hirdetés
hirdetés

Klónok támadása

Sanoma-per az Axel Springer ellen
2003-04-01
Pereskedik a két vezető hazai magazinkiadó. A casus belli az Axel Springer december óta megjelenő Színes TV Műsor című lapja, amely a Sanoma szerint a Színes Rtv műsorújság másolata. Az ügyben ezúttal a jogi szankciók sem maradtak el: a kulturális minisztérium váratlanul precedensértékű határozatot hozott.
Nagyon szomorú, hogy ezen a piacon így lehet operálni – sóhajtott Pintye László, a Sanoma Színes Rtv című műsorújságjának lapigazgatója, kezében az Axel Springer Színes TV Műsorának első számával. A decemberben piacra dobott újság szinte tökéletes kópiája a Sanoma 300 ezer példányban megjelenő, hirdetési bevételek szempontjából piacvezető műsorlapjának. Amíg a finn tulajdonú kiadó a bírósághoz és a kulturális miniszterhez fordult a jogsértés mielőbbi megszüntetéséért, a Színes TV Műsor külleme fokozatosan megváltozott, ezzel valószínűleg ellehetetlenítve az azonnali jogi szankcióra vonatkozó kérelmet. A várhatóan évekig húzódó per aligha aggasztja az Axelt, így – némi cinizmussal – akár költséghatékony bevezető kampánynak is nevezhetjük az akciót.

Lopott szépség
Szolgai utánzás. Így fogalmaz a Fővárosi Bírósághoz tavaly december 23-án benyújtott keresetében a Sanoma által megbízott jogi képviselő a két műsorújság közötti hasonlóság kapcsán. Az állásfoglalás szerint a mai szakzsargonban jellegbitorlásként titulált régies kifejezés találóan írja le a Színes Rtv és a Színes TV Műsor viszonyát. Az Axel Springer lapja a Sanoma szerint egy az egyben másolja a Színes Rtv belső struktúráját, szinte a megszólalásig hasonló tördelési és grafikai megoldásokkal dolgozva. A Színes TV Műsor, mondja a Sanoma, kiadójuk lapjának olyan jegyeit használja, amelyek a Színes Rtv-t évek óta egyedivé és markánsan megkülönböztethetővé tették. „Ezek az elemek hordozzák a lap legfontosabb hozzáadott értékét, hiszen ha 18:30-kor a híradó kezdődik, akkor nem írhatunk mást, így a tartalom lényegében azonos a műsorújságokban” – magyarázta Pintye László.

A felperes a jellegbitorlás mellett védjegybitorlással is vádolja a konkurens magazinkiadót, amelynek veztője nem kívánt lapunknak nyilatkozni az ügyben. A Sanoma érvelése szerint ugyanis a Színes TV Műsor és a Színes Rtv elnevezésekben egyaránt az első domináns szó szolgál a megkülönböztetésre, az Rtv, illetve a TV műsor megjelölések a lapok műsorújság jellegére utalnak. Márpedig a Színes szó a Sanoma és jogelődjeinek a Szabadalmi Hivatal által bejegyezett védjegye azóta, hogy a lap elsőként a piacon kialakította az egyes csatornák programjait különböző pasztellszínű hasábokban bemutató oldalait. A logó ráadásul a kialakításában hasonló címlapon – a Sanoma álláspontja szerint – hasonló színeket és grafikai elemeket is használ, így szintén alkalmas a fogyasztók megtévesztésére. Mindez azonban nem akadályozta meg a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztérium lapnyilvántartási osztályát abban, hogy múlt év szeptemberében nyilvántartásba vegye az Axel Springer lapját, ezért a Sanoma a bírósági keresettel egy időben e határozat ellen fellebezést adott be a minisztériumhoz.

Nem először

A Sanoma és jogelődjei kiadásában megjelenő magazinokat a múltban is érték hasonló támadások. A piacvezető Nők Lapja nimbuszából a havonta megjelenő Sikeres Nők Lapja próbált jogosulatlan hasznot húzni. A Füles kapcsán a kiadó már egyszer az Axel Springerrel is került hasonló összetűzésbe.

