hirdetés
hirdetés
hirdetés

Itt az ügynökségi névshow

Kíváncsiak voltunk arra, hogy az ügynökségek mi alapján nevezték el magukat. Több területről érkeztek az ötletek: a film, a nyelv, a biológia és az irodalom világa is felsejlett. 

hirdetés

Cluso – Les Deux Monsieurs helyett

Ő a Rózsaszín párduc Clouseau-ja
“Azért Cluso, mert nem jutott jobb az eszünkbe. Azt tudtuk, hogy márkanevet akarunk és nem Horváth & Fodor Advertising típusút, valamint az is szempont volt, hogy ne angol szó legyen, illetve legyen szabad a domainje. Akkoriban a Francia Intézet kávézójában tanyáztunk, lehet, hogy ez is befolyásolta a névválasztást. Sokáig szerettük a Les Deux Monsieurs-t - ehhez készült egyébként a kétfejű ember logó is -, de nyilván nincs az a taxis, aki erre áfás számlát tudna adni, úgyhogy ejtettük. A logó viszont maradt, mert azt bírtuk.” – magyarázta Horváth Lajos, az ügynökség egyik alapítója.

 

ACG – visszatérés

Az ügynökség neve többször változott az elmúlt évek során, ami a cég változásaival állt összefüggésben. Blaskó Nikolett tulajdonos és ügyvezető igazgató régebben társtulajdonos volt az Appaloosa Communication Groupnál, ahonnan később kivált és megtartotta az ACG rövidítést, régi társa pedig Appaloosa néven működött tovább. A Hey Mentes Endrével jött, akinek Hey Reklámügynökség néven volt egy cége, a közös munkát ACG.Hey elnevezéssel jelezték. 2009 nyarán azonban úgy döntöttek, hogy hosszú a név és lerövidült az eredeti ACG-re.

 

B. Swan Partners – Black Swan, de nem a film

Ritka, mint a fekete hattyú
Sós Péter János, a cég ügyvezetője már nem emlékszik arra, hogy milyen nevek merültek fel a kezdetekkor, de az biztos, hogy nagyon sokat elvetettek. Végül annál a angolszász mondásnál maradtak, hogy ritka, mint a fekete hattyú. Vagyis a fekete hattyú az ügynökség "totemállata" lett. “A mókás az egészben az, hogy 2007-ben megjelent egy könyv, Black Swan Theory cimmel, amiben a szerző azt fejtegeti, hogy a fekete hattyú effektus váratlanul jön, de igen nagy hatást gyakorol - bár ő inkább negatív összefüggéseket emleget - miközben mi kifejezetten pozitív jelentésűnek szántuk.” – mesélte az ügyvezető.

 

Red Lemon Media - vivás keresztapa

Az ügynökséget létrehozó Rubin Kata azt szerette volna, hogy a cég nevében gyümölcs és szín egyaránt szerepeljen, ezért a létező összes kombináció megszületett, volt benne az almától a barackig minden, természetesen színekkel kiegészítve. Főleg az alma/apple volt esélyes, aztán a végső döntésben Lengyel Attila , a VIVA programigazgatója segített, így a sok variáció közül kiválasztották a piros citromot, a Red Lemont.

 

Touchstone
Próbakő – bevállalta a magyar nevet

“A gondolat mögötte: Shakespeare: Ahogy tetszik - az udvari bolond (Touchstone magyarul Próbakő - a Szerk.), aki kertelés nélkül mondja a frankót. A talpnyalás nem kenyere, csak az éleslátás.
Az apropó: Egyébként ugyanezen a néven a Pázmányon csináltunk egy bölcsészkari független lapot és gyorsan kellett egy "komoly" mailcím. A domain az enyém volt, logikusnak tűnt, hogy 2002-ben a Kreatív után ezzel a névvel csináljunk ügynökséget. Az elején mindenki furcsán nézett, de mára megszokták, meg ma már nem is gáz a magyaros hangzású márkanév a kommunikációs piacon.” - tudtuk meg Gosztonyi Csabától, az ügynökség alapítójától.

