hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kilóra mérik

Reklámegyenérték-vizsgálat

A reklámegyenérték-vizsgálat létező módszer a pr hatékonyságának mérésére, bár még a használók sem tartják objektívnek.
hirdetés
Nincs értelme a pr-t a reklámhoz hasonlítani – mondják szinte egyöntetűen a pr-szakemberek, az ügyfelek azonban az eredményeket számokban akarják látni. Maguk a pr-esek is kételkednek a módszer hatékonyságában, mégis használják. A módszer a pr-t a hirdetésekhez viszonyítva méri. Az úgynevezett reklámegyenérték-számítás szerint egy sajtóbeli megjelenést a hirdetési tarifákhoz kell viszonyítani, így forintokban kifejezhető értékét is megkapjuk.

1/4 oldalnyi hirdetéssel
Ha mondjuk a Népszabadság negyed oldalon foglalkozik egy témával, és a szövegben előfordul egy cégnév, akkor – a számítás szerint – a cégnek ez egy negyedoldalnyi hirdetéssel ér fel. Ezt az értéket azonban befolyásolhatja a Népszabadság példányszáma, hirdetési tarifái, a cikk elhelyezkedése az újságon belül stb. Ezen szempontok szerint a cikk pr-értéke felérhet akár egy ugyanakkora terjedelmű hirdetéssel, de ennél többel is. A pr-érték akár 1,5-5-szöröse is lehet a hirdetés árának. Ez minden esetben attól függ, hogy a cég milyen szorzókat állapít meg a különböző médiumok, illetve megjelenések esetén. Az alaptézis az, hogy egy szerkesztőségi cikk mindenképpen hitelesebb, informatívabb, mint egy hirdetés. Még a legóvatosabban mérők is legalább egyenlőségjelet tesznek a két eszköz által elért hatás közé.

Megerősíthetik pozíciójukat
Ezzel a módszerrel a pr-szakemberek munkáját pontos számokkal mérhetik, ez alapján csökkenthetik vagy növelhetik a pr-büdzsét, egyes – az ügyfél számára fontos – helyeken, illetve célcsoportoknál megerősíthetik pozíciójukat, míg másoknál csökkenthetik azt. A pr tervezhetővé, hatása programozhatóvá válik. Az ügyfelek nagyon szeretik a számokat, arra adják a pluszpénzt, vagy arra csökkentik a költségvetést – véli több pr szakember is. „A megrendelők szeretik látni, hogy egy-egy akciójuk milyen sikerrel zárult, és ehhez legtöbbször nem elég a szubjektív megítélés. Az egyik legsikeresebb kampányunknál például 1,5 millió forintot költöttünk pr-re, a reklámegyenérték viszont megközelítette a 14 millió forintot” – mondta Ivicz Andrea, a Rowland pr-ügynökség munkatársa, aki azért hozzátette, tisztában van azzal, hogy ez a mérés nem ad pontos képet, mégis több ügyfele külön kéri ezt a szolgáltatást is.

Nem ad pontos képet
A szakma kétségkívül tisztában van a reklámegyenérték-mérés hibáival, ugyanakkor – főleg a vállalati pr-esek körében – használják, mert feletteseik felé csupán ezzel tudnak elszámolni. „Nem tartom sem megbízhatónak, sem célszerűnek ezt a módszert, de annyi előnye legalább van, hogy valamit valamihez hasonlít. Sajnos manapság már az ügynökségek is egyre inkább rákényszerülnek a használatára, mert az eredményesség felmutatására a megbízó jogosan tart igényt” – mondta a Kreatívnak Sárosi Péter, a PublicPress vezetője.

A baj nem is az igénnyel van, hanem azzal, hogy a mérésnek ez a módja nem, vagy csak szerencsés esetben tükrözi a valóságot. Tény, hogy a hirdetéssel szemben fogyasztónak mindig fenntartása van, tudja, hogy neki el akarnak adni valamit. Ezzel szemben egy szerkesztőségi cikk közelebb tud kerülni az olvasóhoz, hitelesebb információs forrás.

„A lényeg, hogy a pr-munka folyamatában a médiamegjelenés csak egy közbülső állomás, nem azon mérhető le a pr tevékenység sikere” – tette hozzá Sárosi.

