hirdetés
hirdetés

Az Európai Újságíró Szövetség megváltoztatná a médiatörvényt

2011-01-06

Az Európai Újságíró Szövetség (EFJ) csütörtökön arra kérte José Manuel Durao Barroso európai bizottság elnököt, hogy a vezetése alatt álló testület alaposan elemezze az új magyar médiatörvényt, és érje el annak megváltoztatását. A MÚOSZ szerint elkerülhetetlen a törvény hatályának felfüggesztése.

Barroso budapesti látogatásának előestéjén a bizottsági elnökhöz írt levelében a brüsszeli székhelyű szervezet úgy vélte, "szükséges lesz uniós szabálysértési eljárást indítani Magyarország ellen ..., ha a magyar kormány nem változtat a törvényen." Brüsszeli közleménye szerint az EFJ azt is hozzátette, hogy meglátása szerint a törvényt nem csupán technikai kritériumok alapján, az audiovizuális szolgáltatásokkal foglalkozó uniós irányelv fényében kell megvizsgálni, hanem az alapvető jogok uniós chartájának szempontjából is, mert az utóbbiban foglalt egyes elveket is sért. A közlemény szerint a nemzetközi szervezet úgy véli, ebben az esetben nem csupán az újságírás mint közjó elve forog kockán, hanem az EU hitelessége is, mint az emberi jogokat védő politikai intézményé.

A Magyar Újságírók Országos Szövetsége csütörtöki közleményében „messzemenő helyesléssel nyugtázta” annak hírét, hogy amennyiben az Európai Unió szükségesnek tartja, úgy megtörténik a médiatörvény felülvizsgálata. Emellett elkerülhetetlennek tartják az Európai Unió vizsgálatának lezárulásáig a törvény hatályának felfüggesztését.

(forrás: MTI)
hirdetés
hirdetés