hirdetés
hirdetés
hirdetés

Elmarasztalják a Story Tv-t Havas cigányozása miatt

Az Echo TV hírműsorainak kiegyensúlyozatlansága mellett a Story Tévében bemutatott roma médiakép is zavarta az ORTT-t. Havas Henrik műsorát vizsgálták.
hirdetés

Az Országos Rádió és Televízió Testület (ORTT) a romák médiaképével kapcsolatban marasztalta el a Story TV-t. A hatóság állampolgári bejelentés kapcsán hivatalból vizsgálta a csatorna január 26-án futott Havas című produkciót, ami aznap a Cigánykérdés alcímet viselte. A műsorvezető, Havas Henrik a cigányság három köztiszteletben álló képviselőjét hívta meg, a beszélgetés témája pedig a cigányság általános helyzete, megítélése illetve a vajdaság intézményének eredete, funkciója, a vajdaválasztás szempontjai voltak.

A testület szerint a műsorvezető megszólalásai sértőek voltak a roma kisebbségre, azokat az előítéleteket jelenítették meg, amelyek a cigánysággal szemben rendszerint megfogalmazódnak. Az ORTT úgy fogalmaz, hogy a műsorvezető által hiányolt őszinte beszéd nem lehet általánosító és előítéletes, ugyanakkor Havas Henrik mondatai ilyenek voltak, és ez ellentétes a médiatörvényben foglalt alkotmányos alapelvvel.

A médiahatóság vizsgálata azt mutatja, hogy a Story TV megsértette a médiatörvény azon rendelkezését, amely szerint a műsorszolgáltatás nem irányulhat semmilyen kisebbség megsértésére, faji szempontokon alapuló bemutatására.

 

Részlet a műsorból:
Havas: „Ahány színesfémlopás van, az a primitív ember – elnézést, hogy ezt mondom –, aki négy métert kivág Kispesten, az a cigányember, és kiégeti. És kap érte 5000 forintot, az egyszerűen nem érti, hogy egy ország, vagy Budapest egyik legfontosabb része bénul meg, és a többségi magyar pedig fogja a fejét, hogy négy méter kábelt ez a szerencsétlen, miközben lehet, hogy abból a pár ezer forintból kenyeret vesz a gyerekének. Én ettől őrülök meg, hogy a primitív cigányember lopja a színesfémet, elviszi Antall József mellszobrát, kivágja a postakábelt, lebénul a fél város internetes, meg számítógépes programja, én ettől őrülök meg, hogy egyszerűen ilyen világot élünk, ebbe bele lehet bolondulni.”
 
Rostás-Farkas: „A kábelt nem biztos, hogy cigányok lopták el, Antall József szobrát nem ők lopták el…”

Havas: „De tipikusan ők azok, ők foglalkoznak színesfém kereskedelemmel, ők azok, akik ott halnak meg, mert fölmászik, és agyonvágja a magasfeszültség, hát mindig cigány az!”
 
Rostás-Farkas: „Hát, de nem mindig cigány.”
 
Havas: „Hát dehogynem!”
 
Rostás-Farkas: „Ha most Te ülnél itt az én helyemben, és én lennék a mősorvezető, én magamnak nem engedhetném meg azt a luxust, hogy ok nélkül rágalmazzak egy népet!”
 
Havas: „Nem ok nélkül, mániákusan olvasom a híreket…”
 
Rostás-Farkas: „Az csak egy cigány…”
 
Havas: „Hát, én ingyen elmennék cigánynak, komolyan.”
 
Rostás-Farkas: „Hát, akkor cseréljünk!”
 
Havas: „Lehet, hogy jobban járnánk. Halál komolyan mondom. Hát én a Kállai Ernő helyében társadalmi munkában ötször annyit intéznék, mint ő.”
 
Lendvai János: „Azért van cigányban is kimondottan becsületes ember.”
 
Havas: „Hát, hogyne volna, persze!”
 
Lendvai János: „A többség azért mind az.”
 
Havas: „Ezt is elismerem.”


Az ORTT az Echo TV hírműsorait is vizsgálta, erről itt írtunk.

(forrás: Kreatív Online)
hirdetés

kapcsolódó linkek

Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

Itt a tavasz, ami egyben azt is jelenti, hogy a Hornbach új kampánnyal jelentkezik. Szerencsére nem változtattak az eddig bevált humoros megközelítésen.

Az elektromos hajtásrendszereket fejlesztő és szállító társaság meghívásos tenderen választott ügynökséget.

Szakértőket is bevonnak a  munkába, hogy a rovat edukálja is az olvasókat.

A szpotban a VOLT és a Sziget most csendes helyszíneit járja körbe a Jeep hazai márkanagykövete.

Május 27-én válik elérhetővé 50 ország mellett itthon is a BTS Menü a McDonald'sban.

hirdetés
Legolvasottabb
Legtöbb hozzászólás
hirdetés