hirdetés
hirdetés
hirdetés

Hírháttér

Válságban az MTI, verseny a hírpiacon

A másfél milliárdos állami támogatásból gazdálkodó MTI százmilliós ügyfelei és jelentős állami segítség elvesztése után alkalmazkodna a piaci viszonyokhoz, de több költségvetési pénzt szeretne. A megváltozott piaci viszonyok miatt közben megalakult a Független Hírügynökség az államilag erősített konkurencia ellenében.
hirdetés
Szüksége van-e Magyarországnak egy jelentős állami pénzekből fenntartott hírügynökségre? A kiegyensúlyozott tájékoztatás fellegvára valóban a piaci kényszerektől eddig távol tevékenykedő Magyar Távirati Iroda (MTI)? Egészséges versenyt vagy bulvárosodást okoz az MTI ellenében alapított új hírügynökség, az RTL Klubhoz közeli Független Hírügynökség?

Bár első pillantásra a szélesebb nyilvánosságot csak közvetve érintő kérdésekről van szó, a probléma és annak növekedése valójában minden médiafogyasztót és felhasználót érint. A vezető sajtóorgánumok híreik egy részét a jelenleg gyakorlatilag monopolhelyzetben működő MTI-től vásárolják, a kisebb médiumok pedig gyakran teljes egészében a nemzeti hírügynökségre alapozzák hírszolgáltatásukat. Az MTI átformálása, pozícióvesztése végeredményben tehát a teljes magyar médiapiac átrendeződéséhez vezethet.

Tízszeres áron az államtól
A problémát az év elején a Magyar Rádió (MR) elnökének közleménye hozta felszínre. Kondor Katalin az Állami Számvevőszék (ÁSZ) vizsgálatát idézve kijelentette, a rádió az MTI hírcsomagjának csupán tíz százalékát tudja felhasználni. Mivel a szerződés módosítására, igényeikre formálására a hírügynökség monopolhelyzete miatt nincs lehetőségük, összességében akár 20-30 ezer forintot is fizetnek egy hírért. Mindeközben külföldi hírügynökségektől már 2-300 forintért vásárolhatnak híreket – szólt a közlemény.

Az MTI „megsérti a tisztességes piaci magatartás szabályait, és ezzel súlyosan veszélyezteti az állampolgárok szabad tájékozódását és azt, hogy a Magyar Rádió tisztességesen gazdálkodjon az adófizetők pénzével” – vonta le a következtetést a rádió vezetősége. Kondor Katalin azon melegében országgyűlési vizsgálatot is kért a cég gazdálkodása és szerződéskötési gyakorlata miatt, egyúttal pedig felmondta a rádió MTI-vel fennálló szerződését.

Hollós János, az MR alelnöke a szakítás fő okaként az MTI rugalmatlanságát említette. Hollós a Kreatívnak elmondta: havi több mint tízmillió forintot fizetnek az MTI négy hírcsomagjáért, noha azok közül csupán a belpolitikai részre van szükségük. Összehasonlításul pedig megemlítette, hogy az MTI mellett használt hírügynökségek – köztük kisebb hazai cégek (például Havaria Press, Objektív) és nagy, nemzetközi cégek szolgáltatásai – összesen alig kerülnek többe havi egymillió forintnál. Bár a Kreatív MR-közeli forrásokból úgy értesült, hogy a munkatársak nehezen birkóznak meg a hirtelen rájuk szakadt feladatokkal, Hollós állítja, hogy az MR a többi ügynökséggel és saját riportereivel is képes fenntartani a hírszolgáltatást.

Hogy a helyzet mégsem ideális, azt jelzi, a rádió nem zárkózik el a további tárgyalásoktól. Ezek szerintük egyébként is az MTI elutasító magatartása miatt rekedtek meg.

„A mai napig van egy érvényes üzleti ajánlatunk az MTI-nél, amire nem válaszolt a hírügynökség” – mondja Hollós. Az alelnök információja szerint a rádió felvette a kapcsolatot többek közt a frissen alakult Független Hírügynökséggel (FH) is. Ez akár úgy is értelmezhető, hogy a botránynak induló ügy végül pezsgést hozott a hosszú ideje egyhangú játékba.

