hirdetés
hirdetés

Jöhet az összevont médiairányítás

2010-09-14

A közszolgálati média átalakításának újabb lépését tette meg az Országgyűlés, amikor hétfőn elfogadták a Közszolgálati Közalapítvány felállítását. A lépésnek köszönhetően a közmédiumok egy irányítás alá kerülnek, a közalapítvány kuratóriuma dönt majd a vezetőségi és bérezési kérdésekről.

Mint arról előzetesen beszámoltunk, a közmédia átalakításának részeként az Országgyűlés hétfőn határozati javaslatban kezdeményezte a Közszolgálati Közalapítvány felállítását, a Magyar Televízió Közalapítvány átalakításával. A képviselők 245 igen és 92 nem szavazattal döntettek erről a lépésről.

A Cser-Palkovics András és Rogán Antal fideszes képviselők által előterjesztett határozat alapján a közalapítvány létrejötte után megszűnik a Magyar Rádió Közalapítvány, a Hungária Televízió Közalapítvány és a Magyar Távirati Iroda Tulajdonosi Tanácsadó Testülete, ami gyakorlatilag a közmédiák irányításának összevonását jelenti.

A megszűnő testületetek feladatait és vagyonát a Közszolgálati Közalapítvány veszi át, a Magyar Rádió, a Magyar Televízió, a Duna Televízió és a Magyar Távirati Iroda zártkörűen működő egyszemélyes részvénytársaságok pedig nonprofit részvénytársaságokká alakulnak.

A határozat szerint a Közszolgálati Közalapítvány célja a szabad és független közszolgálati médiaszolgáltatás, valamint a szólás- és sajtószabadság, és a tájékoztatás függetlenségének, kiegyensúlyozottságának, illetve tárgyilagosságának garantálása a Magyar Televízió, a Magyar Rádió, a Duna Televízió és a Magyar Távirati Iroda függetlenségének és társadalmi felügyeletének biztosításával összhangban.

A közalapítvány kezelő szerve a kuratórium, amely az Országgyűlés által választott tagokból, illetve a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa által delegált elnökből áll. A kuratórium feladata egyebek mellett a közalapítvány vagyonával való gazdálkodás, valamint a közszolgálati médiaszolgáltatók vezérigazgatóinak kinevezése, illetve díjazásának megállapítása.

A házelnök várhatóan október 5-én indíthatja meg a közalapítvány kuratóriumi tagjainak megválasztására vonatkozó eljárást.

(forrás: MTI)
hirdetés
hirdetés