hirdetés
hirdetés

Így teljesített a médiapiac 2011-ben

2011-12-16

Összefoglaló elemzést készített a Magna Global a 2011-es médiapiacról, továbbá prognózist tett közzé 2012-es várakozásairól. A méretes és érdekes tartalmat két részletben közöljük.

Rontotta előzetes reklámpiaci előrejelzésének várakozásait a Magna Global, melyet 63 ország adatait figyelembe véve készítenek, lefedve így a világgazdaság 95 százalékát. Az IPG Mediabrands részeként működő globális médiaügynökségi csoport júniusi előrejelzéséhez képest mind az idei, mind a jövő évi reklámköltési becslés összege csökkent.

Számszerűen ez annyit tesz, hogy a 2011-es évben az előzetesen becsült 5,2 százalékhoz képest csak 4,7 százalékos növekedést vár a Magna, míg a 2012-re jósolt 6,5 százalékhoz képest is jelentősen kevesebbet várnak. A rontott várakozástól függetlenül is jelentős növekedéshez elsősorban a gyorsan fejlődő piacok (Brazília, Oroszország, India és Kína – BRIC) előretörése okozza.

Abszolút számok

A Magna Global szerint így a 2011-es év teljes médiaköltése el fogja érni a 427 milliárd dollárt, ami 100 ezer milliárd forintnak fele meg. Összehasonlításképp: a 2011-es magyar GDP-t hozzávetőleg 134 milliárd dollárra becsülik, vagyis a világ reklámpiacán idén a magyar bruttó hazai termék több mint 700 szorosát költötték el a hirdetők. Az 5,2-ről 4,7 százalékra mérsékelt növekedés oka a Magna anyaga szerint néhány piac második féléves gyengülése.

A 2012-es előrejelzés a hirdetői költések további bővülését várja. A Magna szerint a növekedés motorját jelentik majd a jövő évi jelentős sportesemények – londoni olimpia és labdarúgó eb.

A fejlődők húzzák az ipart 2011-ben

A 2011-es növekedés motorját egyértelműen a fejlődő országok – a tanulmány értelmezése szerint többek között Latin-Amerika és Kelet-Közép-Európa – jelentik, melyek 15 százalékos átlagos növekedést produkáltak az év során. Ezzel szemben a fejlett országok sokkal alacsonyabb növekedési számokat mutatnak. Nyugat-Európában például 1,6 százalékos, Észak-Amerikában 3,1 százalékos lehet csupán a növekedés. Ez több tényezőnek köszönhető: a fontos sportesemények és az amerikai elnökválasztás hiánya mellett szerepet játszik benne az erős 2010-es bázisév és a világgazdasági/politikai helyzet, nem beszélve a Japánt sújtó katasztrófákról.

Az egyes országokra lebontva a legnagyobb növekedést Argentína produkálta 37,9 százalékkal (jelentős inflációval növekedő gazdaságban), ezután Kína következik 22,5, Kazahsztán 25,6, Oroszország 20,4, India 15, majd Brazília 10,2 százalékkal. A Magna Global által vizsgált 63 ország közül összesen 11 reklámpiaca volt kénytelen csökkenést elkönyvelni, közte a gazdasági válsággal súlytott Dél-Európai államok: Görögország (-19,3 százalék), Portugália (-6,9), Spanyolország (-6,3), Olaszország (-2,5). De csökkennek idén a politikai forrongások miatt időlegesen destabilizálódott arab országok – Egyiptom: -21 százalék) – és a természeti vagy egyéb katasztrófák által sújtott államok – Japán: -2 százalék, Thaiföld: -2 százalék.

Médiapiac 2011

Hasonlóan 2010-hez, idén is folytatta növekedését a médiatípusok között a televízió, annak ellenére, hogy nem voltak igazán jelentős sportesemények idén. A csatornák reklémbevétele 4,8 százalékkal 175 milliárd dollárra nőtt, így 2011-ben 41 százalékos a tévé részesedése a globális reklámpiacból. A nagy növekedők között volt még jobb eredményekkel az out of home (OOH) média, amely 6,4 százalékkal nőtt. Ennek okát a Magna Global főként a digitális óriásplakátok 20 százalékos növekedésében látja.

A fentieknél szerényebben teljesített idén a többi hagyományos médiakategória. A rádió mindössze 2,2 százalékkal nőtt, a napilapok reklámbevételei 2,4 százalékkal csökkentek, a magazinoké pedig 0,9 százalékkal esett vissza a Magna szerint. A fejlett piacokon a nyomtatott sajtó térvesztése erősebb, mint a fejlődő területeken, ahol a sávszélesség és az internet hozzáférés még alacsonyabb, így a papír szerepe is erősebb maradt.

Mindezek mellett természetesen az idei év legnagyobb nyertese is egyértelműen az internet volt. A médiatípus reklámbevételei 16,9 százalékkal 78,5 milliárd dollárra nőttek, ezzel a második helyre lépett a tévé mögé a médiatípusok közötti sorrenben 18 százalékos részesedéssel. Ezen belül a hagyományos display-hirdetések növekedése 15 százalékos volt, a keresőmarketing pedig 19 százalékkal nőtt. A display alá sorolt online-videó növekedése igen impresszív volt, 58,5 százalékos, ezzel 4,7 milliárdot ért el, bár ezzel még most is csak az online reklámbevételek 6 százalékát teszik ki ezek a megoldások. Ami még érdekes, hogy a Magna szerint ez a növekedés nem is a videomegosztóknak köszönhető elsődlegesen, hanem a tévécsatornák online felületeken hozzáférhető, reklámokkal megtámogatott tartalmainak.

2011 elérte 2007-et

A Magna Global elemzése rámutat arra is, hogy a 2011-es becsült eredmények (427 milliárd) lényegében elérik a válság előtti 2007-es év 423 milliárd dolláros eredményét, ami egyrészt elszomorító, másrészt legalább pozitív trendről árulkodik. Sajnos nem annyira pozitív, hogy a fejlett piacok, így Nyugat-Európa eredményei még nem tartanak itt: miközben a térség médiumainak reklámbevételei 112 milliárd dollárt tettek ki 2007-ben, idén csak 106 milliárdra számít a Magna Global.

A 2012-es várakozásait hasonló részletességgel fejti ki a globális ügynökségi csoport. Ezt cikkünk második részében, hétfőn fogjuk közölni a Kreatív Online-on.

Szerényi Szabolcs
főszerkesztő-helyettes

(forrás: Kreatív Online)
hirdetés
hirdetés