Oldás és kötés
Habár az MR lépése politikai támadásnak is tűnhet, hiszen a rádió vezetőjének jobboldali szimpátiája közismert, a hírügynökség pedig a baloldali többségű Országgyűlés irányítása alá tartozik, a botrány mégsem tekinthető politikai természetűnek. Hamarosan ugyanis jelezte elégedetlenségét az MTI három másik jelentős ügyfele, a TV2, az RTL Klub és a Magyar Televízió (MTV) is.

Sérelmeik hasonlóak voltak: a médiumok a rugalmatlanul kialakított hírcsomagokat, a rugalmatlanság következtében is drága híreket, és az ingadozó minőséget kifogásolták. Az ügy súlyát érzékelteti, hogy Kert Attila, a TV2 Tények című műsorának főszerkesztője az Index internetes lapnak nemrégiben úgy nyilatkozott: az MTI-nek kifizetett öszszegből húsz-harminc riportert alkalmazhatnának.

Megállapodás végül csak az MTV-vel, a TV2-vel és a Duna Televízióval született.

A sikertelen tárgyalások után végleg kenyértörésre került sor az MR-rel. Április végén az RTL Klub is felmondta szerződését, és az egészségesebb piaci helyzet megvalósítását lobogójára tűzve segédkezett egy új szereplő, a FH létrehozásában. Az MTI elkerülte ugyan az összeomlást, de kénytelen volt saját bevallása alapján mintegy nyolcvan, a Kreatív értesülései szerint viszont több mint száz munkatársának felmondani. Az átszervezések után, szeptemberre pedig újabb leépítéseket helyeztek kilátásba.

Piac és állam
Az MTI versenypozícióját erősen rontja, hogy míg az ügynökség állami támogatása évről évre csökken – 2004-ben az előző évinél 100 millió forinttal kevesebb pénzből kell gazdálkodnia –, a szervezeti átalakulás, a majdnem nyolcszáz fős állomány leépítése, az évtizedekkel ezelőtt kialakult struktúra modernizálása az utolsó pillanatban, az MR kirohanása után kezdődött meg.

Mindezt ráadásul maga Vince Mátyás MTI-elnök is kifejtette az Országgyűlés Kulturális és Sajtóbizottságának írott levelében. A május végén kelt dokumentum kiemeli, hogy a médiapiac átalakulása, elsősorban az „internet térhódítása teljesen új dimenzióba helyezte a hagyományos hírügynökségi tevékenységet”. A levél, amelyet Vince interjú helyett juttatott el a Kreatívhoz, mondván, abban minden kérdésünkre választ találunk, értő módon elemzi a hazai viszonyokat is. Rámutat az előnytelen gazdasági környezetben a hazai médiapiacon tért hódító bulvárosodásra, a hírlopások terjedésére és a kiélezett versenynek áldozatul eső minőségi követelmények problémájára. Az MTI-vezér azonban nem állt meg ezen a ponton. A nemzeti hírügynökség huszárosan hajlíthatatlan kiállását feledtetve Vince további megállapításokat tesz: „az MTI menedzsmentje tisztában van vele, hogy a megbomlott egyensúly helyreállítása (…) megköveteli tevékenységének átalakítását, a változó piachoz történő rugalmas hozzáigazítását”.

Vince egyrészről örömmel jelenti be, hogy a fentiek megvalósítására éppen most indítanak majd el egy 2007-ig tartó „stratégiai tervet”. Másrészről viszont rámutat: a célok megvalósítása nem megy önerőből. A reformokhoz szükség van némi állami segítségre, ami először is 405 millió forintos egyszeri költségvetési támogatást jelent. Elengedhetetlen továbbá, hogy az MTI éves költségvetési támogatása reálértékben álljon vissza az 1998-as szintre. Mindez 862 millió forinttal lenne több a jelenleg folyósított összegnél. Hogy a piaci viszonyokra történő átállás képletéből hogyan jött ki a gazdasági hatásoktól elszigetelő, megnövelt állami támogatás végeredménye, lapunk számára megfejthetetlen maradt.

