hirdetés
hirdetés

Bizarrul szép fotók készültek Pálfi vámpírdarabjához

2017-12-22

Dobos Tamás operatőr-fényképész festményszerű standfotóival adott új dimenziót Pálfi György előadásának. Ezeket mutatjuk most meg.

Pálfi György filmrendező (Taxidermia, Szabadesés) első színházi darabját ősszel mutatták be az Újpest rakpart 1-3. alatt található Zsilipben, az Engedj be! egy svéd, modernkori vámpírregény színpadi adaptációja, London és New York után érkezett Budapestre. Dobos Tamás kvázi képzőművészként állított emléket az előadásnak, a történet, Müller Kata jelmeztervező és Törőcsik Ambrus díszlettervező munkája által inspirálva. Lent láthatók a képek. Dobos egyébként a napokban megjelent lapszámunk Inspirátor rovatában is szerepelt (részletek erre).

A szinopszis alapján elég kemény darabról van szó, John Ajvide Lindqvist regényében iskolai zaklatás, bántalmazás és kapcsolat-függőség is van. A darab trailerje akár egy filmé is lehetne - romantikus vámpírthrillernek határozták meg a műfaját -, a főbb szerepekben a gyerekszínészek mellett Szávai Viktória, Sörös Sándor, Quintus Konrád, Szabó Simon és Vasvári Csaba láthatóak.

A regényből egyébként készült több éve egy sikeres svéd film, majd nem sokkal utána egy amerikai remake is.

Az Engedj be! a TRIP produkciója, a színházat az a Magács László alapította idén, aki ügyvezetőként színházat vitt az Átriumba is. A Zsilip átmeneti helyszínük (fixebb a TRIP hajó a Szilágyi Erzsébet térnél), a nagyipari épület az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség tulajdona, jövőre egy zsidó közösségi központ kialakítását tervezik itt. De amúgy is helyspecifikus színháznak írják le maguk a tripesek, azaz akár egy-egy előadásra is folyamatosan keresik a város új izgalmas tereit. Projektjeik egyedisége még, hogy az előadó-és alkotóművészet minden ágának képviselője összefog, így a színház mellett a zene, a tánc, az irodalom, a képzőművészet, film, illetve pluszként az építészet is becsatlakozik. „A művészeti ágak ötvözésével erősítve keressük történeteinknek a legmegfelelőbb formát és teret, legyen szó klasszikusokról, vagy kortárs művekről” – mesélte a Kreatívnak Ézsöl Andrea, a TRIP sajtósa.

Az előadás, amelyeket Dobos is megörökített képben, pont a Zsilip közelgő felújítása miatt csak december végéig fut: december 27-én, 28-án, 29-én és 30-án van még műsoron.

Pálfi György rendező a darabról

„Az Engedj be! története láthatóvá teszi a láthatatlant, tapinthatóvá az elvontat. Egy finoman megrajzolt, érzékletesen felépített szerelmi dráma mindenki számára ismert és átélhető elemeit felhasználva mutatja be egy függőség kialakulásának folyamatát. Eli alakja ugyanis túlmutat a szokványos vámpírértelmezéseken, figurája mindent képvisel, ami rabjává tudja tenni az embert. Jelentheti akár a kémiai, akár a viselkedési függőséget, bármit, amihez az öröm megélésének pótlására folyamodunk nap mint nap. Oskar darabbeli útja kristálytiszta képletet ad arról a folyamatról, ahogy egy identitásának formálódásába gabalyodott kamasz a rengeteg kudarc és megaláztatás hatására olyan világot keres magának, ahol szeretet és elfogadás várja. A körülötte lévő felnőttek mind szerepeikbe merevedett karikatúrák, a többi, normális mintát nélkülöző gyerek pedig vérre menő küzdelmet folytat, hogy inkább ő alázzon, mint hogy őt alázzák. Mert csupán ez a két kategória létezik: ha nem kerekedsz gyorsan a másik fölé, ő fog föléd kerülni.”

Kandó Eszter

(forrás: Kreatív Online)
hirdetés
hirdetés