 

Carbon Group – szénre épül

“Az apropó: kellett egy név és nagyon agyaltunk, de kikukáztunk szinte mindent. A Prizma Budapest volt még bent, de végül a Carbon Group nyert, amit Soha Krisztián társunk "adott el" nekünk.
A gondoltat mögötte: A Carbon mögött az áll, hogy a szén egyrészt a legrégibb és legalapvetőbb alkotóeleme a világnak, ugyanakkor manapság egyben az egyik legmodernebb is, ha mondjuk a szénszálas cuccokra gondolunk, azaz összeköti a hagyományt a jövő technológiájával, ahogy mi is mindig a legújabb utakon haladunk, de a régiek tudásának biztos alapjaival. A Communication-t azért biggyesztettük a végére mert már létezik egy Carbon Group nevű cég, igaz teljesen más profillal” - ezt szintén Gosztonyi Csaba árulta el, aki az ügynökség ügyvezető igazgatója. 

 

hat - ige és dobás

„A hat az első perctől kezdve sokrétegű név volt. Elsősorban ige (a jó reklám hat). Aztán számnév, a kockán általában a legjobb dobás. A legelején úgy nézett ki, hogy heten leszünk, de a hetediknek azt mondtuk, várj, mert csak nélküled kerek a sztori. Végül a négy alapítóból mára kettő maradt.

Viszont kezdettől fogva csupa kisbetű vagyunk, mert a szakmában szinte mindenki más csupa érthetetlen nagybetű. A kisbetűkkel nagyon sok gondunk volt az évek során. A Márka Művek a márkák, a márkaépítés iránti elkötelezettségünket, az alkotómunka iránti tiszteletünket, illetve az ezekhez igazodó méretű és összetételű, rugalmas szervezetet lenne hivatott leképezni” – osztotta meg a hat névtörténetét Szászkő László vezető kreatívigazgató.

 

Up Hungary – energiaital és rajzfilm helyett

„Az üzlettársammal ezen szoktunk poénkodni, hogy: 2002-ben készültünk el egy kedves és tanulságos rajzfilm forgatókönyvével, szerettünk volna még forgalomba hozni egy energiaitalt is, összeverbuválni egy zenekart, nyitni egy ejtőernyős iskolát, vagy egy trendi budapesti klubot. Aztán mégiscsak megmaradtunk a reklámszakmánál“ – kezdte viccesen Goneth Jácint cégvezető.
Komolyra fordítva a szót elmondta, hogy olyan nevet szerettek volna, ami rövid, könnyen megjegyezhető bárkinek, és kifejezi azt, ami szerintük az ügynökségük működésének lényege: minden amitől több leszel és ami magasba repít a kreatív területen. Ezt szeretnék a promotions without limit szlogenükkel is kifejezni.

 

Armadillo Kreatív Ügynökség – a taturól kapta a nevét

A kis kreatív tatu
Az ügynökség az Amerikában őshonos állatról, az armadillóról - ismertebb nevén a taturól – nevezte el magát - árulta el Arany Gábor, stratégiai tervező. “Az armadillo egyik legfontosabb jellemzője: mindenre van megoldása, sokrétű, megállja a helyét éles szituációkban. Totemállatként jelentése: biztonság, gyógyító páncél, vagyis jellemzője a védelem, határozott, karakán, de ha kell rugalmas.
Ez a kis állat nagyon kreatív. A dél-amerikai háromöves tatu például golyóvá gömbölyödik ijedtség esetén, mint a sün. Az észak-amerikai kilencöves tatu pedig másfél métert ugrik fel egyenesen a levegőbe.
Nevét különleges megjelenésének köszönheti: megkeményedett bőrsáv, amely összenőtt az alatta húzódó puha, rugalmas bőrrel páncélszerű jelleget kölcsönöz az állatnak, melynek a nevét is köszönheti (portugálul"páncélocska"). Testalkata és erős bőre lehetővé teszi, hogy mint egy mini harckocsi könnyedén átcsörtessen mindenféle terepen.
Az Armadillo - legyen az állat vagy ügynökség - független, önálló, annak minden előnyével. A tatu nappal és éjszaka egyaránt aktív - persze, első az ügyfél, de azért jobban szeretjük, ha munkaidőben használják kreativitásunkat.
Névválasztásakor felmerült még az Ametiszt név is - féldrágakő, a kvarc ibolyaszínű változata - de az Armadillo mellett döntött az alapító, tulajdonos-vezető, Bartha Péter, mert szerinte az Armadillo egyedibb, karakánabb, és kevesebben használják, mint az Ametiszt szót."