Felhasználóbarát Hírek
A piaci verseny lehetőségébe vetett hit érezhető viszont az FH főszerkesztőjének szavaiból, aki feladatait az MTI ellenében határozta meg. Kövesdi Péter az április 5-én bejegyzett cég célkitűzései közt elsőként a pontosságot említette, de a legtöbb szó végül a rugalmasságról és az árról esett. „Az FH hírei bármilyen konstrukcióban megvásárolhatóak lesznek” – vázolta fel az ügyfélközpontú modellt a főszerkesztő. „Ha valaki csak tehenészeti hírekre kíváncsi, akkor tőlünk megkapja azt a néhány hírt, ami ebben a témában született” – mondta az RTL Klub híradójának egykori szerkesztője.

A regionális médiumok szerveződéséből felálló, és az FH által mozgásban tartott információs hálózat azonban egyelőre csak a tervek világában létezik. A „magyar hírpiacon egyedülálló rendszerben” az FH saját, országos híreit a beszervezett vidéki orgánumoktól érkező helyi hírekre cseréli, hogy azokat aztán feldolgozva továbbértékesítse.

„A rendszer így jóval olcsóbban működtethető” – vélte Kövesdi. Híreik árát tovább csökkenti, hogy az ügynökség kis stábbal, tíz-tizenöt budapesti, és valamivel több vidéki újságíróval dolgozik, a számlázást és a karbantartási munkákat pedig külsős cégekkel végeztetik el.

Az FH koncepciójában jelenleg a közepes és a kis hírigényű médiumok alkotják a célcsoportot, bár a főszerkesztő szavaival a „jövő teljesen nyitott”. Az FH előtt valóban nyitva áll a jövő, hiszen a hárommillió forintos törzstőkével bejegyzett kft.-nek van hová fejlődnie. A rugalmasság ellenére az ügyfelek egyelőre csak a belpolitikai és a bűnügyi hírek között válogathatnak, bár a tervek szerint hamarosan beindulna a sportrovat, a Los Angeles-i tudósító pedig hollywoodi filmhírekkel és pletykákkal szolgálna. Anyagaik felhasználását pedig azzal próbálják elősegíteni, hogy ugyanazt a hírt más megfogalmazásban juttatnák el az írott sajtóhoz, mint egy rádióba. „Szinte készen adnánk a hírt, hogy azt csak be kelljen olvasni” – vázolt szép új világot Kövesdi.

Az elképzelések impozánsnak tűnnek, megvalósulásuk azonban bizonytalan. Az FH szolgáltatásait jelenleg ugyanis egyetlen ügyfél veszi igénybe, a hírügynökség létrejöttét fontos munkatársainak „elengedésével” is segítő RTL Klub, amely – mint Kövesditől megtudtuk – „stratégiai partner”, nem pedig tulajdonos.

A kiegyensúlyozott, piaci viszonyokon alapuló hírszolgáltatás záloga, hogy vevő-e az abszurditásoktól sem mentes magyar sajtó az olcsóbb, rugalmasabb, specializáltabb hírügynökségekre. Továbbá, hogy a kereslet képes lesz-e állami segítség nélkül is eltartani a piacról élő hírgyárat, miközben konkurenciája jelentős közpénzek hátszelével vesz részt a versenyben. A témát mindeközben nemzetközi szinten is a megválaszolatlan kérdések határozzák meg. Jelenleg nem ismert, hogyan lehet a felgyorsult kommunikáció miatt egyre gyorsabban – a sztenderd 24 helyett már három-négy óra alatt – elértéktelenedő információkkal nyereségesen kereskedni. Lehet-e kis stábbal, rövid átfutási idővel, de mégis pontosan hírt szolgáltatni? Egy dolog azonban valószínű: a problémát inkább a strukturális változások, semmint politikai ráhatás és az állami pénzpumpa fogják megoldani.

Megkésett rendszerváltás

Az Országgyűlés által tulajdonolt, évi négymilliárdos büdzséből gazdálkodó nemzeti hírügynökség működtetéséhez az állam eddig évi 1,7 milliárd forinttal járult hozzá.