Az Axel Ügyes című rejtvényújságja a fenyegető jogi szankciók hatására alakult át és vált piacvezetővé a műfajban. Legutóbb pedig – szintén a tavalyi év végén – Love & Sorry címmel bukkant fel új lap a standokon, amelynek mind neve, mind logója erősen emlékeztet a négyszázezres Story magazinéra. Az ügy pikantériája, hogy nem sokkal később megjelent a klón klónja is Sorry néven, amely azonban nem jogi nyomásra hamarosan Villámmá keresztelkedett át.

Kárfelmérés
Egy dolog biztos: a Színes TV Műsor jól sikerült másolat. A Sanoma megrendelésére készült Medián-kutatás összefoglaló megállapítása szerint a két műsorújság összességében és részleteiben is könnyen összekeverhető. A Medián a Színes Rtv 300 rendszeres olvasóját eladáshelyi döntési helyzet szimulálásával tette próbára, és azt találta, hogy a megkérdezettek 41 százaléka akkor is látni vélte a Színes Rtv-t, amikor az nem is szerepelt az eléjük helyezett tablón. Amikor pedig a Színes TV Műsor különböző oldalpárjait helyezték eléjük, 71 százalékuk legalább egy alkalommal úgy vélte, hogy azok az általa is olvasott Színes Rtv-ből valók.

Az összetéveszthetőség ugyanakkor nem ásta alá drámaian a Színes Rtv piaci helyzetét, sőt annak példányszámra gyakorolt hatása is alig-alig mutatható ki. Amióta az Axel Springer – saját bevallása szerint – heti 16 500 példányban értékesíti a Színes TV Műsort, Pintye László szerint a Színes Rtv példányszáma 5-10 ezer példánnyal csökkent.

Bár ezt egy 300 ezer feletti, és az év során folyamatosan fluktuáló példányszámú lapnál nem könnyű alátámasztani, a példányszámkiesésből fakadó bevételcsökkenésre hivatkozva a Sanoma arra kérte a Fővárosi Bíróságot, hogy ideiglenes intézkedéssel tiltsa el az Axel Springert a további jogsértéstől.

Jogi útvesztők
Az ideiglenes intézkedés pontosan arra hivatott, hogy a felperes védelmét szolgálja addig is, amíg az évekig elhúzódó pereskedést követően jogerős döntés születik az ügyben. Ám erről sem határoznak azonnal, pláne ha éppen karácsony és újév környékén ítélkezési szünetet tart a Fővárosi Bíróság. A hasonló ügyekben már többször ítélkező Fabricius László végül március 7-re hívta össze az érintetteket személyes meghallgatásra, ám a döntés eredményéről tíz nappal későbbi lapzártánkig sem kaptak értesítést az érintett felek.

A korábbi tapasztalatok alapján könnyen elképzelhető, hogy a Fővárosi Bíróság Gazdasági Kollégiumának bírója nem látja indokoltnak az ideiglenes intézkedés kezdeményezését, ugyanis neki a döntésnél az éppen aktuális helyzetet kell mérlegelnie. Az Axel Springer pedig “készült” a meghallgatásra, és február utolsó hetében némileg megváltoztatta a Színes TV Műsort, méghozzá pontosan a Sanoma által leginkább sérelmezett pontokon. Így a logóban háttérbe szorult a „Színes” és megnőtt a „Műsor” felirat, a címlapról eltűnt a filmtekercsre emlékeztető képes ajánló, a csatornák programja nincs színekkel megkülönböztetve, a programajánló oldalak hasábjait pedig felcserélték.

