hirdetés
hirdetés

Alkalmazásban int óva a kartellveszélytől a GVH

2018-01-04

A szervezet jelenlegi elnökét egyébként Orbán Viktor nevezte ki hét évvel ezelőtt hat évre.

"A verseny tisztasága a közbeszerzési eljárásokban közérdek, így a közbeszerzési kartellek visszaszorítása kiemelt célja mind a Gazdasági Versenyhivatalnak (GVH), mind a Közbeszerzési Hatóságnak (KH). A GVH most a KH „Napi közbeszerzés” elnevezésű mobiltelefonos alkalmazásán elérhető „napi tippekkel” hívja fel a közbeszerzéseken induló ajánlattevők, valamint a közbeszerzést kiíró ajánlatkérők figyelmét a kartellek kockázataira és kezelésére" - olvasható a GVH és a KH közös közleményében.

Az alkalmazás egyébként 2017 májusa óta elérhető már, a hivatal szerint négyezren töltötték le. A napi tipp indult január elején, és heti rendszerességgel szolgálja majd a közérdeket egy-egy hasznos tanáccsal. "Az ajánlatkérőknek, illetve az ajánlattevőknek szánt rövid, gyakorlati tanácsok a GVH két tájékoztató füzetére támaszkodnak, amelyek elérhetők a „Napi jó gyakorlat” menüpontban is. A tippek megjelenéséről „push” üzenet érkezik a menüpontra feliratkozóknak" - írja a hivatal.

A Gazdasági Versenyhivatal és a Közbeszerzési Hatóság első tippje az évre, esztendőre:

"A közbeszerzési kartell Önnek is árt!
A közbeszerzési kartellek megdrágítják a megvalósítandó projekteket és rontják azok minőségét. Kartell nélkül ugyanazért a pénzért többet és jobbat kaphat."

Létezik egyébként több tájékoztató füzetecske is, amely az ajánlatkérőknek segít a kartellek felismerésében. A füzetben olvasható tippek jelennek meg a korszerű alkalmazásban is. A GVH 2015-ben indította kartellellenes kommunikációs kampányát „Nem marad köztetek” szlogennel, és microsite-ot is létrehozott a célra. Ezen található a Kartell Chat is.

A GVH elnöke Dr. Juhász Miklós, akit 2010-ben nevezett ki Orbán Viktor a szervezet élére eredetileg hat évre, ám a szervezet honlapja szerint még mindig ő a vezető (egyébként a GVH korábbi vezérét is Orbán nevezte ki, és ő 12 évig volt a hivatal élén). Az Origo 2010-es cikke szerint Juhász az Orbán-család barátja, és több, a családhoz köthető cégügyben érintett volt.

A kartell a versenytárs vállalatok közötti titkos megállapodás, amely a verseny korlátozására vonatkozik, írja a GVH honlapja.

 

Puskár Krisztián

(forrás: Kreatív Online)
hirdetés
hirdetés