Az MTI a nyolcvanas években 1300 fős gárdával dolgozott, amely a rendszerváltás után a még mindig jelentős 410-460 főre csökkent, és nagyjából ezen a szinten maradt egészen a jelenlegi megszorításokig.
Az MTI válságának közvetlen oka, hogy költségvetési támogatását az elmúlt években reálértéken több százmillió forinttal csökkentették, a problémákat pedig fokozta, hogy a cég ezek után elesett a Magyar Rádió és az RTL Klub százmilliós nagyságrendű megrendeléseitől.
Mivel a hírügynökségnek a számítások szerint idén még 400 milliót kellene megspórolnia, a mostani 350 fős állomány szeptemberben tovább zsugorodhat.

hirdetés
Hozzászólások (5 db)
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
#
Levelét továbbítottam az illetékes rendőri szervnek.

Tisztelettel:



ORFK WebAdmin


----- Original Message -----
From: To:
Sent: Sunday, July 31, 2005 1:09 PM
Subject: gazdasági büncselekmény bejelentése az MTI-nél


DR. Sipos Gyula
r. dandártábornok, főigazgató úr részére

Tisztelt Dandártábornok úr!

Már máskor is megkerestem Önöket a Magyar Távirati Irtoda
Részvénytársaság vezetése által elkövetett mgazdasági
bűncselekmények leleplezése ügyében.

Ismételten kénytelen vagyok Önöket értesíteni a tudomásomra jutott
információkról.
Mint már megelőző levelemben is írtam az MTI vezetése szorult
gazdasági helyzetét a társaság vagyonának értékesítésével
(elherdálásával) és felélésével kívánja enyhíteni.

A 2004-2005. évben az MTI Rt. tulajdonát képező, csődeljárással
felszámolt, MTI Fotó Kft Naphegyi ingatlanát bocsájtotta árúba. Az
eljárás többször is meghíusult az értékesítési panamák miatt.

A vevő végül is Vince Mátyás elnök úr gazdasági holdudvarából került
ki. A Távirati Iroda elnöke, ezzel a kis tranzakcióval több tizmmilliós
magánnyereségre tett szert.
Sajnos az MTI mérleghiányát még a 400 milliós könyvelt bevétel sem
tudta jelentősen javítani, Vince Mátyás magánvagyonát viszont annál
jobban.

Kérem Önöket, hogy indítsanak vizsgálatot a Távirati Iroda
ingatlanhasznosítási eljárásainak ügyében.



#
A Magyar Távirati Iroda Rt. (MTI Rt.) gépjárm"u-használati tevékenységével és az irodaszer beszerzésével kapcsolatos bejelentésére válaszolva az alábbiakról
tájékoztatjuk.

Az Állami Számvev"oszék a nemzeti hírügynökségr"ol szóló 1996. évi CXXVII. törvény felhatalmazása alapján minden évben elvégzi a MTI Rt.
gazdálkodásának ellen"orzését. Az Állami Számvev"oszék az MTI Rt. átfogó vizsgálatán belül minden évben kiválaszt néhány speciális területet, amelyet
részletesebben ellen"oriz.

A MTI Rt. 2004-2005. évi ellen"orzése - melyr"ol szóló 0520 számú jelentésünket 2005 májusában hoztuk nyilvánosságra - nem terjedt ki a bejelentésében
jelzett témákra, ugyanakkor korábban is terveztük a gépkocsihasználat ellen"orzését, azonban erre más, aktuális kérdések miatt nem került sor.

Az MTI Rt. 2005. évre vonatkozó ellen"orzésére való felkészülésnél, (amely 2005 második felében kezd"odött) a programtervezetünk - már az Ön bejelentése
el"ott, attól függetlenül - tartalmazta a gépkocsihasználat részletes ellen"orzését. Természetesen az Ön figyelemfelhívása meger"osíti ezen vizsgálati
szándékunkat tekintettel arra is, hogy az MTI Rt. jelentéseinek tárgyalásánál már felmerültek a gépkocsihasználattal kapcsolatos kérdések.

A programjaink általában tartalmazzák a közbeszerzéssel kapcsolatos tevékenység ellen"orzését, az Ön bejelentésére is figyelemmel az elkezd"odött
vizsgálatunknál, kiemelten kezeljük az irodaszerek beszerzését.

