hirdetés
hirdetés

Kemény szigor a gyerektartalmakra

2011-06-07

A régóta várt Bailey-jelentés keményen megszigorítaná a gyerekeknek szóló reklámokat és médiatartalmakat. A szakértők azonnali hatást várnak.

A brit kormány által megrendelt Bailey-jelentés http://www.education.gov.uk/b0074315/bailey-review/ kemény szigorításoknak vetné alá a gyerekeknek szóló reklámokat és médiatartalmakat. A Reg Bailey, a keresztény Anyák Egyesületének elnöke által jegyzett, fél évig készült jelentés számos ajánlást tartalmaz, amelyek azonnali hatással lehetnek a brit médiaiparra.

Az ajánlások között szerepel például, hogy tilos lenne 16 év aluliaknak személyre szóló hirdetéseket küldeni, hogy a sajtótermékek címlapjain lévő erotikus tartalmakat ki kellene takarni és hogy a szexualitást kidomborító hirdetéseknek nagyon szigorú követelményeknek kellene megfelelniük. A további ajánlások:

- Egy olyan honlap létrehozása, amelyen keresztül a szülők nagyon egyszerűen tudnak bejelenteni nemkívánatos tartalmakat, reklámokat és produkciókat.

- A videoklipekre korhatárjelzéseket kellene tenni.

- A nyomtatott sajtótermékek címlapjain szereplő erotikus tartalmakat ki kellene takarni.

- A szülők számára meg kellene könnyíteni, hogy az interneten található káros tartalmakat blokkolhassák. Ezt a szolgáltatóktól is lehetne kérni.

- A ruhagyártóknak és divatmárkáknak alá kellene írniuk a Brit Kiskereskedelmi Konzorcium új ajánlását a korosztálynak megfelelő és ajánlatos ruházati viseletről.

- Korlátozni kellene az erotikus tartalmú outdoor-hirdetéseket iskolák, óvodák és játszóterek környékén.

- A szülőket jobban bele kellene vonni a kábeltévék szabályozásába.

- Be kellene tiltani, hogy a cégek 16 éven aluli gyerekeket használjanak márkák arcaként, és elő kellene segíteni, hogy a szülők tisztában legyenek a gyerekeknek szóló marketing és reklámok fogásaival.

A Bailey-jelentés ajánlásait a brit kormányzat lelkesen fogadta, Sarah Teather gyerekügyi miniszter nyilatkozatában megerősítette, hogy a kormány mindent megtesz majd az ajánlások törvénybe iktatásáért. Az ajánlásokról Ed Vaizey kulturális miniszter úgy gondolja, hogy például a videoklipek korhatárbesorolásával kapcsolatban érdemes lenne meggyőződni, hogy valóban védelmet jelentenek-e.

hirdetés
hirdetés