hirdetés
hirdetés

Kompromisszumos fociközvetítés

Ki nevet a végén?
1999-03-31
Megoldódni látszik az MLSZ és a Football Duó Kft. között egy éve indult háborúskodás, amelyet a felek a labdarúgó mérkőzések közvetítési jogainak értékesítéséért indítottak. A jövőben az MTV, a Duna TV és a Hungary Sport közvetíti a focimeccseket.
A Magyar Televízió Rt. (MTV), a Duna Tv és az RTZ Média Group által működtetett Hungary Sport csatorna közösen nyerte meg a professzionális focibajnokság közvetítési jogát. Az MTV 1999-ben 60, a Duna Tv 20 millió forintot fizet a közvetítésekért, ezért az MTV1-en 17 mérkőzés lesz szombatonként látható, az MTV2-n nyolc hétfőnként, a Duna Tv-n pedig 10-12 játékot közvetítenek vasárnaponként. A műholdon és AM-mikrón fogható Hungary Sport a pénteki meccseket kapja, amiért 18,5 millió forintot kell fizetnie.

Márton Sándor, az RTZ Média Group gazdasági igazgatója elmondta: a közvetítésekre szerződést kötnek két kábeltársasággal is. Az RTZ egyébként decemberben 287 millió forintos ajánlatot tett 1999-re, de a januárban a profiklubok megbízásából tárgyaló bizottság közhírré tette: a többi tévétársaság jelentkezését is várja. A bevételek elosztásáról annyi bizonyos, hogy ennek három százalékát Bodnár György, a Football Duó Kft. ügyvezetőjének HTD nevű cége kapja.

Az egy éve húzódó ügy tehát megoldódni látszik, bár amint az alábbiakból kiderül, a történet már eddig is bővelkedik váratlan fordulatokban.

1:0 az MLSZ javára

Az ügy akkor kezdődött, amikor Kovács Attila tavaly év elején megválasztott MLSZ-elnök felmondta, az előző elnökség által 1996-ban a Football Duóval, Bodnár György cégével kötött szerződést. Az új elnökség álláspontja szerint ugyanis a a sporttörvény értelmében a közvetítési jogokkal kizárólag a szövetség rendelkezik. A Football Duó vezetése jogszerűtlennek tartotta az MLSZ eljárását, és ezért bírósághoz fordult. A pert tehát a Football Duó Kft. kezdeményezte egyik tulajdonosa, az MLSZ ellen. A kft. másik két tagja még a Magyar Hivatásos Labdarúgó Liga (Liga) és a Szaknévsort kiadó HTD Kft., amelyek mindketten támogatták az MLSZ-szel szembeni fellépést.

1:1, Bodnár egyenlít

Tavasszal a Footbal Duóval a Duna Tv szerződött, a tv2 az MLSZ-szel tárgyalt hat mérkőzés közvetítési jogáról, a többi társaság pedig várakozó álláspontot foglalt el. Bodnár György kezdeményezésére a Fővárosi Bíróság – a per befejeztéig – kizárta, hogy az MLSZ tárgyaljon a tévétársaságokkal. Döntésében a bíróság megtiltotta a tv2-t működtető MTM SBS társaságnak, hogy rövid összefoglalókat közöljön a mérkőzésekről. Az MLSZ kérte a bíróságot, hogy vonja vissza az ideiglenes intézkedést, de a bíróság ezt elutasította. Az elsőosztályú csapatok képviselői ekkor még arra számítottak, hogy az Országos Rádió és Televízió Testület (ORTT) eldönti a vitát. Azonban a testület tavaly márciusban úgy foglalt állást, miszerint hatásköre nem terjed ki annak eldöntésére, hogy a Football Duó Kft.-t vagy az MLSZ-t illetik a labdarúgó közvetítések értékesítésének jogai. Ezt követően a Football Duó Kft. júniusi taggyűlésén úgy döntött – az MLSZ szavazata nélkül, mivel a szövetség nem vett részt a taggyűlésen –, hogy a Liga értékesítheti egy éven át a televíziós futballközvetítések jogát. Az akkori tervek szerint a Liga a jogokat tenderen értékesítette volna. Úgy tűnt, hogy ezzel megoldódott a közvetítések kérdése.

