hirdetés
hirdetés

Bátorfy Attila, az új józsefvárosi

2014-12-25

Bátorfy Attila, a Kreatív újságírója egy éve él a 8. kerületben. Előtte a 18. kerületben, a Havanna lakótelepen élt 29 éven keresztül. Az Én Városom sorozatban a Zsiga bárról és a Tavaszmező utcáról is beszél.

Mit szeretsz benne?

Elsősorban a lakásunkat. Szép, tágas. Meg hogy minden közelebb van, mint amikor a Havannán laktam, amit szerettem. De egy év kevés ahhoz, hogy komolyabb érzelmi kötődés alakuljon ki. Alapvetően nagyon remek helyen lakom, sok műemléképület közelében.

Itt laktam 1.

Itt laktam 2.

Most itt lakom

Mit nem szeretsz benne?

A környék idősebb, inkább ötven feletti lakóinak arcára írt életminőség elszomorító. A Kék Pont drogprogramjának minden racionális-szakmai és emberi érvet leszaró, ostoba megszüntetése pedig azonnal látható károkat okozott a környéken.

Melyik a kedvenc üzleted?

Nincs.

Melyik a kedvenc kávézód/éttermed? 

Egy helyre járok viszonylag rendszeresen, a Zsiga Bárba. Kicsi, kedves, otthonos hely, a tulajdonos-pultos csapat pedig csak jó arcokból áll. Ja, és Barcs Miklós, a legendás Flash zenekar frontemberének törzshelye, tartottak koncertet is ott. Kár, hogy kiver a víz ettől a zenétől. 

A Zsiga Bár apró belseje (Forrás: Facebook)

Van olyan kedvenc történeted, ami ehhez a helyhez kapcsolódik?

Még nincs.

Hogyan mutatnád be egy mondatban ezt a városrészt?

A Tavaszmező utca környéke menő.

A Tavaszmező utca a Horváth Mihály téri Szent József templom felé

Mit mutatnál meg belőle egy barátodnak?

Az előzőt. Ha a kerület is úgy akarná, akkor ezen a környéken szuper dolgok születhetnének, nemcsak a Horváth Mihály téri rogándíszköves új köztér, ami úgy sikerült, mintha egy katonai felvonulási terep lenne. Mivel a kreativitás lassan, de biztosan elmenekül a Kazinczy környékéről, ezért ez a környék lehetne befogadó. Itt van az Óbudai Egyetem Kandója, nagyon sok diák van, hostelek tucatjai, azonban este alig van, ami itt tartaná az embereket. Nem tudom, hogy a volt Telefonközpont épületének státusza micsoda, de oda lehetne kultúrát vinni, évek (évtizedek?) óta kong az ürességtől és csak robban lefelé, bár most volt valami felújítás. Az egykori sirályosok nyitottak egy helyet az Auróra utcában Aurora néven. Ez nem csak miattuk jó, de jelzés is, hogy mások is megjelenhetnek majd még a környéken. Ehhez azonban tényleg előrelátó városvezetés kellene. Ezen kívül nyilván a műemléképületeket mutatnám meg, óriási kincsek vannak szinte teljesen eldugva, lepusztulva, elfeledve. Továbbá a Füvészkertet.

Ray Rezső terve alapján a Józsefvárosi Telefonközpont (Forrás: Egykor.hu)

A Füvészkert (Forrás: Füvészkert.org)

Otthoni Füvészkert

Egy ideális napod hogyan telik ebben a városrészben?

Nyilván el tudnám tölteni aktívan is egy napomat ezen a környéken, csak félek, hogy nagyjából egy egy kilométeres sugárban mozognék, aminek a vége a Köztársaság tér, ahová a kutyát szoktuk elvinni sétálni. Talán több idő kell, hogy jobban kiismerjem a kerületet.

A II. János Pál pápa téri (volt Köztársaság tér) egykori MSZMP, majd MSZP székház

Ha nem itt élnél, akkor melyik magyar városban/városrészben élnél szívesen? Miért?

Pécs. 

Bátorfy Attila

(forrás: Kreatív Online)
hirdetés
hirdetés