A pr sajátossága éppen abban áll, hogy nem hirdetésként működik, aminek pontos ára és konkrét hozadéka van. „Szakmailag a pr nem a reklám szempontjai szerint értékelhető. állítja Házi Katalin is, a Hill & Knowlton főtanácsadója, aki azt is elmondta, neki is volt ügyfele, aki ragaszkodott a reklámszerű méréshez.

„Az az ügyfél, aki ehhez a mérési módszerhez ragaszkodik, szakmailag nem elég képzett, és egyben úgy is gondolhatja, hogy a pr egy olyan reklám, amiért nem a médium tulajdonosának kell fizetni, hanem az újságírónak. Ez pedig nem igaz” – mondta Gaál Péter a Microsofttól a Matávhoz átigazolt marketingszakember, aki az említett cégek egyikénél sem használta a reklámegyenérték-mérést.

Szemben a reklám- és a marketingtevékenységgel, a public relations tehát még mindig adós mérhetőségével. Pedig ahhoz, hogy versenyben tudjon maradni a többi marketingkommunikációs eszköz mellett, számokkal kell bizonyítania eredményességét.

A meglehetősen alacsony pr-büdzsék miatt eddig nem volt divat mérni az ilyen típusú kommunikáció hatékonyságát.

A gazdasági recesszió minden területen megszorításokkal jár, és a marketingkommunikációs eszközök közül a public relations – többnyire – a költségek utolsó helyén áll. A megfelelő eszközrendszer kifejlesztésével kapcsolatban már számtalan próbálkozás volt, amelyek mind ott buktak meg, hogy a pr hatását nehezen lehet számokban kifejezni. Azok a mérések, amelyek szigorúan csak a cég, a termék vagy a kulcsüzenet említését számolják, nélkülözik a szövegkörnyezet vizsgálatát. Nyilvánvaló, hogy egy említés számtalan árnyalattal bírhat, ami korántsem mellékes a pr-munka szempontjából. Az egyik legegyszerűbb és legkönnyebb mérési módszer a sajtóban megjelent említések nyilvántartása. Ezzel az ügyfeleket is kellően el lehet kápráztatni, hogy lám, milyen sokat írt róluk a sajtó.

Nemzetközi kitekintés

Első hallásra meglepő, de Magyarország a pr mérésének szempontjából egyáltalán nincs lemaradva a nemzetközi színtéren. „Külföldön is mostanában jutottak el odáig, hogy túllépjenek a reklámegyenértéken, de az ügynökségeknek komoly kutatásokra, felmérésekre még mindig csak akkor van lehetőségük, ha az ügyfelek állják a költségeket. A megrendelő viszont csak arra áldoz, amiből profitot lát. Ez egy ördögi kör" - nyilatkozta a Kreatívnak Pöltl Ákos, a Mirai Interactive kommunikációs vezetője.

Ahol viszont van pénz, ott – ha tehetik – harmadik felet bíznak meg a kutatásokkal, ezzel is hitelesebbé téve az eredményeket. Ez azért is nagyon fontos, mert a reklámegyenérték különböző szorzóival kapcsolatban egyáltalán nincs érvényes nemzetközi sztenderd. Az ügynökségek nem szívesen állnak az így kapott számokkal megbízóik elé, mert nem egy nemzetközileg elfogadott, bizonyítottan hiteles értékrendszer áll méréseik mögött.

hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
Legolvasottabb
Legtöbb hozzászólás
hirdetés

Itt a tavasz, ami egyben azt is jelenti, hogy a Hornbach új kampánnyal jelentkezik. Szerencsére nem változtattak az eddig bevált humoros megközelítésen.

Az elektromos hajtásrendszereket fejlesztő és szállító társaság meghívásos tenderen választott ügynökséget.

Szakértőket is bevonnak a  munkába, hogy a rovat edukálja is az olvasókat.

A szpotban a VOLT és a Sziget most csendes helyszíneit járja körbe a Jeep hazai márkanagykövete.

Május 27-én válik elérhetővé 50 ország mellett itthon is a BTS Menü a McDonald'sban.

hirdetés
hirdetés