hirdetés
hirdetés

Júliustól csökkennek a roamingdíjak

2010-06-01
Az Európai Unió rendeletben maximalizálta a roamingdíjakat. A korlátok elérése előtt a szolgáltatók kötelesek figyelmeztetni a felhasználókat. Az NHH reméli, hogy a kiskereskedelmi árakban is megjelenik a rendelet hatása.

Július elsejétől az Európai Unió területén több mint 22 százalékkal csökken a hívásfogadás, 11 százalékkal a hívásindítás és közel három százalékkal az SMS-küldés bruttó fogyasztói ára. A szolgáltatóknak ettől a naptól minden, az EU területén lévő ügyfelüknél be kell állítaniuk az adatroamingot használók számára a „számlasokktól” megvédő értékhatárokat - közölte a Nemzeti Hírközlési Hatóság (NHH).

Plafonárak
Forintokban kifejezve ez annyit jelent, hogy a június 1-jén az EU hivatalos lapjában megjelent 275,53 Ft/Euró árfolyammal számolva – az uniós országokban tartózkodva a hívásfogadás percenkénti legmagasabb bruttó ára az eddigi 66,90 forintról 51,66 forintra, a hívásindítás legmagasabb kiskereskedelmi ára pedig 151,41 forintról 134,32 forintra csökken. A pontos árakat a szolgáltatók határozzák meg, de az árak nem haladhatják meg ezeket a maximális értékeket.

A hívásindítás elszámolása tavaly július elsejétől az első 30 másodperc után, a hívásfogadásé pedig az első másodperctől kezdve másodpercalapú.

Az egy éve a szabályozott körbe tartozó SMS-küldés ára is csökken júliustól, az egy évvel korábbinál kedvezőbb euró árfolyam (Ft/EUR) miatt az EU területén barangolva egy másik (akár hazai) ország mobilszolgáltatójának hálózatába küldött SMS nem kerülhet többe alkalmanként, mint 37,88 forint. A jelenlegi, még június végéig érvényes plafon 38,94 forint.

Az adatdíjak felső határát is megszabták
A roamingrendelet értelmében az adatroaming esetében a szolgáltatók közötti elszámolás alapját jelentő nagykereskedelmi ár július elsején megabájtonként (MB) 1 euróról 0,8 euróra csökken. Az NHH várakozásai szerint a nagykereskedelmi árak csökkenése a kiskereskedelmi árakban is megjelenik.

Az elmúlt időszakban a mobilinternetezés egyre népszerűbbé vált, de a magas adatroaming-díjak miatt az utóbbi időben sok fogyasztó a vártnál lényegesen magasabb számlával szembesült.

Az úgynevezett számlasokk elkerülése érdekében március elsejétől a mobilszolgáltatóknak valamennyi, az Európai Unió területén mobilinternet-roamingot használó ügyfelük számára lehetővé kell tenniük, hogy a szolgáltatás igénybe vételekor választhassanak egy olyan felső határt, amelynél az adott időszakban csak a fogyasztó külön kérésére lehet magasabb az adatforgalomért fizetendő számla.

A limit beállítás július elsejéig opció – azaz csak akkor kerül beállításra, ha a fogyasztó kéri –, utána azonban már kötelezettség lesz, azaz a rendelet értelmében július 1-jétől az 50 eurós határ beállítását minden olyan ügyfélnél alkalmazni kell, aki nem választott más értéket.

Az Európai Parlament és a Tanács rendelete szerint a szolgáltatók több korlátot is megállapíthatnak, akár összegben, akár adatforgalomban meghatározva a limitet. A megállapított limitek közül az úgynevezett alapértelmezett limit a számlázási időszakban nem haladhatja meg a nettó 50 eurót, azaz júliustól ez az összeg legfeljebb bruttó 17,220,- forint lehet.

A rendelet szerint a szolgáltatók a korlátot adatmennyiségben is kifejezhetik, feltéve, hogy az ügyfeleket előre tájékoztatják a megfelelő pénzügyi vonzatokról. Amennyiben a szolgáltató a határt adatmennyiségben szabja meg, akkor sem lehet a felkínált határ a nettó 50 eurós alapértelmezett értéknél magasabb.

A szolgáltatók kötelezettségei
A szolgáltatóknak az ügyfeleiket SMS-sel, e-mail üzenettel, vagy a számítógépen felugró ablakkal tájékoztatniuk kell arról, hogy elérték a pénzügyi vagy adatforgalmi korlát 80 százalékát. Biztosítani kell az ügyfelek számára a jogot, hogy kérjék szolgáltatójuktól az ilyen értesítések küldésének megszüntetését, illetve hogy bármikor díjmentesen kérjék a szolgáltatás visszaállítását.

Ha az ügyfél forgalma túllépi a megállapított korlátot, akkor a szolgáltatónak szintén üzenetet kell küldenie, és jeleznie kell, hogy a felhasználó hogyan kérheti a szolgáltatás folytatását, illetve fel kell tüntetni a határértéken felüli egységekhez kapcsolódó költségeket. Amennyiben az ügyfél nem válaszol a kézbesített értesítésnek megfelelően, a szolgáltatónak haladéktalanul meg kell szüntetnie az adatátviteli szolgáltatás nyújtását, nem számolhat fel további díjat, kivéve, ha és ameddig az ügyfél kéri a szolgáltatások további vagy újbóli nyújtását.

2010. november 1-jétől, amennyiben az ügyfél pénzügyi vagy adatforgalomra vonatkozó limit-funkciót igényel, vagy annak megszüntetését kéri, a váltásnak a kérelem kézhezvételét követő egy munkanapon belül, ingyenesen kell megtörténnie, és nem köthető az előfizetés más részeire vonatkozó feltételekhez és korlátozásokhoz.

(forrás: Kreatív Online)
hirdetés
hirdetés