hirdetés
hirdetés
hirdetés

Folytatódó szájháború a Nap-kelte körül

Az MTV kuratóriuma szerint jogellenesen mondták fel a Nap-kelte szerződését, és visszavetetnék a műsort, az MTV szerint viszont nincs joguk hozzá. Gyárfás Tamás producer bizakodik és még pártatlanabb műsorral készül. Az új reggeli műsor nézettsége egyelőre hozza a Nap-keltéét.
hirdetés

Jogszabályba ütközik és érvénytelen a Nap-kelte szerződésének felmondása - döntött hétfői ülésén kétharmados többséggel a Magyar Televízió (MTV) Közalapítvány kuratóriumi elnöksége. "Az elnökség kötelezi az alelnököt az eredeti állapot helyreállítására. Az ügyből keletkezett esetleges kárért az MTV Zrt. alelnöke felelősséggel tartozik" - idézték a szocialista, szabaddemokrata és MDF-es delegáltak szavazataival meghozott döntést.

Czeglédi László, a kormányoldal által delegált kuratóriumi elnök a tanácskozásról távozóban annyit közölt: jövő keddi ülésükön áttekintik az ügyvezető alelnök másfél éves tevékenységét. Arra a kérdésre, hogy felmerült-e a választott vezető nélkül működő intézményt irányító Medveczky Balázs felmentése, azt közölte, "most nem".

Kuratórium: teljes egyet nem értés
Az előterjesztést meg nem szavazó öt - fideszes és KDNP-s - delegált szerint a határozat jogszerűtlen, ezért a közalapítvány ellenőrző testületéhez fordultak - közölte egyikük, Balogh László elnökhelyettes az MTI-vel. Ők úgy látják, a döntés olyan jogkörökben jár el, amelyeket nem adott meg a testületnek a médiatörvény.

Hozzátette: az ülésen kiosztottak két előterjesztést, amelyek Medveczky Balázs ügyvezetői, illetve alelnöki posztról való felmentését tartalmazták, ám az MSZP, az SZDSZ és az MDF delegáltjai "nem is vették elő" a kérdést. Értetlenségének adott hangot az ügyben, hangsúlyozva, hogy a kuratóriumi elnökségnek jelenleg egyik tisztségből sincs módja felmenteni az ügyvezető alelnököt.

Gyárfás bizakodó
Gyárfás Tamás, a Nap-kelte producere bízik abban, hogy a reggeli műsor a napokban visszakerül az MTV mindkét csatornájára és várja, hogy a kuratóriumi elnökség előző esti döntése után mikor veszi fel vele az ügyben a kapcsolatot a közmédium menedzsmentje.

A hétfő esti kuratóriumi elnökség idején készenlétben állt az a kör-sms, amelyben a munkatársakat és az interjúalanyokat arról tájékoztatták volna, hogy kedd reggel ismét a Nap-kelte jelentkezik a nagyobbik köztelevízióban, ám az MTV-ből megkeresést nem kapott - tette hozzá Gyárfás Tamás.

Arra a kérdésre válaszolva, hogy a Nap-kelte a jövőben melyik csatornán jelentkezik majd, a producer  azt felelte, nem a honnan, hanem a hogyan tovább kérdésével foglalkoznak, vagyis azzal, hogy miképp tudja jobbá, színvonalasabbá, még inkább piacvezetővé tenni az MTV reggeli műsorát.

Az ügy tanulságaként említette, hogy "még pártatlanabb, még objektívebb, még plurálisabb műsort" kell készíteniük, még ha ez nem is csak tőlük függ.

Az MTV-nek a Nap-keltével kapcsolatos kiadásairól szólva Gyárfás Tamás azt mondta, az MTV-vel 2010. december 31-ig érvényes szerződése rögzíti: "amennyiben a Vállalkozót megillető reklámidő értékesítéséből befolyó reklámbevételek nem fedezik a költségeket, a kockázatot a Vállalkozó viseli, mint ahogy a nyereség is őt illeti. Ha a szerződésben foglaltakkal szemben az MTV-nek bárminemű költsége van, az csak a saját hibájából fakadhat".

Hosszú-hosszú saga várható
Az MTV jogi álláspontja szerint viszont a kuratóriumi elnökség határozata, így „az eredeti állapot helyreállítására” vonatkozó felszólítás is jogszabályba ütközik. A csatorna azzal érvel, hogy a testületnek nem tartozik hatáskörébe meghatározni a műsorstruktúrát, a médiatörvény pedig kifejezetten tiltja, hogy ezt tegyék.

A nagyobbik köztévé múlt pénteken bontotta fel - ellehetetlenülésre hivatkozva - a Nap-kelte jövő év végéig szóló szerződését a Magyar Televízió; már aznap kibontakozott a vita a közmédium és a producer között, hogy ezt megfelelő módon tették-e, a kuratóriumi elnökségben pedig arról, hogy volt-e a lépéshez hatásköre az ügyvezető alelnöknek. A 300 milliónál nagyobb értékű szerződések megkötését ugyanis jóvá kell hagynia a kuratóriumnak, de arra vonatkozóan nincs egyértelmű előírás, hogy az ilyen értékű szerződések felbontása kinek a hatáskörébe tartozik.

Változatlan nézettség
Az MTV közleménye szerint az új reggeli műsor nézettsége az épp tévézők 25 százalékával egyelőre hozza a Nap-keltéét, hétvégén pedig, amikor gyermekműsorokat és természetfilmeket sugároztak, ironikus módon meg is haladták azt.

A Nap-kelte korábbi felelős szerkesztője, az MTV alkalmazottjaként dolgozó Lakat T. Károly kedden személyesen jelezte, hogy nem kíván közreműködni az új adás szerkesztésében. A Ma reggelt jelenlek Horváth Szilárd megbízott felelős szerkesztő irányítja.

Az MTV új műsorvezetőt is bejelentett: jövő héttől csütörtökönként Jegyes-Tóth Kriszta vezeti az adást, aki korábban a Híradó és a Nap-kelte műsorvezetőjeként dolgozott, az utóbbi hónapokban viszont nem szerepelt képernyőn, ugyanis júniusban gyermeket szült.

(forrás: Kreatív Online)
hirdetés

kapcsolódó linkek

Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

Itt a tavasz, ami egyben azt is jelenti, hogy a Hornbach új kampánnyal jelentkezik. Szerencsére nem változtattak az eddig bevált humoros megközelítésen.

Az elektromos hajtásrendszereket fejlesztő és szállító társaság meghívásos tenderen választott ügynökséget.

Szakértőket is bevonnak a  munkába, hogy a rovat edukálja is az olvasókat.

A szpotban a VOLT és a Sziget most csendes helyszíneit járja körbe a Jeep hazai márkanagykövete.

Május 27-én válik elérhetővé 50 ország mellett itthon is a BTS Menü a McDonald'sban.

hirdetés
Legolvasottabb
Legtöbb hozzászólás
hirdetés