hirdetés
hirdetés

Kormánypárti dominancia mindenhol

2011-08-05

Szinte eltűntek a politikai hírek a kereskedelmi tévék híradóiból, mutatta ki a Republikon Intézet kutatása. Az RTL Klub és a Tv2 hírműsoraiban tíz az egyhez a bulvár és a közéleti hírek aránya, a politikai tartalmon belül a kormánypárt dominanciája figyelhető meg.

A három nagy tévécsatorna hírműsorainak jelenleg 70 százalékát bulvártartalom teszi ki, a híradó tájékoztató funkciója egyre jobban háttérbe szorul - állapítja meg a Republikon Intézet az M1, az RTL Klub, illetve a Tv2 az elmúlt két hét esti híradóit vizsgáló elemzése. A kutatás szerint az RTL Klub Híradójában kilenc, a Tv2 Tényekjében tizenegy bulvárhírre jutott egy politikai hír.

A közéleti híreken belül a kormánypárt médiafölényét mutatták ki. A Fidesz politikusai ezek több mint kétharmadában, illetve négyötödében jelentek meg. Ezen hírek közel fele egyértelműen támogatóan ábrázolja a kormány tevékenységét, kritika pedig csak a hírek egyötödében fogalmazódik meg.

Kissé meglepő, hogy a két nagy kereskedelmi csatornánál még a köztévénél is nagyobb arányban jelent meg a Fidesz-KDNP. A legerősebben kormánypárti csatornának azonban az M1 bizonyult, legsemlegesebbnek pedig az RTL Klubot tartották a kutatók. A legtöbbet szereplő politikusok listáján Szíjjártó Péter Orbán Viktort is megelőzte, a leggyakrabban látható ellenzéki szereplő Kovács László volt.

(forrás: Kreatív Online)
hirdetés
hirdetés