Az ellen"orzési program tervezetét korábbi gyakorlatunknak megfelel"oen a vizsgált szervezettel el"ozetesen egyeztetjük.

Kérem tájékoztatásunk szíves tudomásulvételét.

Budapest, 2005. szeptember 20.

Tisztelettel:

Dr. Kékesi László s.k.

f"otitikárhelyettes

#
Még egy kis adalék:


DR. Sipos Gyula
r. dandártábornok, főigazgató úr részére

Tájékoztatom, hogy az Állami Számvevőszék Kovalcsik nevű
munkatársa adja ki az információt Vas Éva MTI Rt gazdasági alelnök
részére bejelentésemmel kapcsolatban.

Kovalcsik úr és családja évekig hordta az MTI Rt kisbuszát (forgalmi
rendszáma: MTI-001) külföldre Vas Éva engedélyével. Alelnök asszony
figyelmét felhívtuk, hogy a busz bérbeadása ÁFA csalással is jár, mivel
az MTI visszaigényli a forgalmi adót.

Ugyancsak gazdasági csalást követett el az MTI alelnöke, Dr. Vas
Györgyné, amikor Mihádák Zoltán külsős munkatársnak átengedte az
MTI tulajdonát képező GYY-165 forgalmi rendszámú Opel Astra
gépjármű használatát, akkor, amikor az MTI külföldi tudosítói is csak
saját gépjárművüket használhatják. A Távirati Iroda eszközeinek
külsős munkatársaknak való átengedése sajnos gyakorlat a Cégnél.

Vas Éva utasítására a GYY-165 rendszámú gépkocsit felújították az
Iroda költségére és Mihádák úr messze piaci ár alatt "vásárolja meg".

Vas Éva azért hálás Mihádák úrnak, mert Ő igazolta azt a gépjármű
lopást, amit Vas Györgyné valójában önlopásként vitelezett ki.

Kérem Önt, hogy beosztásánál fogva tegye lehetővé, hogy
munkatársai eljárjanak az ügyben.



DR. Sipos Gyula
r. dandártábornok, főigazgató úr részére

Az alábbiakban tájékoztatom az állami számvevőszéknek továbbított
bejelentésemről. A napokban derült ki, hogy a számvevőszék egyik
alkalmazottja értesítette Vas Éva aleelnököt a bejelentésről és most
nagy iramban folyik a bizonyítékok eltüntetése. kérem önöket, hogy
lépjenek közbe és indítsanak vizsgálatot a már maffiai ügyhöz
hasonlító gazdasági büncselekmény ügyében.
Mivel az Álami Sámvevőszék leszerepelt korrupció tekintetében, ezért
saját magam védelme érdekében a nyilvánossághoz fordulok, mert
félek.



Sajnálom, hogy vizsgálatukat megelőzően egyik munkatársuk a
bejelentésről értesítette Vas Éva alelnököt, így semmi értelme az Önök
intézkedésének, ezért inkább a gazdasági rendőrséget értesítem,
ameddig nem tüntetik el az összes bizonyítékot.





Tisztelt Szávevőszék!

Tudom, hogy a törvényben előírt rendszerességgel ellenőrzik a Magyar
távirati Iroda Rt. gazdálkodását, de szeretnám felhívni figyelmüket a
Távirati Irodanál az útóbbi évben követett, káros, gépjármű használati
tevékenységet.

A leépítések kapcsán felszámolt logissztikai szervezet hiányában, a
társaság birtokában maradt gépjárművek gazdátlanul,
magánhasználatban futnak. A vállalkozás nem rendelkezik gépjármű
gazdálkodási koncepcióval, nyilvántartása enyhén szólva is
kifogásolható.

Adataim vannak arra vonatkozóan, hogy a Társaság vezetése az iroda
méreteit indokolatlanul meghaladó gépjárműparkot magáncéljaira
használja. Saját tulajdonu autóikat az iroda költségén javítatják.

Olyan pofátlan és hozzánemértő módon teszi minezt, hogy egy
egyszerű vizsgálat is kiderítheti a sorozatos köztörvényes dolgokat.

Vizsgálatukat kérve, .....................