 

Lauritzen – Skandinávából jött

A cég amerikai- magyar vegyesvállalatként kezdte a működését. Az alapítók között volt egy Amerikába költözött skandináv Lauritzen nevű család is, róluk kapta az ügynökség a nevét.
Ráadásul azért is ez a név lett a befutó, mert promóciós ügynökségként az alapítás időszakában a piacon főleg csak hárombetűs cégek voltak jelen és a Lauritzen nem szeretett volna felsorakozni melléjük egy újabb mozaikszavas névvel, hanem szeretett volna kitűnni - erről Pozsonyi Andrea client service director beszélt.

 

Tonic – a nagypapával együtt ünnepel

“2007-ben felfrissítettük a cég arculatát és ez új elnevezéssel is együtt járt. Végül, a Tonic mellett döntöttünk, mert az egy üdítő, pezsgő ital és mégsem szokványos (az ügynökség neve korábban a Stram-Avant Budapest volt - a Szerk). A Légió is felmerült még, de a kolléganők leszavazták. Azért lett Tonic mert az is pezseg, mint mi szellemileg, meg mert fanyar és különleges, de azért szerethető, rövid, tömör, barátságos, mint mi. Egyetlen érdekesség, hogy a névváltoztatásra, éppen a nagyapám 100. születésnapján került sor (2007. március 15.), és ez az időpont a nemzet szempontjából sem semleges” – mondta el az unoka, Bódis Gergely, aki az ügynökséget alapította.

 

NeoNoir – filmes kapcsolat

“A neo-noir eredetileg egy filmművészeti stílusirányzat, amelynek gyökerei a film noirig nyúlnak vissza. Az effajta filmek állandó jellemzői: fordulatos sztorik folyamatos akadályokkal, változatos feladatok; és szereplők, akik minden körülmények között talpra állnak, előre néznek, mert hisznek önmagukban. Egy másik meghatározás szerint a neo-noir filmek mindig igyekeztek a mainstream irányzattól különbözők és egyediek lenni. Mindezek igazak ránk is.” – tudtuk meg Szabó Virágtól, aki Kulich Zoltánnal együtt hozta létre az ügynökséget. Legkedvesebb filmjük, mint a Szárnyas Fejvadász, a Ponyvaregény vagy a Dark City is ebbe a stílusirányzatba tartoznak, így számukra magától értetődő volt, hogy ez a megfelelő név.

 

E-bola Média - prezentáció maszkban

A névadó ebola
“Bence Domonkos ügyvezető így mesél a névadásról: “A nevet bátorkodtam én adni az alapításkor még 2006 novemberben. Mivel kifejezetten vírusmarketinggel fogalkozó ügynökségként indultunk, ezért olyan név kellett, amiről azonnal kiderül hogy közünk van a vírusfilmek terjesztéséhez, így jött a merész ötlet hogy legyen ebola. Mivel ez egy kicsit durvának tűnt, tompítani kellett egy , ezért kapott egy "média" kiegészítést és egy kötőjelet, jelezve hogy digitális szolgáltatásokról van szó, ebből született meg az e-bola média. Különös történet szinte minden nap van, például az értetlenkedés amikor ÁFÁ-s számlát kérünk, vagy telefonon bejelentkezünk, de talán a legviccesebb az volt, amikor az egyik médiaügynökségi prezentációnkra a résztvevők maszkkal a szájukon jöttek be, jelezve hogy tudják mivel foglalkozunk.”

