hirdetés
hirdetés

Itt a piros, hol a piros

2005-10-03
„Évente 40 milliárd forintból lehetne jól működő tévét csinálni. Ebből az összegből már a többcsatornás modell is finanszírozható. Ehhez képest most kapunk 8,6 milliárd forint üzemben tartási díjat, és ezenkívül még némi céltámogatást helyeztek kilátásba” – nyilatkozta Rudi Zoltán, a Magyar Televízió (MTV) frissen megválasztott elnöke a Kreatív hasábjain alig több mint egy évvel ezelőtt [Kreatív, 2004. május].
Ilyen feltételek mellett mégis mire számított Rudi Zoltán? Egyszeriben csak a 8,6 milliárdból varázslatos módon negyven lesz? Vagy éppen a műsorkészítők jelentik be, hogy ingyen dolgoznak? Ki és mit ígért az MTV elnökének, hogy alig egy hónappal a megválasztása után, 2004 áprilisában már az m3, azaz a Demokrácia TV bevezetéséről beszél, ami elképzelése szerint már 2005 elején elindulhatna?

Ha hinni lehet a tájékoztatásuknak, azóta valóban komolyan dolgozott a csatornán a közszolgálati tévé vezetése. Az ORTT-től kapott engedély után már minden készen állt a napi 19 órás műsorfolyam sugárzására, igaz, a műsorok nagyobb része nem önálló, m3-as tartalom lett volna.

A történtek szerint viszont éppen a fedezet hiányzott mindehhez. A kérdés csak az, ki kivel játszott hazárdjátékot? A tévé vezetése próbált nyomást gyakorolni a kormányra, hogy addig hangoztatja a közszolgálati hírtévének szánt csatorna beindítását, amíg az már nem vonhatja vissza a támogatását, vagy sokkal inkább a kormány ígérgetett a tévének, az utolsó pillanatra hagyva a döntést.

Ha pillanatnyi (értsd: nyolchónapos) politikai érdekeik úgy szolgálják, akkor előkerítenek 700 millió forintot a sufniból, ha viszont mégsem kellene közszolgálatilag kampánygyanús tévé, akkor minden vissza. Majd később lesz új csatorna, fiúk!

Ha másnak nem is, a kábelszolgáltatóknak és az újonnan induló kábelcsatornáknak mindenképp kedvez a helyzet. A 4-es csatornának keresztelt Story TV-nek, a Filmmúzeum által tervezett TV-Dekónak és az Echo TV-nek így legalább nagyobb esélye van, hogy helyet kap a kábelszolgáltatók egytől ötvenig terjedő csatornalistáján, miután nem kell kötelezően maguk elé engedniük az m3-as csatornát.

Az MTV és a közszolgálatiság viszont újabb pofont kapott. Egyrészről tovább hiteltelenítették a már amúgy is toprongyos mamlasznak tekintett MTV-t, és Rudi Zoltán elnöki tevékenységének alapjait is megkérdőjelezték. Hacsak nem pontosan ez volt a cél: az m3-fiaskó ugyanis több Rudi körüli botrányt követ a médiában (telekvásárlás, síszövetség). Eközben Rudi nem egy, hanem három tematikus csatorna beindítását vállalta 2009 végéig.

Ezzel kapcsolatban pedig ne legyen illúzióink: 2006 májusáig már semmiképpen sem lesz m3-as csatorna Magyarországon.

Kereskedelmi szempontból pedig újfent megerősítést nyert a médiaügynökségeknél, hogy az MTV-vel kapcsolatban azt érdemes elhinni, ami tegnap este ment a csatornán. Pedig az ügynökségek bizalmának záloga pontosan a politikától való nagyobb függetlenség lenne.

Ami az elmúlt 15 hónapban, Rudi Zoltán megválasztása és az m3 tervének megszületése óta kiderült, nem más, mint amit az elmúlt 15 évben is tudtunk: addig nem lesz professzionális, megbízható és valóban közszolgálati televízió Magyarországon, amíg a politikusok rövidlátó érdekeiknek rendelik alá a tévének utalt pénzek mértékét és ütemezését.

A szerk.

hirdetés
hirdetés