hirdetés
hirdetés

Debrecen és matematika Szabó Györgytől

2013-05-02

Kortárs klasszikus zenét is csempészett zenei ajánlójába Szabó György, a Sanoma Media vezérigazgatója. Kultúrterror sorozatunkban városokat és kurzusokat is kínál.  

Szabó György
Debrecen és zene
Életemet meghatározta a debreceni kultúrkörnyezet, mert onnan származom. Debrecen gyermek- és kamaszkoromban is az ország egyik legjelentősebb kulturális központja volt, a műszaki tudományoktól kezdve a bölcselettudományokon keresztül a Zeneművészeti Főiskoláig minden diszciplína, intézmény képviseltette magát a felsőoktatásban. Vidéki városokhoz képest ritka kivételként két színháza volt, a Kossuth Lajos Tudományegyetem, a Klinika, az Atomkutató Intézet a tudományos élet pezsgő helyszínei voltak. Országos hírű volt a Kodály kórus, a Csokonai Színház és még sorolhatnám.

Kisgyermekkoromban kezdtem el hegedülni, ami a mai napig is meghatározza zenei érdeklődésemet, ízlésemet. A preklasszikusok, Vivaldi, Corelli ma is az olyannyira igényelt harmónia forrásai számomra. Vivaldi G-dúr hegedűversenyt magam is játszottam, életem  elválaszthatatlan részévé vált:

Sokat gondolkodtam, melyik  klasszikus művet közvetítsem még olvasóimnak: Paganini La Campanelláját, mert a virtuozitásnak visszatért az ideje és mert a zsenialitást sosem szabad kirekeszteni, Mozart Kis Éji zenéjét, ami a világ egyik legkönnyedebb darabja  vagy a világ legszebb dallamát, Beethoven F-dúr románcát vagy Mendelssohn E-moll hegedűversenyét (itt infografikával ).

Mégis Penderecki Auschwitz Oratoriumát választottam: elakad a szó, ott érezzük magunkat a borzalom közepén.

Magunkat és magyarságunkat pedig Liszt Ferencen keresztül érthetjük és élhetjük meg igazán:

A közelmúltban nemzeti emlékhely lett a debreceni Nagytemplom és Kollégium. Vessünk egy pillantást a Nagytemplom belsejébe, ami egyszerűségével és fenségességével nyűgöz le bennünket:

Ne hagyják ki május 6-án Varnus Xavér és Lajkó Félix közös hangversenyét Debrecenben!

A Debreceni Református Kollégium (az egyetlen református kollégium, amelyik évszázadok óta megszakítás nélkül működik), 2013-ban ünnepli fennállásának 475. évfordulóját. Ne mulasszuk el meglátogatni!

 

Kicsit távolabb
Édesapám Újvidéken született, gyermekkoromban minden évben ellátogattunk rokonainkhoz. Mi minden megváltozott azóta, de számomra Újvidék máig is környezetünk egyik legszerethetőbb városa maradt:

Nekünk, magyaroknak szerintem többet kellene figyelnünk a tőlünk keletre elhelyezkedő országokra. Néhány éve Tallinnban jártam, lenyűgözött a város északisága, öröksége, nyugodt, kiegyensúlyozott hangulata: 

Menjünk egy kicsit távolabb: nyugatra és délre! A baszkokról sokat hallottunk, de mennyire ismerjük fővárosukat, Bilbaot? Lenyűgözött európaisága, korszerűsége: a város Európa art deco építészeti stílusának egyik legjobbja és a Guggenheim múzeumcsalád egyik legeklatánsabb képviselője:

Szerencsére nagyobbik lányom elutasítja a dél nyári melegét, így többször északi országokba mentünk kettesben “nyaralni”. Ebben az a szép, hogy a nyaralás nagyon viszonylagos, hiszen az élményt (éppen Norvégiában) a  gleccsermászás, a gleccserkajakozás és a fjordok adják: lenyűgöző látvány! Augusztus elején készültek a képek! Nem volt könnyű visszatérni ebből a békéből.

