hirdetés
hirdetés
hirdetés

Jogerősen nyert a Sláger és a Danubius

Mindkét korábbi országos rádióval szemben pert vesztett az Országos Rádió és Televízió Testület (ORTT). A korábbi műsorszolgáltatók képviselői szerint a testületnek újra le kell folytatnia a pályáztatást, és erre közigazgatási eljárásban is kötelezhetik a testületet. Mindenki máshogy értelmezi az ítéletet.

hirdetés

Jogerősen pert nyert a Sláger és a Danubius is az ORTT-vel, illetve az új rádiók üzemeltetőivel szemben. A Fővárosi Ítélőtábla tanácselnökének döntése mind a két ügyben helybenhagyta az első fokú ítéleteket. Ezek szerint az ORTT egyik későbbi nyertesnek kihozott induló pályázatát sem fogadhatta volna be, és nem is köthetett volna velük műsorszolgáltatási szerződést.

Az ítéletről szóló hírt először Jakus László, a Sláger Rádió pénzügyi igazgatója közölte az MTI-vel, a saját perükre vonatkozóan. Jakus úgy fogalmazott, a Sláger Rádió elvárja az ORTT-től, hogy az ítéletnek megfelelően haladéktalanul mondja fel a Neo FM műsorszolgáltatási szerződését, és hozzon jogszerű döntést az országos rádiós frekvenciapályázatok ügyében.

Mondják a magukét
A probléma ezzel csak az, hogy már az elsőfokú ítéletek sem adtak helyt az eredeti állapot helyreállítására vonatkozó kérelmeknek, csakúgy mint a mostani jogerős másodfokúak sem. Erre vonatkozóan Jakus a Kreatív Online-nak azt mondta, a bíróság csak azért nem utasíthatta erre az ORTT-t, mivel két közigazgatási szervről van szó, amelyek nem adhatnak egymásnak utasítást, viszont a mostani jogerős ítélet után, ha az ORTT nem folytatja le újra a pályáztatást, és abban nem érvényteleníti a nyertesek pályázatát, közigazgatási eljárás keretében kötelezhetik erre az ORTT-t.

Az ORTT sajtóirodája az ítélettel kapcsolatos közleményében elsősorban azt hangsúlyozta, hogy a felpereseknek ismételten milliós nagyságrendű perköltségeket kell kifizetniük az alpereseknek, abban az egy kérdésben pedig, amelyben a bíróság a felpereseknek adott igazat, felülvizsgálati kérelemmel fordul a Legfelsőbb Bírósághoz, csakúgy mint a jelenleg működő rádiók tulajdonosai.

A frekvenciapályázaton nyertes cégek is a bírósági döntésnek abba a részébe kapaszkodnak, amely kimondja, nem kell szerződést bontaniuk az ORTT-vel. Így tesz a Neo FM tulajdonosa, az Econet.hu is (amely az Est Média Group-on keresztül tulajdonosa a Neo FM-nek – a szerk.).

Rosner Gábor, az Econet alelnöke közleményében a következőképpen fogalmaz: „A ma jogerőssé vált elsőfokú ítélet a keresetnek annyiban adott helyt, hogy megállapította, hogy az ORTT-nek az országos rádiós műsorszolgáltatási jogosultságokra kiírt pályázati felhívása jogellenesen engedte meg olyan pályázók indulását, akiknek – mint az FM1 Konzorciumnak is – befolyásoló részesedése volt más műsorszolgáltatóban. A jogerős ítélet ugyanakkor azt is kimondja, hogy a polgári bíróság nem kötelezheti az ORTT-t az FM1 Zrt. műsorszolgáltatási szerződésének felmondására.” Hasonlóan nyilatkozott Trinn Gábor, az Advenio ügyvédje is, aki úgy véli, hogy rájuk vonatkozóan pozitív ítélet született.

A probléma a pályázati szabályokra vonatkozó jogértelmezésével van. Azzal, hogy a pályázat műsorszolgáltatási tapasztalatot követelt meg az indulóktól, amelyet a jelenlegi nyertesek csak úgy tudtak biztosítani, hogy más műsorszolgáltatókban tulajdonrésszel rendelkeztek, amit viszont mostanra már meg is szüntettek, miután az Est Média Group eladta a Rádió Café-t, és az Advenio (a Class FM működtetője – A szerk) is módosította a frekvencia elnyerése után tulajdonrészét a Lánchíd Rádióban.

A jogszabályi háttér kuszaságára azért az ORTT is utal közleményében. „A 14 éve fennálló jogszabályi háttér ellentmondásosságát jelzi, hogy az üggyel kapcsolatban a Legfőbb Ügyészség is vizsgálatot folytatott, és a Fővárosi Ítélőtábláétól eltérő álláspontot alakított ki. Az Advenio Zrt. szerződésére vonatkozóan megállapította, az ORTT nem követett el törvénysértő mulasztást, miután az Advenio Zrt. műsorszolgáltatóként nem sértette sem a médiatörvényt, sem a megkötött műsorszolgáltatási szerződést. Az FM1 Zrt.-vel szemben hatósági eljárás megindítására szólította fel a Testületet. A Testület 2010. március 10-én az ügyészi felszólalással és indítvánnyal egyet nem értő érdemi döntést hozott.” – fogalmaz az ORTT-s közlemény.

Az ORTT mindeközben döntésképtelen
Ha arra kerülne sor, hogy az ORTT-t közigazgatási bíróság kötelezné a pályázat ismételt lefolytatására, furcsa helyzet állhat elő, ugyanis az ORTT jelenleg döntésképtelen, miután a szükséges öt helyett csupán három tagja van. Éppen a botrányos ítélet miatt mondott le Majtényi László elnök, és a választások után megszűnt Tímár János SZDSZ-es, és az egyik MSZP által delegált tag megbízatása is.

A tehetetlenséget fokozza, hogy jelenleg a parlament előtt van a Fidesz médiacsomagjának az a része, amely többek között az ORTT és a Nemzeti Hírközlési Hatóság (NHH) helyett egy szervezetben fogná össze a média és a hírközlési piac felügyeletét. A tervezetről ugyanakkor nem döntenek, feltehetőleg azért, mert meg akarják várni, hogy az már az új köztársasági elnök - Schmitt Pál - elé kerüljön, mivel attól tartanak, a jelenlegi - Sólyom László - azt az Alkotmánybíróságra küldené normakontrollra.

(forrás: Kreatív Online)
hirdetés

kapcsolódó linkek

Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

Itt a tavasz, ami egyben azt is jelenti, hogy a Hornbach új kampánnyal jelentkezik. Szerencsére nem változtattak az eddig bevált humoros megközelítésen.

Az elektromos hajtásrendszereket fejlesztő és szállító társaság meghívásos tenderen választott ügynökséget.

Szakértőket is bevonnak a  munkába, hogy a rovat edukálja is az olvasókat.

A szpotban a VOLT és a Sziget most csendes helyszíneit járja körbe a Jeep hazai márkanagykövete.

Május 27-én válik elérhetővé 50 ország mellett itthon is a BTS Menü a McDonald'sban.

hirdetés
Legolvasottabb
Legtöbb hozzászólás
hirdetés