 

Gold Communication - az értékes arany

"Pr-ügynökségünk megalapításakor olyan nevet kerestünk, amely kifejezi azt, hogy a kommunikációnak milyen magas értéke van. Tíz évvel ezelőtt még kevésbé volt ez egyértelmű, mai szemmel hihetetlen, de akkoriban gyakran kérdezték tőlünk cégvezetők, miért lenne szükségük például sajtókommunikációra, hiszen eddig is megvoltak nélküle. Ma már mindenki számára világos, hogy a jó céges vagy márka pr milyen óriási befolyással van az üzleti életre. Mondhatni a jó kommunikáció aranyat ér, a mi munkánk tehát kézzelfogható haszonnal jár a megbízó részére. Leginkább ezt szerettük volna kifejezni a névvel. De az általános asszociáció sem mellékes, hiszen az arany klasszikus, mindig is értékes dolog, a siker, pénz és csillogás jut eszébe az embernek róla. Ez pedig meglehetősen illik a média világára. Összességében ezért választottuk a Gold Communications nevet" - mondta el Jánócsik Béla, cégvezető.

 

Hammer Advertising - találomra

"Nemzetközi nevet kerestünk, olyat ami valamennyire kifejezi az ügynökség dinamikus, gyakorlatias szemléletét" - eleveníti fel a kezdeteket Szoboszlay Péter ügyvezető igazgató. Nem volt könnyű, de végül egy találomra felcsapott angol képes szótár segített nekik, az oldal közepén hevert egy hammer, ők pedig azonnal megragadták. A bevezetéshez már csak az angol barátuk cool-ja kellett és indulhattak.

 

Createam - összekeverik a Kreatívval

A Createam név 2002-ben született, és eredetileg nem is a kreatív csapatuknak, hanem a rendezvényes divíziónak szánták, de az akkori piaci viszonyok miatt hozzátették a második értelmező elemet, a csoport szót. A cégcsoport szintű működés azóta is fennmaradt, de az időközben keletkezett cégek már nem Createam előtagot viselnek. Előfordul, hogy telefonon összetévesztik őket a Kreatívval.

 

Comprad - angolul, spanyolul

Az ügynökség neve egy angol mozaikszó, a communication, a public relations és az advertisment szavakból áll össze, de áthallható belőle a spanyol, portugál comprado (vett, vásárolt) és comprador (vevő, vásárló). 

 

Brazil Reklám - szintén film ihlette

Röviden: A Brazil nevét Terry Gilliam azonos című filmje ihlette, ezért sincs pálmafás tengerpart az ügynökség honlapján. 

 

Avantgarde Group - adott volt

Az ügynökség egyik alapítója birtokolta az avantgarde domaint, ennek ellenére azonban próbáltak valami más nevet találni egy heidelbergi branstormingon. Vagy három tucat név került a kalapba, de a nap végére rájöttek, hogy egyik sem "üti" az Avantgarde-ot, így visszatértek az eredeti verzióhoz. Az ügynökség szerint az avantgarde kifejezi azt az élcsapat/előörs mentalitást, újító, kreatív szellemet, amit azóta is igyekeznek képviselni a hazai piacon. Úgy gondolják, az üzletben is van helye az avantgarde-nak és amikor az ügyfeleket arról kérdezik: előörs vagy utóvéd kívánnak-e lenni a piacaikon, a válasz mindig egyértelmű.

(forrás: Kreatív Online)
hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
Legolvasottabb
Legtöbb hozzászólás
hirdetés

Itt a tavasz, ami egyben azt is jelenti, hogy a Hornbach új kampánnyal jelentkezik. Szerencsére nem változtattak az eddig bevált humoros megközelítésen.

Az elektromos hajtásrendszereket fejlesztő és szállító társaság meghívásos tenderen választott ügynökséget.

Szakértőket is bevonnak a  munkába, hogy a rovat edukálja is az olvasókat.

A szpotban a VOLT és a Sziget most csendes helyszíneit járja körbe a Jeep hazai márkanagykövete.

Május 27-én válik elérhetővé 50 ország mellett itthon is a BTS Menü a McDonald'sban.

hirdetés
hirdetés