 

A tudomány mint kultúra
Nem tudom megállni, hogy a tudományt, ezen belül a matematikát is a kultúra részének tekintsem: nem találtam olyan információt, ami nagyon közérthetően kifejezné a matematika kulturális vonatkozásait (eltekintve attól az urbánus hiedelemtől, hogy akinek magasabb a matematikai IQ-ja, az az életben is jobban érvényesül), így hadd méltassam Szemerédi Endre személyét, aki 2012-ben kapta meg a matematika Nobel-díjának számító Abel-díjat és Lax Pétert, aki pedig 2005-ben vehette át ugyanezt a díjat.

Mégis találtam egyet: Barabási László munkásságát, aki egyebek mellett vizsgálta az emberi viselkedés dinamikáját is. Megcáfolta közvetetten azt a feltevésünket, hogy az embernél nincs kiszámíthatatlanabb tényező a világon. Sokmillió mobiltelefon-használó viselkedéseinek mintáiból arra a következtetésre jutott, hogy az emberi mozgás 93 százalékos pontossággal előre látható a jövőre nézve. Hát, ennyit az autonóm viselkedésről (további “kiábrándító” információk a témáról a Könyv, agy fejezetben lejjebb.)

2012 februárjában útnak indult az első magyar műhold, a Masat -1. Hatalmas tudományos eredmény, egy évvel a fellövése után is kiválóan működik, gratulálok!

Látták már az átlátszó betont? Íme, fantasztikus!

Minden évben várom a TED magyarországi rendezvényét, a TEDxDanubiát. Ebben az évben március 22-én rendezték meg Crossing the line címmel. Eredeti gondolatokkal frissítem magam ezen a napon. Ez az egyik legjobb hely arra, hogy Budapesten a világ iránt nyitott, érdeklődő emberekkel találkozhassam. Az ez évi rendezvényről itt szemezgethetünk.

 

A férfi és öltözködésének kultúrája
Rendszeresen járok külföldre és az egyik legmeghatározóbb (negatív) élményem a külföldi repülőtereken a  Budapestre induló gépekre várakozó magyarok tömege.  Ápolatlan haj, ódon ruházat, igénytelenség, szürkeség és feketeség, túlsúlyosság: megvannak a honfitársaim!

Persze az első, hogy a férfi nem rinyál (Mucsi, a pultos klipjét nem merem belinkelni), nézzük meg inkább Magyarország legstílusosabb férfijainak listáját:

 

Színház, film
Pintér Béla
rendezésében nemrég láttam a Kaisers TV Ungarn című darabját, ami csupán egy fantáziatörténet arról, hogy Amália egy álomszerű utazás alkalmával, visszakerül 1848-ba, és a császári televíziónál kap álláslehetőséget, majd megelevenednek a szabadságharc ellentmondásos szereplői. Kiábrándulások és felismerések követik egymást.

Pihenés
Az elmúlt nyáron azon gondolkodtam, hogy a meleg nyári napokra tudok-e alternatív lehetőséget találni egy kis vizes programra a zsúfolt fürdők helyett. És találtam egyet: a Zara szálló tetején felépített szabadtéri medencét, aminek beltéri része is van. Fantasztikus érzés Budapest fölött úszni, és csak az épületek tetejére rálátni, íme:

 

Média és cégkultúra
Ha média, akkor természetesen Sanoma…Nehéz válogatni a több, mint 100 termékünk közül. Lapjainkkal, internetoldalainkkal, mobiltermékeinkkel és televízióinkkal ötmillió magyar embert érünk el. Csak azt kérem, arra figyeljenek, milyen felelősséggel viseltetünk a nők, gyermekeink, szüleink, a fiatalok, az életükben korlátozottak, az elesettek, a tehetségesek, az újdonságra szomjazók, a munkát keresők, az információra vágyók iránt. És mindezt kollégáink saját meggyőződésükből teszik…büszke vagyok rájuk.

Íz, nyelv
Az utóbbi hónapokban könyvek, videók hívták fel a figyelmemet a nyersételek erejére. Ugyan még nem tartok a teljes nyerskosztnál, de amikor csak lehet, ellátogatok a Mannatural nevű étterembe. Semmi flanc, de az ízekért messze megéri!