Ha az ideiglenes intézkedést el is kerüli az Axel Springer, egy meglepetést okozó döntés már született az ügyben. Az NKÖM a sajtóigazgatási eljárás során ugyanis helyt adott a Sanoma fellebezésének. A precedensértékű döntés indoklásában a minisztérium elfogadta a Sanoma érvelését, és megvonta a Színes TV Műsor lapengedélyét. Persze a lap így sem tűnt el a standokról, ugyanis az Axel Springer a döntést megsejtve egy évekkel korábban bejegyzett, de meg nem jelent lap, a TV Műsor lapengedélyével működik tovább. Schiffer András, a Schiffer és Társa ügyvédi iroda vezetője az ügy kapcsán elmondta, hogy a rendszerváltás előtt született sajtótörvény jócskán elavult, és a lapok lajstromba vételi kötelezettsége anno a sajtószabadság korlátozását szolgáló adminisztratív intézkedésként született. A jogász szerint a feladatot ellátó apparátus nem kellően felkészült a sajtópiaccal érintkező gazdasági jog alkalmazására, és hiányzik a megfelelő infrastruktúra is a törvényben előírt feladatok ellátására. Így nincs módja a védjegyoltalmi szempontok figyelembevételére sem, ezért gyakorlatilag automatikusan adja ki a lapengedélyeket, amelyek akkor sem vesztik érvényességüket, ha a lapok végül soha nem jelennek meg. A szakember a probléma orvoslását az új sajtótörvény megalkotásában látja.

Műsorújságok
Cím
Kiadó
TVR-Hét
Axel Springer Budapest
TV Újság
Axel Springer Budapest
TV Kéthetes
Axel Springer Budapest
Színes Kéhetes
Axel Springer Budapest
Színes TV Műsor
Axel Springer Budapest
Színes Rtv
Sanoma Budapest
RTV Műsormagazin
Sanoma Budapest
RTV Részletes
Magyar Rádió
Sárga Rtv
Szikra Lapnyomda
Epizód
Mátrix Média Kft
Forrás: Kreatív

Piaczavarás
Mivel az Axel Springer nem szólalt meg az ügyben, a kiadó valós céljai a Színes Tv Műsor piacra dobásával nem egyértelműek. Egy a neve elhallgatását kérő, a Sanomához közel álló forrásunk egészen egyszerűen piaczavarásnak vélte a történteket. Pintye László is hasonlóan vélekedett. Nem véletlen – mondta a lapigazgató –, hogy a két vezető műsorújság, az axeles Tvr-Hét és a Színes Rtv példányszáma közötti olló összezárulásakor jelent meg a Színes TV Műsor. Az eredmény azonban így is kettős, hiszen ha el is fogadjuk a Sanoma számait a Színes Rtv példányszámának csökkenéséről, akkor is valószínűsíthető, hogy a Színes TV Műsor az Axel saját műsorújságjait is kannibalizálta. A lap megjelenése olyan tekintetben új próbálkozás, hogy az olcsóbb (50-60 forintos) műsorújságok és a – mindkét kiadó által 139 forintért árult – magasabbra pozicionált vezető lapok közti résben helyezkedik el. A négy mellé egy ötödik műsorújság (amelynek stábja azonos a Tvr-Hétével) előállítása valószínűleg nem jár komolyabb erőfeszítéssel az Axel számára, ráadásul sem a lapstruktúra, sem a megjelenés kialakítására nem kellett sokat költenie. A Mediagnozis által listaáron mért 11 milliós bevezetési költség is nagyon alacsony, így joggal gondolhatjuk, hogy – bármi is volt a kitűzött cél – az Axel nem veszíthet sokat a bolton.

Az eset számos tanulsággal szolgál a Sanoma és természetesen más kiadók számára is. A hazai magazinpiac vezető kiadója számára bebizonyosodhatott, hogy a hasonló lépésekkel szemben csak hosszú jogi procedúra során kaphat védelmet, és sokat a szakmai szervezetek sem segíthetnek. Így maradt a publicitás, amire viszont csak lassan szánta rá magát a Sanoma. A kiadó saját szaklapja, a Médiafigyelő csak február közepén számolt be az esetről, és a Kreatív is csak ezidőtájt értesült az ügyről. Ráadásul miközben a fogyasztók megtévesztésével vádolja az Axelt, a Sanoma nem kommunikált az olvasók felé, pedig valószínűleg sokan estek áldozatául az illúziónak. Nehéz lett volna elmagyarázni az olvasóknak, hogy van egy szinte ugyanolyan lap, mint a mienk, csak 30 forinttal olcsóbb, mert másolat - mondta Pintye László.

