hirdetés
hirdetés
Sárgalap

GVH - megbüntette a Telekomot

2008-01-16
A Gazdaság Versenyhivatal (GVH) a fogyasztók megtévesztése miatt 75 millió forintra büntette meg a Magyar Telekomot (MT). A hivatal azt kifogásolta, hogy az MT több reklámjában nem adott megfelelő tájékoztatást az ADSL-csomagok lényeges tulajdonságairól.
A GVH a társaság 2006 végén illetve a tavalyi év első felében közzétett, internetes szolgáltatásairól szóló reklámjait vizsgálta. A Telekom a honlapján és szórólapokon arról tájékoztatta a fogyasztókat, hogy egyes ADSL-csomagokkal milyen maximális letöltési sebesség - a T-DSL Profi Grátisz, a T-DSL 4000 és a T-DSL Profi Grátisz Partner díjcsomagokkal akár 4 megabit/ másodperces, a T-DSL Profi Ritmus és a T-DSL 8000 díjcsomagokkal pedig akár 8 megabit/másodperces – érhető el.

A versenyhivatal azt állapította meg, hogy a tavaly márciusi sávszélesség-bővítés után az egyes hirdetett csomagoknál nem volt olyan fogyasztó, aki a hirdetett maximális sávszélesség-értéken tudta igénybe venni a szolgáltatást. A GVH szerint az MT tájékoztatásában használt „akár” és „maximális” kifejezések ugyanis elméleti lehetőségre utalnak, de a reklámoknak reális lehetőséget kell közzétenni.

A versenyhivatal azt is kifogásolta, hogy a Telekom nem közölte a fogyasztókkal, hogy a szolgáltatás csak meghatározott időre szóló hűségnyilatkozattal érhető el a hirdetésben  feltüntetett áron.

A GVH a vizsgálat után 75 millió forint bírság megfizetésére kötelezte az MT-t.

Szintén a vállalathoz kapcsolódó hír, hogy az MT nem folytathatja a versenyt a Telekom Slovenije privatizációs pályázatán. A Napi Gazdaság szerint a távközlési cég azért esett ki az állami tulajdonú vállalat megvásárlásáért folyó versenyből, mert az ajánlata nem volt elég magas.
hirdetés
hirdetés