Tárgy: MTI gazdasági büncselekmény bejelentése

DR. Sipos Gyula
r. dandártábornok, főigazgató úr részére

Az alábbiakban tájékoztatom az állami számvevőszéknek továbbított
bejelentésemről. A napokban derült ki, hogy a számvevőszék egyik
alkalmazottja értesítette Vas Éva aleelnököt a bejelentésről és most
nagy iramban folyik a bizonyítékok eltüntetése. kérem önöket, hogy
lépjenek közbe és indítsanak vizsgálatot a már maffiai ügyhöz
hasonlító gazdasági büncselekmény ügyében.
Mivel az Álami Sámvevőszék leszerepelt korrupció tekintetében, ezért
saját magam védelme érdekében a nyilvánossághoz fordulok, mert
félek.

Segítségüket kérve, tisztelettel:

.........................





Sajnálom, hogy vizsgálatukat megelőzően egyik munkatársuk a
bejelentésről értesítette Vas Éva alelnököt, így semmi értelme az Önök
intézkedésének, ezért inkább a gazdasági rendőrséget értesítem,
ameddig nem tüntetik el az összes bizonyítékot.

Szégyelljék el magukat! Önök a legutolsó, szemét banda ebben az
Országban!


Tisztelt Szávevőszék!

Tudom, hogy a törvényben előírt rendszerességgel ellenőrzik a Magyar
távirati Iroda Rt. gazdálkodását, de szeretnám felhívni figyelmüket a
Távirati Irodanál az útóbbi évben követett, káros, gépjármű használati
tevékenységet.

A leépítések kapcsán felszámolt logissztikai szervezet hiányában, a
társaság birtokában maradt gépjárművek gazdátlanul,
magánhasználatban futnak. A vállalkozás nem rendelkezik gépjármű
gazdálkodási koncepcióval, nyilvántartása enyhén szólva is
kifogásolható.

Adataim vannak arra vonatkozóan, hogy a Társaság vezetése az iroda
méreteit indokolatlanul meghaladó gépjárműparkot magáncéljaira
használja. Saját tulajdonu autóikat az iroda költségén javítatják.

Olyan pofátlan és hozzánemértő módon teszi minezt, hogy egy
egyszerű vizsgálat is kiderítheti a sorozatos köztörvényes dolgokat.

Vizsgálatukat kérve, üdvözéettel................





