hirdetés
hirdetés
hirdetés

Ingyen nem kellett a jobb a Magyar Turizmus Zrt.-nek

Ingyen készítette volna el egy fejlesztőcég a Magyar Turizmus Zrt. számára a hivatalos magyar turisztikai adatbázist okostelefonokra. A cég ehelyett egy másik fejlesztőt bízott meg a projekttel, a megjelent alkalmazás kevesebbet tud, mint az ingyenes konkurensé, viszont nem árulják el, mennyit fizettek érte közpénzből - írja az Index.

hirdetés

Szeptember végén jelent meg a Magyar Turizmus Zrt. hivatalos magyarországi turisztikai adatbázisprogramja iPhone-ra. Napokig vezette a magyar App Store-ban az ingyenes alkalmazások letöltési toplistáját - mára már kiesett a top 25-ből, de az utazási témájú programok között most is ott van az élmezőnyben. A felhasználók a maximális öt csillagból három és feles átlagra értékelték, és nagyjából egyetértettek abban, hogy jópofa alkalmazás, de az igazi profiknak, a Lonely Planetnek és társainak nem ér a nyomába.

Készült azonban egy másik hasonló alkalmazás is, Iphone mellett még két platformra, amiből annak ellenére nem lett semmi, hogy sokkal többet tudott volna, mint a végül kiadott alkalmazás, és a fejlesztője nem is kért érte pénzt - írja az Index. „Tavaly kezdtünk tárgyalásokat a Turizmus Rt.-vel, elkészítettük az alkalmazás demóját is Iphone-ra. Egy ideig húzták az időt, majd nem vették fel többet a telefont. Aztán egy vagon pénzért készítettek egy kevésbé használható alkalmazást.” – mondta el a hírportál kérdésére a konkurens, végül el nem készült alkalmazás fejlesztője.

A Mobieurope cég által fejlesztett alkalmazás a dokumentációja alapján nagyságrendekkel tudott volna többet, mint a végül megjelent program, tervben volt például a szállodai szobafoglalás megoldása, a hotelek és éttermek értékelése, útvonaltervezés, a tömegközlekedési menetrendek, múzeumok aktuális programjainak megjelenítése, taxirendelés gps alapján – vagyis csupa olyan dolog, ami a megjelent alkalmazásból fájó módon hiányzik - értékel a hírportál.

Az Index által megkérdezett szoftverfejlesztők szerint a megjelent alkalmazás Iphone-oldali része meglehetősen egyszerű, a rendszerben az igazán komoly feladat a szerver oldali adatbázis és kommunikáció felépítése, amin át a telefon megkapja az aktuális megjelenítendő adatokat. Magára az iphone-os alkalmazás elkészítésére néhány százezer forintos becslést kaptunk, mint a megrendelés reális értéke. A Mobieurope a maga alkalmazásáért pénz helyett reklámfelületet kért volna saját magának a kész programban. Azt nem tudja az Index, a végül elkészült és kiadott program fejlesztője mennyiért vállalta a projektet.

Bár a Magyar Turizmus Zrt. az Önkormányzati és Területfejlesztési Minisztérium egyszemélyi tulajdonában lévő szervezet, és mint ilyen, száz százalékban közpénzből működik, az Index többszöri megkeresésére sem árulták el, hogy mi alapján döntöttek a két alkalmazás között, és mennyit fizettek a végül megjelent programért.

(forrás: Index)
hirdetés

kapcsolódó linkek

Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

Itt a tavasz, ami egyben azt is jelenti, hogy a Hornbach új kampánnyal jelentkezik. Szerencsére nem változtattak az eddig bevált humoros megközelítésen.

Az elektromos hajtásrendszereket fejlesztő és szállító társaság meghívásos tenderen választott ügynökséget.

Szakértőket is bevonnak a  munkába, hogy a rovat edukálja is az olvasókat.

A szpotban a VOLT és a Sziget most csendes helyszíneit járja körbe a Jeep hazai márkanagykövete.

Május 27-én válik elérhetővé 50 ország mellett itthon is a BTS Menü a McDonald'sban.

hirdetés
Legolvasottabb
Legtöbb hozzászólás
hirdetés