Folyamatosan keresem a hatékony nyelvtanulási módszereket. Életem  legélvezetesebb nyelvtanulási módja a Makara György által kifejlesztett Villám nyelvtanulási módszer, amivel a hagyományos módszerekhez képest többször hatékonyabban lehet megtanulni a nyelvet.

Példaként hadd álljon itt egy nagyon sikeres történet:

Hajdú Zsuzsanna orgonista 14 napos némettanulási rekordja valódi sajtószenzáció lett 1995-ben. Teljesen kezdő létére két hét alatt eljutott olyan túlélési szintre, hogy Bécsben a Zeneakadémia orgona-tanszakára a felvételi vizsgát német nyelven sikeresen letette!

Naplójába ezt írta a 14. napon:
"...Egyébként ezt a módszert nagyon tudom ajánlani mindenkinek, akár ebben a tempóban is. Fogyókúrázóknak különösen – mert két hét alatt lefogytam bizony – ugyanis alig volt idő az evésre. Alvásra még kevésbé, de úgy érzem, volt eredménye és értelme. A németezés kedvéért azért a bécsi felvételimre az orgona-gyakorlást mégsem hagyhattam el. De kibírtam. Igazán szerencsés vagyok, hogy ezt a lehetőséget kaptam. "

 

Könyv, agy
Már több éve, hogy felkért a kiadó: mutassam be Magyarországon Edward de Bono Simplicity című könyvét. Már azelőtt is foglalkoztatott az a probléma, hogy Magyarországon milyen bonyolultan gondolkodunk és fogalmazunk. Azt gondoljuk, hogy kifejezésmódunk bonyolultsága intellektualitásunkat mutatja (pedig éppen fordítva van).  Élmény volt olvasni és értelmezni a könyvet, mert éppen azt az üzenetet hordozta: az egyszerű és egyértelmű működésmódban fantasztikus erő van.

Általában olyan könyveket olvasok, amelyek értelme, iránya eltér a fősodortól. Elmenyitogató könyv Eric Abrahamson-David H. Freedman Tökéletes rendetlenség című elaborátuma. Azt bizonyítja, hogy a feje tetejére fordított, viszonylag szervezetlen gondolkodásmód sokszor sokkal hatékonyabb, mint a kreativitást általában kioltó szervezettség.

Minden felnőtt számára alapbető műnek tartom F. Galló Béla: A bennünk kódolt jövő címen írt tanulmánykötetét. F. Galló harminc éve klinikai kutatások alapján jutott arra a következtetésre, hogy felmenőink életmódja, emberi viszonyai, a magzatkori és gyermekkori traumáink lenyomatot hagynak testünkben, lelkünkben és hogy ezek a traumajelenségek előrelátható ciklusokban ismétlődnek. F. Galló egy új világba helyez bennünket életünk fejleményeivel kapcsolatban, magyarázatot ad sokszor érthetetlen viselkedésünkre, magatartásunkra, kicsit neglátjuk benne a jövőnket is…

Eredeti gondolatokat vet fel Sárvári György Sématörés című, nemrégen megjelent könyve. Coaching helyzeteket ír le sorjában, és arra int bennünket: a hagyományos, merev gondolkodásmódunktól való radikális szakítás nélkül kevés dolog fog változni az életünkben, a paradigmaváltás pedig elkerülhetetlen…

Mindig izgatott, hogyan tudjuk agyunkat egyre hatékonyabb működésre sarkallni. Tavaly elvégeztem egy jobb agyféltekés rajztanfolyamot. Magam sem gondoltam volna, hogy négy nap alatt ilyen fejlődésre vagyunk képesek:

 

Megemlékezés
Emlékezzünk meg Storm Thorgersonról, aki a Pink Floyd borítóit létrehozó alkotóról, néhány napja hunyt el:

És idézzük fel a Pink Floyd egyik legjelentősebb számát: a The Wall-t, ezzel búcsúzom az olvasótól:

Molnár Kinga

(forrás: Kreatív Online)
hirdetés
hirdetés