hirdetés
hirdetés

Az amerikai nagykövet a CEU miatt tette félre a független média kérdését

2018-10-11

Az egyetemen tartott előadáson és nyilvános beszélgetésen beszélt erről. Korábban azt nyiatkozta, hogy nem érzi, hogy sérülnének Magyarországon a szabadságjogok.

Az Index számolt be David Cornstein amerikai nagykövet CEU-n tartott előadásáról. A Trump adminisztráció diplomatája korábban azt nyilatkozta, hogy nem tapasztalja a szabadságjogok sérülését Magyarországon. Az egyetemen az "amerikai álom"-ról tartott előadást, illetve a cikk szerint inkább saját karrierjéről mesélt. Viszont egy beszélgetésen is részt vett, amelyen többek között arról beszélt, hogy magyarországi kinevezése óta szinte csak a CEU volt számára napirenden.

Fotó: Huszti István (Index)

"Arról is kérdezték, hogy a kongresszusi meghallgatásán tett ígéretéhez hűen hogyan akarja támogatni és védeni a sajtószabadságot Magyarországon. Erre Cornstein (...) most arról beszélt, hogy priorizálnia kellett, és a CEU ügyét most sürgősebbnek tartotta, mint hogy azzal jöjjön a magyar kormánynak, jobb lenne, ha lenne még három független újság és két független tévé. Azt is mondta, ő értékeli a konstruktív kritikát, de tudja, hogy vannak olyanok, például Trump elnök, aki ezzel nincs így. Viszont biztosította a közönséget, hogy ha olyat lát megtörténni Magyarországon, ami szerinte ellentétes azokkal az értékekkel, amelyekért az amerikaiak harcoltak, akkor fel fogja emelni a szavát". A teljes beszámoló erre olvasható.

Időközben a Politico cikke szerint, amelyet a 444 szemlézett, 22 demokrata kongresszusi képviselő levélben tiltakozott amiatt, pontosabban érdeklődött affelől, hogy az amerikai külügyminisztérium miért hívta vissza a független magyar sajtó támogatására indított, 700 ezer dolláros pályázatát.

Puskár Krisztián

(forrás: Kreatív Online)
hirdetés
hirdetés