hirdetés
hirdetés

Google - híreket venne

2007-05-22
A Google több brit hírszolgáltatóval kezdett tárgyalásokat tartalomvásárlásról. A keresőóriás, amely eddig elzárkózott a hasonló megoldásoktól, most a Google News számára vásárolna tartalmat a nagy hírszolgáltatóktól - írja a Sunday Herald.
A tárgyalások fokozott titoktartás mellett zajlanak, a lap szerint azért, mert a Google attól tart, hogy a jövőben mind a 4500 hírszolgáltatóval - amelyek jelenleg ingyenesen vesznek részt a Google híraggregátorában - hasonló licenc alapján kell majd szerződnie.

Az mindenesetre már bizonyosnak tűnik, hogy a Google nem tudja sokáig fenntartani a jelenlegi állapotot, és hamarosan fizetni kényszerül a hírtartalmakért. A Google eddig azzal érvelt az ingyenesség mellett, hogy csak a címeket és a leadet veszi át a hírekből, azután az olvasót az adott híroldalra irányítja. Azonban sokan csak a Google oldalain látható tartalmat olvassák el, és nem mennek tovább a hírek után - állítják azok, akik a jelenlegi ingyenes helyzeten változtatni kívánnak.

Februárban a Google elvesztett egy belga próbapert, ezután pedig peren kívül megegyezett a francia Agence France-Presse hírügynökséggel, amely egy 17,5 millió dolláros követeléssel lépett fel a keresőcég ellen. Tavaly pedig hasonló megállapodást kötött egy konkurens amerikai hírszolgáltatóval, az Associated Press-szel is.

Egyelőre egyébként nem lehet tudni, hogy pontosan mely hírszolgáltatókkal tárgyalt a Google, a keresőóriás eddig hivatalosan nem kommentálta a tárgyalásokat.
(forrás: Sunday Herald)
hirdetés
hirdetés