2:1, MLSZ cselsorozat

Az MLSZ végül egészen váratlan megoldással lépett elő: ha a Nemzeti Bajnokság közvetítési jogait nem értékesítheti, akkor új bajnokságot indít, amelyben elvileg bármely csapat indulhat, de a feltételeknek valójában csak az elsőosztályú csapatok felelnek meg. Ez lett a Professzionális Nemzeti Labdarúgó Bajnokság. A résztvevő csapatokat egyébként a Liga tömöríti. Így aztán teljesen kaotikus helyzet alakult ki. Mind a Liga – amely korábban a Futball Duótól egy évre megkapta a közvetítés-értékesítési jogokat –, mind pedig az MLSZ kiírta ugyanazon mérkőzések közvetítési jogára a pályázatot. Az MLSZ és a Liga megegyeztek abban, hogy a pályázatokat közösen bírálják el, és a nyertest mindkét fél elfogadja. A pályázatra a tv2, a Sport TV Kft. (Bodnár György egy másik cége), az M-Sat, az RTL Klub és két eltérő ajánlattal a TV3 jelentkezett. A gólösszefoglalókra végül a tv2 nyerte el a jogot.

2:2, újabb egyenlítő gól

A helyzet azonban ezzel nem oldódott meg, mert a Liga álláspontja szerint a végső döntést a szervezet tanácsának kellett volna megneveznie, nem pedig a közös bizottságnak. Ráadásul Bodnár György kijelentette, hogy a tv2-nek ahhoz, hogy összefoglalókat sugározzon, a Football Duóval kell megegyeznie. Az élő közvetítések ügye sem oldódott meg, miután nem érkezett megfelelő ajánlat. Az MLSZ úgy döntött, hogy maga veszi meg a csapatoktól ezeket a jogokat. A televíziók azonban nem érdeklődtek az iránt, hogy ki rendelkezik a jogokkal: az M-Sat a Football Duóra hivatkozva közvetített, a tv2 az MLSZ szerződést érvényesítette.

Az első fordulót követően Bodnár György beperelte a tv2-t, az MLSZ pedig fegyelmi eljárást indított az Újpesttel és a Ferencvárossal szemben, mert hagyták forgatni az M-Sat-ot. A kialakult helyzetet tovább bonyolította az ORTT nyilatkozata, amely szerint legfeljebb ötven másodperces időtartamig minden nyilvános rendezvényről bármelyik tévétársaság közvetíthet, függetlenül attól, hogy egy adott médium kizárólagos jogokkal rendelkezik. Ráadásul közben a MLSZ az MTV-nek is engedélyezte az FTC–MTK meccs közvetítését, jóllehet a köztévé nem pályázott. A sajátos indoklás szerint szükségesnek tartották, hogy az MTV-nek ingyenes közvetítési lehetőséget biztosítsanak. Bodnár György elfogadhatatlannak tartotta, hogy az MTV ingyen közvetíthetett, és kijelentette: egyik csatorna sem közvetíthet élő egyenes adásban a Futball Duó Kft. engedélye nélkül.

Tavaly novemberben az MLSZ ismét új ötlettel állt elő. Kovács Attila bejelentette, hogy a szövetség Hungary Sport néven sportcsatornát indít. A bejegyzési procedúrát követően elvileg február utolsó napjaiban elindult a televízió, ez lapzártánkig még nem történt meg. A televízió tulajdonosa egyébként az RTZ Media Group Pannonia Tele Production Rt., amely 1,6 milliárd forintot adna az új csatorna működtetéséhez, amelyből 287 milliót költenének futballközvetítésekre.

Marad a döntetlen?

Február végén végre megszületett a várva várt kompromisszum. A jövőben tehát az MTV a Duna TV és a Hungary Sport közvetíthet mérkőzéseket. Hogy a történet vajon ezzel lezárult-e, ma még nem tudhatjuk. Az mindenesetre bíztató, hogy Bodnár György kijelentette: „Ez az egyetlen szerződés, amelynél az MLSZ, a Football Duó Kft. és Liga is garantálja, hogy nem indít pert egyik tévé ellen sem.” Majd meglátjuk.

Bálint Ákos

hirdetés
hirdetés