hirdetés
hirdetés

Gyerekvédő piktogramok jönnek

2011-07-12

A hétfői nyilvános meghallgatáson a kiskorúak védelméről szóló besorolási ajánlásokról beszéltek, az új médiatörvény rendelkezései alapján a hat éven aluliaknak szóló műsorokat is jelölni kell. A jelző piktogramokra szavazni lehet.

Hétfőn nyilvános meghallgatást tartott a Médiatanács a hivatal Rendezvény- és Oktatási Központjában. A meghallgatás témája a kiskorúak védelmét szolgáló klasszifikációs ajánlás volt, melyen megjelentek a piac meghatározó médiaszolgáltatói, műsorvezetői és az érdekvédő szervezetek. Az ajánlás a jövő hétre születik meg, amit a gyermekeknek szóló programok jelölésével egészül ki.

Az új médiatörvény hatályba lépésével változtak a kiskorúak védelmére vonatkozó rendeletek is. Ajánlás formájában teszi közzé a Médiatanács a gyermekek védelmét szolgáló korhatár-jelzéseket és az ezekkel kapcsolatos elveket. Az előkészítésben részt vett a civil és a szakmai szféra is, közreműködött számos, családokkal, oktatással, gyermekvédelemmel, ifjúsági- és rajzfilmkészítéssel foglalkozó szakember és szervezet.

A korhatár besorolásának rendszere átalakult, megjelent a hat éven aluliak számára nem ajánlott kategória. A továbbiakban megkülönböztető jelzést kapnak a kifejezetten gyermekeknek szóló műsorok.

Az új gyermekbarát tartalmak védjegyének változataira bárki szavazhat a Médiatanács blogján. A piktogram, mely végül a gyermekeknek szóló tartalmak védjegye lesz, ábrázolhat egy kisfiút, vagy egy kutyát, vagy egy macit. A szavazás július 18-án éjfélkor zárul.

hirdetés
hirdetés