hirdetés
hirdetés

Árvereznek a Playboy gyűjteményéből

2010-11-09

Többek között Salvador Dalí munkáját és híres aktfotókat árverez el gyűjteményéből a Playboy magazin. A Christie's aukciósház decemberi aukcióján négymilliárd dolláros bevételre számítanak.

A Christie's The Year of The Rabbit (A nyúl éve) címmel rendezi meg árverését New Yorkban, december 8-án. A kalapács alá kerülő festmények és híres fotográfiák a Playboy gyűjteményéből számaznak.

A decemberi aukción elárverezik Salvador Dalí Playmate című festményét is, amit a művész 1966-ban festett és a Playboy 1967-es januári számában jelent meg. A kép eddig Hugh Hefner kaliforniai villájának dolgozószobájában lógott, és most várhatóan 100-150 ezer dollárért kerül majd új tulajdonosához.

Az árverés vezető tétele Tom Wesselmann amerikai pop-art festő Mouth 8 című műve lesz. Az aktképeiről ismert művész szintén 1966-ban készítette a képet, értékét 2-3 millió dollár közé becsülik.

Az újság 20 milliós fényképgyűjteményéből ezúttal nyolcvan kerül kalapács alá, a Marilyn Monroe-ról készült felvételeket 10-30 ezer dollár között adhatják el, de az érdeklődők Brigitte Bardot francia színésznőt ábrázoló fotókra is licitálhatnak. Az elmúlt évtizedek csillagai közül Anna Nicole Smith, Cindy Crawford és Elle MacPherson modellekről, illetve Pamela Anderson színésznőről készült aktfotók is szerepelnek a kínálatban.

"A Playboy művészeti gyűjteménye rendkívül kifinomult kollekció, amely a világ legnagyobb tiszteletben álló festőinek és fényképészeinek munkáiból válogat" - fogalmazott Cathy Elkies, a Christie's egyik alelnöke.A szakember szerint azóta, hogy a Marilyn Monroe fényképével a címlapon megjelent a magazin első száma, a Playboy ikonokat adott a világnak.

(forrás: MTI)
hirdetés
hirdetés