hirdetés
hirdetés

Egymilliárdos tőkeemelésen van túl az Econet

2010-08-05

Nagyon sokat költött az Econet a Neo FM-re, ezért zártkörű tőkeemelést hajtott végre a médiavállalat a veszteségek finanszírozására. A rádiót üzemeltető FM1 konzorciumban a részesedésüket 25 százalék alá csökkentenék, hogy a sales housera tudjanak koncentrálni – derül ki a Balázs Csaba enökkel készült Napi Gazdaság interjúból.

A Napi Gazdaság Balázs Csabával, az Econet elnökével készített interjút. A médiavállalat vezetője elmondja, hogy az első év veszteségei miatti egymilliárd forintos tőkeemelés hetven százaléka a Neo FM finanszírozására megy majd. A Neo FM Balázs elmondása szerint az Econetnek negyedévente négyszázmillió forintjába kerül, és jelenleg ezt a pénzt a piacról nem tudják előteremteni.

Lépni lehet és kell
Balázs Csaba a tőkeemelést még további érvekkel indokolta. Az egyik, hogy számukra bizonyossá vált, hogy a frekvenciát nem lehet tőlük elvenni. A másik, hogy üzletileg nem racionális számukra egyszerre a rádió és a reklámidőt értékesítő sales housenak is befolyásoló, 25 százalék feletti tulajdonosának lenni. 2011-től ugyanis már tisztán árbevétel alapján kellene fizetniük a szerződésben meghatározott 350 millió frekvenciahasználati díjat, illetve az árbevétel 50 százalékát, ami Balázs szerint csillagászati összeg lenne az FM1 konzorciumnak. A megoldás az Econet számára az lesz, hogy az FM1-ben 25 százalék alá fogják csökkenteni a részesedésüket, viszont a saleshouse (amihez az FM1-nek semmi köze nincsen) az Econet többségi tulajdonában maradna. Ez gyakorlatilag azt jelentené, hogy a megállapodott 350 millió forinton felül, mivel a Neo FM-nek pusztán nagyon minimális árbevétele lenne, alig kellene az ORTT-nek, vagy az újonnan felálló Nemzeti Média és Hírközlési Hatóságnak fizetnie.

Szakmai befektetőt keresnek
A vezető kifejtette, hogy részvényei egy részét igyekszik eladni egy szakmai befektetőnek, amely a médiaiparághoz kapcsolódóan kitágítaná a lehetőséget az értékesítés, a tartalom-előállítás és a gyártás felé. Az Econetbe frissen befolyó pénzek egy részét a rádió finanszírozásán túl belső fejlesztésekre és egyéb befektetésekre, akvizíciókra fordítanák. Balázs Csaba megjegyzi, hogy a sales house modelljük megvalósulásával megnyílna előttük a regionális rádiók piaca is, de elsősorban online területre koncentrálnának. A Sziget Kft.-n belüli többségi tulajdonhoz szükséges forrásokat nyilvános részvénykibocsátással fedeznék. 2011-re az Econetnek tízmilliárd forintos árbevételt vár a társaság elnöke.

Egyéb változások
Az Econet irányítási struktúráját már eddig is megváltoztatták, négy főre csökkentették az igazgatóság létszámát. Emellett létrehoztak egy operatív igazgatói pozíciót, amit mielőbb be kívánnak tölteni egy, a média területén is nagy tapasztalattal rendelkező vezetővel.

hirdetés
hirdetés