Lassú víz

A felperes igazságának novemberi kimondására azért látszik esély, mert Fabricius bíró nemrégiben hosszú pereskedést követően első fokon igazat adott a Ringiernek egy hasonló ügyben. A svájci kiadó azért perelte a HídRádió Rt.-t, mert annak Színes Mai Lap című – azóta 80 ezres példányszámúvá növekedő – bulvárlapja jogosulatlanul kezdte el használni a Ringier által tulajdonolt Mai Nap védjegyét.

A Ringier annak idején megvásárolta, majd megszüntette a Mai Napot, a szerkesztőség egy része azonban az újságéra kísértetiesen emlékeztető formában és logóval hamarosan megjelent a piacon a Színes Mai Lappal. A Ringier akkor előbb – a Sanomától eltérően – elveszítette a sajtóigazgatási eljárást, azután viszont megnyerte a jellegbitorlási pert, majd a védjegybitorlásit is.

A logóhasználat megszüntetését és a védjegybitorlás okozta gazdagodás védjegytulajdonosnak való átadását kimondó precedens értékű döntés ellen a HídRádió fellebbezett, így most ismét hónapokat kell várni a másodfokú döntésig. A per alatt egyébként a SomMédia megegyezett a Ringierrel a Mai Nap védjegy használatáról, így a Mai Napot a Ringier hozzájárulásával adják ki.

Helyreigazítás

A Kreatív 2003/4. számában megjelent, a Klónok támadása című cikkben az Axel Springer – Budapest Kiadói Kft. lapkiadási-lapszerkesztési tevékenységéről, valamint az általa kiadott Színes TV Műsor című műsorújságról alaptalan és valótlan állítások jelentek meg, ezért a kiadó kérésére a következő sajtó-helyreigazítási közleményt tesszük közzé:

Bár a rendelkezésünkre álló információk alapján igyekeztünk a tényeket a lehetőségek szerint a legkorrektebben visszaadni, összességében mégis valótlanul állítottuk, hogy az Axel Springer - Budapest Kiadói Kft. december óta megjelenő Színes TV Műsor című lapja a Színes Rtv műsorújság „tökéletes kópiája” illetve „jól sikerült másolata”, mivel ezt lapzártánkig egyetlen jogerős bírósági döntés sem támasztja alá. (Amennyiben bírósági döntés születik az ügyben, arról olvasóinkat természetesen tájékoztatni fogjuk.) Lapzártánk utáni fejlemény az, hogy a Sanoma Budapest Kiadói Rt. felperes által az Axel Springer – Budapest Kiadói Kft. alperes ellen indított perben a Fővárosi Bíróság elsőfokú, nem jogerős végzésében a felperes Sanoma Rt. ideiglenes keresetét elutasította arra hivatkozással, hogy a Sanoma Rt. termékére, a Színes Rtv-re jellemző formai kialakítások nem csupán a Színes Rtv jellegzetességei. Az eljáró bíróság nem jogerős végzése szerint nem állapítható meg, hogy az Axel Springer - Budapest Kiadói Kft. a Színes Rtv jellegzetességeit vette volna át saját sajtóterméke arculatának kialakítása során.

Megtévesztő volt a cikk azon állítása, hogy az ügyben a kulturális minisztérium „precedensértékű” döntést hozott a Színes TV Műsor lapengedélyének visszavonásával. A lapnyilvántartást végző NKÖM hasonló elnevezésű lapok tekintetében már több olyan határozatot hozott, mely alapján egyik lapot törölte a nyilvántartásból. Jelen esetben a határozat nem jogerős, azt az Axel Springer - Budapest Kiadói Kft. a bírósági keresettel támadta meg.
A cikkben valótlanul állítottuk, hogy az Axel Springer – Budapest Kiadói Kft. Ügyes című rejtvényújságja a Sanoma Rt. jogelődje, az Erasmus Kft. által a Füles rejtvényújság kapcsán indított perben fenyegető jogi szankciók hatására alakult át. Ezzel szemben az Axel Springer – Budapest Kiadói Kft. megnyerte az Erasmus Kft. által ellene a Füles védjeggyel kapcsolatos védjegybitorlás, illetve tisztességtelen piaci magatartás megállapítása iránt indított pert, mivel a Fővárosi Bíróság jogerős ítéletében az Erasmus Kft. keresetét elutasította.

Dencs Gábor

hirdetés
hirdetés