#
Hozzáfértem egy bejelentéshez az MTI gazdálkodásával kapcsolatban. Érdekes lenne tudni, hogy mi történt az ügyben?

DR. Sipos Gyula
> r. dandártábornok, főigazgató úr részére
>
> Tisztelt Dandártábornok úr!
>
> Már több fórumon bejelentettem a Magyar Távirati Iroda
> Részvénytársaságnál folyó törvénytelen gazdasági tevékenységet, de
> mivel személyemet nem kívántam felfedni, ezért az üggyel silyen
fórum
> nem foglalkozik.
>
> Megelőzően a Közbeszerzések Tanácsát kerestem fel levelemmel a
> közbeszerzési Törvény durva megsértése miatt, később a
Kormányzati
> Ellenőrzési Hivatalhoz irányítottak, de névtelen beadvánnyal egyik
> intézmény sem foglalkozik.
>
> A Távirati Iroda az utóbbi években (1-2év) minden az állami tulajdonu
> szervezeteket szabályozó beszerzési törvényt és rendeletet sértve
> hajtja végre beruházásai és beszerzései jelentős részét.
>
> Az Iroda Üzemeltetési Igazgatója, Kis Róbert úr barátnője dr Bodza
> Laura jogtanácsos összejátszásával olyan álpályázatokat tendereket
> írnak ki, amire már előre megvannak a nyertesek.
> Közel sem véletlen, hogy ezekben a pályázatnyertes cégekben Kis úr
> valamilyen fokon csendestárs vagy jelentős részt kap az üzleti
> haszonból.
>
> Kis Róbert úr több nagy intézménynél volt müszaki, üzemeltetési
> vezető, és minden helyen hasonló korupt magatartást folytatott.
> Minden általa igazgatott szervezetet "kifosztott" maj odébb állt. Dr.
> Bodza Laura jogász barátnője segítségével mindeb gyanusítás alól
> kibujt és szabadon folytatja kártékony tevékenységét.
>
> Sajnos Kis Róbert igazgató urat eme tevékenységében támogatja a
> Távirati Iroda gazdasági alelnöke, Dr Vas Gyögyné, aki az irodánál
Vas
> Évának nevezteti magát.
>
> Erre az időszakra esik a Belpolitikai és a külpolitikai
Főszerkesztőségek
> teljes felújítása és berendezésének kicserélése (mindenféle
> közbeszerzési eljárás megkerülésével) illetve az MTI központi
> épületének és környezetének rekonstrukciója Kis Róbert
> érdekeltségéhez tartozó cégek bevonásával.
>
> Kis igazgató úr kegyeitől függ a takarító szolgálat, a rendészeti
> szolgálat, a bűfé és étterem üzemeltetése. Ezek a tevékenységek a
> Közbeszerzési törvény alappján pályáztatás útján végezhetők. Kis úr
> viszont pénzért osztogatja a lehetőségeket. A konkurens cégek
> pályázatát harmadik félnek kiadva az alapvető tiszta verseny
> lehetőségét is elveszi a válalkozásoktól.
>
> Kérem önt, hogy beosztásánál fogva tegye lehetővé a Magyar Távirati
> Iroda Részvénytársaság gazdasági tevékenységét az utolsó 2 évben
> átvizsgáló eljárás kezdeményezését.
>
> Budapest, 2004. december 26.
#
Nem vitázva z MTI Rt válsághelyzetével, ami a piaci versenyhez való nem kellő alkalmazkodás, a vezetés alkalmatlansága, impotenciája okoz, észre kéne vennünk néhány
kézenfekvő dolgot.

Ilyen például az, hogy Vince Mátyás ez eddig minden munkahelyét tönkretette, majd nagy végkielégítéssel, angolosan távozott. kinevezés utáni eső nyilatkozatában
rögtön szemet szúrt, hogy mekkora hangsúlyt fektetett maneger szerződésére, melyben olyan kikötések szerepeltek, hogy Őt még alkalmatlanság esetén sem lehet vezetői
poziciójából eltávolítani.
Gazdasági alelnöke Vas Györgyné (as: Dr.Vas Éva) aki már az előző ciklusban is bebizonyította teljes alkalmatlanságát, és érzéktelenségét egy ekkora midia
intézmény gazdasági vezetésére, Vince úrtól újabb lehetőséget kapott. Vasnénak ismételten sikerült alkalmatlanságát, ötlettelenségét bebizonyítani.
A gazdasági szabálytalanságok és visszaélések és melléfogások igazi mintapéldánya az MTI.
Az Irodát a menedzsment mint családi válalkozást irányítja. Rokonyi és gazdasági kapcsolat fűz mindenkit mindenkihez. Félkegyelműek, zsiványok, csalók kezére
került a " Nemzeti Hírügynökség".
Bűnős összefonódásaik az ÁSZ illtve az iroda tevékenységét ellenőrző szervek vezetőivel megakadályozzák az MTI gazdaségi tevékenységének objektív
vizsgálatát.
Az MTI gazdasági visszaélései ellen számtalan vizsgálat folyik, amiről a független média nem tud, több tucat perben érintett a "hírgyár", melyek
valószínűleg teljes leépüléséz okozzák majd.

Polonyi Pál
ű
hirdetés
Legolvasottabb
Legtöbb hozzászólás
hirdetés

Itt a tavasz, ami egyben azt is jelenti, hogy a Hornbach új kampánnyal jelentkezik. Szerencsére nem változtattak az eddig bevált humoros megközelítésen.

Az elektromos hajtásrendszereket fejlesztő és szállító társaság meghívásos tenderen választott ügynökséget.

Szakértőket is bevonnak a  munkába, hogy a rovat edukálja is az olvasókat.

A szpotban a VOLT és a Sziget most csendes helyszíneit járja körbe a Jeep hazai márkanagykövete.

Május 27-én válik elérhetővé 50 ország mellett itthon is a BTS Menü a McDonald'sban.

hirdetés
hirdetés