hirdetés
hirdetés

Ernst & Young - az év vállalkozójáról döntenek

2008-01-16
Az Ernst & Young „Az év üzletembere” 2007-es díjra kétszer annyian pályáztak, mint az azt megelőző évben, a jelöltek között a legfiatalabb 27, míg a legidősebb 66 éves. Az évente megújuló bírálóbizottság januárban dönt a nyertesek névsoráról, és a hónap végén adják át az üzleti díjat.
Magyarországon 2003 óta ítélik oda a díjat a kimagasló teljesítményt felmutató üzletembereknek: „Az év üzletembere” fődíj mellett különdíjakat is adnak „A jövő ígérete”, „A merész újító” és „A példakép” címmel.

A legtöbb pályázat idén érkezett, ugyanis a díjra kétszer annyi üzletembert jelöltek, mint 2006-ban.

A pályázók között a legfiatalabb üzletember 27, míg a legidősebb 66 éves, és a férfiak uralta mezőnyben idén először, az egyéni vagy páros pályázók 20 százaléka nő. Földrajzi megoszlás tekintetében a vállalkozások többsége továbbra is Budapestről, míg 33 százalékuk az ország többi részéről - főleg a déli és a nyugati megyékből - kerül ki.

A jelöltek elbírálása során a legfontosabb szempont a vállalkozás folyamatos növekedése és a fenntartható üzleti fejlődés. Van olyan jelentkező, aki vállalatával a 2005-ös évhez képest 2006-ban több, mint 7 százalékos bevétel-növekedést ért el. A mezőnyben akad 27 milliós és 70 milliárdos éves bevételű vállalat egyaránt. A vállalkozások többsége külföldön is jelentős piaci jelenléttel bír, sőt többeknek az árbevétel nagy része nem is Magyarországról érkezik.

A pályázatok a legkülönfélébb üzleti szektorokból érkeztek: a vállalkozások a vendéglátás és szállodaipartól kezdve az ingatlan, vendéglátás, divat-, szolgáltató- és építőiparon át egészen a mezőgazdaságig vagy a műkereskedelemig szinte minden iparágban képviseltetik magukat. A meghatározó magyar cégek tulajdonos-vezetői között van élelmiszerlánc tulajdonos, pénzügyi vagy reklámszakember, informatikai megoldásokat szolgáltató, vagy szeszesitalgyártással és -forgalmazással foglalkozó üzletember is.

A nyerteseket egy független bírálóbizottság választja ki, a testületet a 2006-os nyertes, Bojár Gábor, a Graphisoft SE Európa elnöke vezeti. A díjátadás január 27-én lesz.


A bírálóbizottság:
  • Bojár Gábor, a Graphisoft SE Európa elnöke
  • Beck György, a Vodafone Magyarország vezérigazgatója
  • Burai-Kovács János, a Burai-Kovács és Partnerei Ügyvédi Iroda vezető partnere
  • Király Júlia, a Magyar Nemzeti Bank alelnöke
  • Mészáros Tamás, a Budapesti Corvinus Egyetem rektora
  • Andrew G. Vajna, producer
  • Wolf László, az OTP Bank vezérigazgató-helyettese
(forrás: Kreatív Online)
hirdetés
hirdetés