hirdetés
hirdetés

Digitális üzenet

IV. Országos DTP-Konferencia és Kiállítás
1999-03-31
Egyes vizsgálódások szerint a 2000. évre az adattárolás közel 80%-a digitális formában történik. Nem csoda, ha a balatonfüredi konferencia kiemelt gonddal kezelte a kérdést. A zömében nyomdász szakmai körökből kikerült DTP-sek törekvése, hogy korszerű technikai megoldásokkal szolgálják ki megrendelőiket.
A szavak inflálódásának, a bővülő információigények kielégítésének következtében egyre több szó szükséges az információk leírásához (gondolhatunk egyes technikai berendezések, szoftverek kézikönyveire). A szóhasználat bővülése mellett rohamosan fejlődnek a képi ábrázolás és alkalmazás lehetőségei (szkennerek, fényképezőgépek). A digitális kultúra látszólag visszaszorítja a klasszikusabbnak számító területeket, de felmérések szerint, a Gutenberg-galaxis mellett, a hagyományos könyvfogyasztás lassan, de emelkedő tendenciát mutat.

Növekvő igény mutatkozik a digitális publikálás iránt is. A hazai DTP szakma a digitális kultúra fejlődésének elemeit szükségszerűen és hatékonyan kell, hogy beépítse. Hasonlóképpen a legkorszerűbb multimédia alkalmazásokat.

Szakmai légkör, baráti hangulat

A Hotel Füred termeiben tartott kétnapos konferecia programjait és kiállítását közel 200 résztvevő kísérte figyelemmel. A konferencia előadásai három témakörbe rendeződtek: a multimédia szerepe, a nyomtatás és előkészítés területei, kiadók és nyomdák szerkesztőségi munkafolyamatai.

A multimédia területek, CD-Rom fejlesztések, a DTP és a kartográfia kapcsolatteremtését, valamint a weblapok készítését érintették. Szó esett arról, hogy az adattárolás klasszikus helyigényét, rendszerezhetőségét felváltja a digitális adattárolás. A digitális tárolás jobb minőségű, pontosabb és gyorsabb rendszerezést, keresést biztosít.

A veszprémi Prospektus Nyomdalátogatás (ahol a konferenciáról digitális kamerával készült felvételeket a Heidelberg PrePress rendszerrel falinaptárra helyezték, és egy óra elteltével a Speedmasteren készült nyomatokat a látogatók átvehették), a Scan View, a Scitex, az Agfa és a Heidelberg rendszereinek ismertetése egészítette ki.

Ahogyan a klasszikus nyomtatás a Heidelberg nyomógépeire, úgy a digitális nyomtatás a Xerox berendezéseire alapozza működését, azon a piacon, ahol napjainkra 150 milliárdos iparág kezd kialakulni.

A Xerox DocuTech 600 dpi minőségű nyomtatást, Print-on-demand technológiát, digitális állományok hálózati fogadását, offset előnyomott, színes perforált papírok nyomtatását, on-line finiscing opciók (kötés, vágás, tűzés, irkafűzés) nagyüzemi biztosítása mellett, irodai alkalmazásait bővíti, amelyek akár havi 35 000 oldal kapacitását biztosítják.

Áprilisában várható az AGFA XD-320 digitális lézermásoló legújabb generációjának bemutatása. A 32 A4/perc másolási teljesítmény mellett, a multifunkcionális berendezés gyakorlatilag minden elterjedt hálózati alkalmazással kompatibilis. Hálózati nyomtatás mellett, beépített faxmodemmel hálózati faxként funkcionál, amely lehetővé teszi duplex faxok küldését is. 10 MB (80-ra bővíthető) belső memóriája 80 (bővített 2000) A4-es oldalt képes tárolni.

Szerkesztőségi munkafolyamatokat modellező, a Partners Kft. által kifejlesztett Headline ’98 ismertetése mellett, bemutatásra került az Impression, egy magyar nyelvű DTP program is.

A digitális nyomtatás piaci lehetősége

A digitális nyomtatással szembeni gazdaságos piaci igények kezdenek világosan körvonalazódni. A múlt évi bizonytalanságok a digitális nyomdák profilbővülésének következtében csökkennek. Már tavaly is látszott, azok az önálló nyomdák maradnak meg a digitális piacon, amelyek rugalmasan képesek digitális szolgáltatásaik bővítéseire (fekete-fehér nyomtatás, előkészítés, digitális fotózás).

A Dilinyo (Digitális Litográfia Nyomtatás Szakmai Szövetség) elsődleges céljának tekinti tagjai közös marketinglehetőségeinek biztosítását. Rendszeres öszszejöveteleket, kerekasztal-beszélgetéseket szervez a megrendelői kör bevonásával, azzal a céllal, hogy a digitális nyomtatás hazai piaci igényeit felmérje, és tájékoztassa megrendelőit az aktuális digitális nyomtatás, digitális fényképezés alkalmazásában rejlő lehetőségekről. A Dilinyo megrendelőinek olyan szolgáltatást biztosít, amely gépleállás esetén is (más tag bevonásával) biztosítja a folyamatos teljesítést.

A Dilinyo szövetség gondozásában 1999 márciusában olyan tájékoztató jelenik meg, amely a nyomdaipar és a számítástechnika összefonódásából, a digitális technológiákból adódó lehetőségeket mutatja be.

Bauer László

hirdetés
hirdetés