hirdetés
hirdetés

Közép-Európa legnagyobb nyomda- és csomagolásipari szakkiállítása

Sikeres Printexpo és Budatranspack
1998-12-15
Általános vélemény: a magyar nyomdaipar privatizációja befejeződött, aminek eredményeképpen a nyomdák 25%-a részben vagy teljes mértékben külföldi tulajdonba került. A nyomdaipari termelés meghatározó elemei a kisvállalkozások, amelyek egyre nagyobb számban veszik ki részüket a termelésből. A csomagolást tekintve, a szakma egybehangzó véleménye szerint a magyar csomagolóipar, összehasonlítva kelet- és közép-európai országokkal, jelenleg magasabb szinten áll. A modernizálást elősegítette, hogy külföldi beruházók az utóbbi időben közel 1 milliárd dollárt fektettek be ebbe a területbe.
A nyomdák évi termelése 68-70 milliárd forint, és ennek mintegy 6-7%-a export. Ez az arány, még ha alacsonynak is tűnhet, megfelel az európai átlagnak. A nyomdaipar alkalmazza világszerte a legtöbb és legújabb automatizált és számítógépesített berendezést. Idehaza a tőkehiány következtében jelentős a használt vagy éppen felújított gépek üzembehelyezésének aránya, amely sok esetben technológiai lemaradást eredményez. A géppark frissítésének igényét támasztotta alá az a tény, hogy a kiállítás 43,1%-nyi területén nyomdaipari gépek és berendezések jelentek meg. Az egyes részterületek fejlődésére utalt (mintegy 10%-os részesedési aránnyal) az előkészítés, a nyomtatás, sokszorosítás, valamint a nyomdaiparhoz kapcsolódó egyéb szolgáltatások bővülő jelenléte. A fotorealisztikus nyomtatás és vágás technikai fejlődésének reprezentánsa a Rolad legújabb Print&Cut rendszerű Camm Jet berendezése.

A nyomdaipar integrálódik a multimédiába

A néhány éve még különálló nyomdaipar egyre inkább integrálódik a multimédiás területekhez, ami azt is jelenti, hogy a számítógépes és digitalizált nyomóformakészítés szükségszerűen képviseltette magát a kiállításon. Az idei expo bizonyította: a könyvmegrendelések több éve tartó csökkenése megállt, és számottevően bővült a folyóiratok, napilapok, tájékoztató nyomtatványok termelése, ami „kemény” árverseny kialakulását eredményezte. A nyomdatermékek 60%-át a kulturális termékek (könyv, folyóirat, napilap) tette ki. Az önköltségcsökkentések, a rövidülő határidők ellenére javul a termékek minősége. Egyre több kis és nagy nyomda szerezte meg az ISO 9000 tanúsítást, és egyre bővül azok száma is, akiknél annak megszerzése folyamatban van.

Kiss Zoltán, a Hungexpo Rt. Projekt igazgatója elmondta: az október végén egy időben megrendezett Printexpo (7. alkalommal) és a Budatranspak (17. alkalommal) sikeresen zárta kapuit. A Printexpon 188 kiállító jelentkezett (ebből 19 külföldi), amelyek összesen 13 országot képviseltek. A Budatranspak esetében 176 résztvevő színesítette a Nemzetközi Csomagolási és Anyagmozgatási Szakkiállítást. A szakma fejlődéséről, a nyomdaipar gazdasági lehetőségeiről idén is átfogó képet nyújtott a kiállítás. A Printexpo 5627 négyzetméterén teljes körű nyomdai tevékenységet, tervezés és computer design, kiadói és nyomdai szoftverek, előkészítés (integrált kép- és szövegfeldolgozás, nyomóformakészítés), nyomtatás, sokszorosítás, kötészet, nyomdaipari berendezések, alap- és segédanyagok, kiadói tevékenységek bemutatása kapott szerepet. A nyomdaiparhoz kapcsolódó szolgáltatások, irodaszerek és nyomtatványok széles skálája sem hiányozhatott. A digitális technológia fokozatos nyomdaipari beépülésének következtében mind szélesebb és változatosabb a kiállítás. Több digitális fotóstúdió rendezett be fotóműtermet, amelyet nyomdai berendezésekhez kapcsolt, bemutatva e technika felhasználási területei. A kiállításon való részvételt a nagy és közepes nyomdák mellett a szakma más képviselői is presztízsértékként kezelték.

Exportképes a magyar csomagolás

Évekkel ezelőtt sok bírálat érte a magyar áruk ruházatait, amely csomagolások mára megszépültek, nemcsak megjelenésükben, de minőségükben is. Évek óta a papír és a műanyag vezeti a csomagolóanyagok rangsorát, és az ezekből készített csomagolóeszközök a teljes felhasználás 70%-át teszik ki. A csomagolási ágazat fejlődésének tendenciája évről évre emelkedést mutat. A magyar csomagolóipar, amely korábban önellátásra törekedett, ma eleven export-import forgalmat bonyolít. Első helyen kell említeni a Cofinec Hungary Rt.-t, amely a Kner és a Petőfi nyomda fejlett technikájával ma már Közép-Európa egyik legfejlettebb doboz-, hajlékonyfalú csomagolóanyag- és címke gyártójává vált. A Dunapack Rt. és a Rondo Kft. a hullámpapírlemez csomagolószerek gyártásával tűnt ki. A Hungaropackra (Magyar Csomagolási Verseny) idén 49 cég 127 nevezése érkezett. A díjnyertesek jogot szereztek nemzetközi versenyek részvételére, többek között a legrangosabb Wordstarra (Csomagolási Világversenyerseny). A tavalyi Wordstaron 8 nevezésből 4 nyerte el a nemzetközi zsűri tetszését.

A jogi szabályozást tekintve viszonylag időben vagyunk, de az EU szerinti követelmények gyakorlati megvalósításában még vannak teendők, és ez nemcsak műszaki felkészülést jelent, hanem tudatformálást is – nyilatkozta dr. Kertész Béla, a Csaosz szaktitkára.

A Budatranspak 5689 négyzetméterén a csomagolás, raktározás, anyagmozgatás, az informatika, újrahasznosítási berendezések és logisztikai szolgáltatások kaptak helyet. Nemcsak a szakvásár biztosított szakmai kommunikációs lehetőséget, hanem a kiállításokkal egy időben megrendezett XV. Országos Logisztikai Konferencia is. A konferencián fokozott hangsúlyt kapott a környezetvédelem, a hulladékanyagok kezelése, a veszélyes áruk csomagolásának jelentősége, és természetesen az EU-csatlakozás és a környezetvédelem legfontosabb kérdései is. Kiss Zoltán véleménye szerint örvendetes látni, mennyit fejlődött az elmúlt években a nyomdaipar, a csomagolás színvonala és technológiája. A nyomdaipar a tulajdonosi és technikai változások ellenére folyamatosan javítja nemzetközi megítélését és szerzi vissza megérdemelt helyét.

Európa e régiójának legnagyobb és legjelentősebb szakkiállítása a nyomdaipar nemzetközi színterén rangot és elismertséget jelent. Kelényi Ákos, a Magyar Nyomdász Szakmai Szövetség főtitkára e kiállítás támogatásával a szövetség kettős célját fogalmazta meg. Egyrészt elősegítheti tagjai piaci kapcsolataik építését, személyes kapcsolatok kialakítását, másrészt a széles nagyközönség is bizonyosságot nyerhet a nyomdász szakma sokszínűségéről, magas műszaki színvonaláról.

Bauer László

hirdetés
hirdetés