: az állatok, autók, játék, mobiltelefon, sport és filmek, addig a 12-14 éveseknél csak az utóbbi kettő a jellemző, és inkább foglalkoznak divattal, számítógéppel, celebekkel, „csajozás/pasizással”, pletykákkal és zenével. A fiatalabbak főleg a szülőktől informálódnak, ezt követik a barátok, a hatodik-nyolcadik osztályosoknál apa-anya háttérbe szorul és elsőszámú forrássá válnak a barátok, valamint az osztálytársak. Ennél a korosztálynál már az újságok is számítanak.

Mindezt jól mutatja a kutatási beszámolóból kivett két idézet is: „Engem minden játék érdekel, legó robotokat össze kell építeni minden fajtának van valami képessége. Mindig megkérdezem Ákost, a legjobb haverom.” (8-11 év), és a „Sztárpletykák érdekelnek a legjobban, a Bravo Girl a kedvenc újságom, abban minden benne van, amire kíváncsi vagyok…” (12-14 év).

Médiafogyasztás
A gyerekek válaszai alapján összeállították a kedvenc médiumok listáját is, lebontva tévécsatornákra, lapokra, rádiókra és website-okra.


 

33 milliárd a gyerekek kezében
Gábos Zsuzsa médiakutatási igazgató arra hívta fel a figyelmet, hogy a fogyasztási szokásokkal kapcsolatban egyre inkább számít a gyerekek véleménye a családban. Egy 2006-os amerikai kutatás szerint az élelmiszervásárlás 77 százalékába van beleszólásuk a gyerekeknek, ez az arány az autóvásárlásnál is magas, 54-63 százalék, Németországban pedig évente 6 milliárd euró van gyerekkézen.

A kutatás kitért az itthoni helyzetre is, kiderült, hogy a havi átlagos 3300 forintos zsebpénz alapján a 8-14 évesek összesen évente 33 milliárd forint felett rendelkeznek. Ehhez pedig hozzáadódik az, hogy a magyar gyerekek is beleszólnak a családi vásárlásokba.


(Milyen mértékben hallgatnak a véleményére otthon az alábbi termékek vásárlásánál - %)

Gyerekek a márkákról
A korosztály márkaismeretét is kutatta a Szonda Ipsos, a gyorséttermek teljes ismertségét 98 százalékkal a McDonald’s vezeti, ezt követi a Burger King 76 százalékkal és a megkérdezettek fele tudott a Pizza Hutról.

A vásárlói tudatosságra is kíváncsiak voltak a felmérés készítői és kiderült, hogy a gyerekek olyan dolgokat szeretnek vásárolni, amiket már ismernek és tudják, hogy jó a minősége. A vizsgált korosztályban a megkérdezettek  egyenlőségjelet tettek a márka és a minőség közé. Ráadásul tudatosan is vásárolnak, mert 57 százalékuk általában előre eldönti, hogy mit akar venni.
 

Néhány idézet a kutatásból:
 
„Én szeretem a márkás dolgokat, mert az tetszik, meg azt mások is megnézik”
 
„A márka a minőséget is jelenti. Egy Nike cipő az minőség. Ha ránézek egy Puma cuccra akkor látszik, hogy az minőség”
 
„Fontos mert ha kínai márka az könnyen tönkre megy. Azok nem olyan szép ruhák. Nem is érdemes bemenni ezekbe a boltokba. A márkás üzletekben jó minőséget árulnak.”
 
„Cipőben fontos a márka. Adidas, Nike. Azért fontos, mert ebben nem lesz büdös az ember lába.”
 

Módszertan
A gyerekeket szülői jelenlét mellett kérdezték meg saját otthonukban, CAPI – laptopos – módszerrel. A kérdőívek közös kitöltése félóra volt, ezt követte tízpercben a szülői kikérdezés. Önkitöltős napló is maradt a gyerekeknél, amelyet egy héten keresztül töltöttek tartalommal. Az anyagok szakmai összeállításában gyermekpszichológusok segítettek.

A felmérést az Omnicom Media Group (OMG) és az Országos Rádió és Televízió Testület (ORTT) is támogatta.

 

Molnár Kinga

(forrás: Kreatív Online)
hirdetés
hirdetés