hirdetés
hirdetés

Leéneklés

A Tv2-nek megvolt a helyzeti előnye, hogy belehúzzon még mielőtt elindult volna a rivális műsor, az X-Faktor, de a Megasztár 5-nek ez nem sikerült. Az RTL Klub új énekes tehetségkutatójának első adásait gyakorlatilag kétszer annyian nézték.

Megasztár 5

Csatorna: Tv2
Időpont: szombatonként 19:30
Műsorvezetők: Liptai Claudia és Till Attila
Gyártó: Interaktív
Főszerkesztő: Szarvas Szilvia
Producer: Illés Gabriella
Executive producer: Vizváry Bence

A Megasztár 5 zsűrije (Fotó: tv2)

Hosszú bekezdéseken keresztül lehetne taglalni, hogy melyik műsorszám mikor teljesített jobban, de a képlet valójában pofonegyszerű: amikor a két műsor egy időben ment adásban, akkor az RTL Klub műsorát kétszer annyian nézték, legalábbis lapzártánkig. Ennyi.

A Megasztárnak még az sem segített, hogy egy héttel korábban, még augusztusban kezdték el a produkciót sugározni, mint a konkurens műsort. Elrontották, nem is kicsit. Ott volt a lehetőség, hogy belecsapjanak, ehelyett csak a nyári előválogatásnak álcázott freak show-ból kaptunk még egy adagot.

Összehasonlítási alap nem volt, az RTL Klub őszi nagyágyújára, a méregdrága X-Faktorra még egy hetet kellett várni. Amikor aztán az is elindult, kiderült, hogy a Megasztár nagy bajban van, és ezt legjobban saját maguk mutatták meg, amikor szeptember 4-én a rendes esti adás után a Megasztárból leadtak még egy késő esti ráadást is. Ezzel a műsor nemcsak hogy előreszaladt még egy résszel, de megmutatta, hogy amikor nincs X-Faktor, akkor simán hozzák a negyven százalék körüli közönségarányt. Nem is akármilyen nézettséggel, ugyanis lapzártánkig ez volt a szeptemberi adások között az, amelyik a legtöbb nézőt vonzotta magához.

X-faktor

Csatorna: RTL Klub
Időpont: szombatonként 19:30
Műsorvezetők: Ördög Nóra és Sebestyén Balázs
Gyártó: Grundy Light Entertainment és Iko Műsorgyártó
Felelős szerkesztők: Schiwert-Takács László és Losonczi László
Kreatív producer: Herman Péter
Producer: Rákosi Tamás

Az X-faktor zsűrije (Fotó: RTL Klub)

Hogy a Megasztárral bajok vannak, azt az mutatja a legjobban, hogy az egyes adások az adott hétnek csak a 9-11. legnézettebb tv2-s műsorai voltak, ami nyilván nem az a cél volt, amit a csatorna vezetői maguk elé tűztek elvárásként a szombat esti főműsoridős saját gyártású programmal szemben.

Ezen a képleten már csak egy dolog változtathat: az élő műsor ereje. Talán, ha a Tv2-n már élő adás megy, az RTL-en pedig még mindig csak az előre felvett részek, akkor valamelyest kiegyenlítődik a verseny.

Pedig magukról a műsorokról nem is mondtunk még szinte semmit. A Megasztárnál már szinte unalmas a megszokott verkli, még akkor is, ha azt a Vígszínházba költöztették, és a műsorban nem Keresztes Ildikó próbál természetesen viselkedni, hanem Eszenyi Enikő, a házigazda Vígszínház igazgatója – ami óriási előny az X-Faktorral szemben, ahol épp a színészi képességekből van kevés a zsűriben. Azzal felvértezve egy zsűritagnak talán könnyebb dolga lenne az agyonszerkesztett, szétcincált műsorban, amiből éppen csak az hiányzik, amit egy előadóművészi produkcióban nagyra értékelünk: a spontaneitás.

Nagyobb ábráért kattintson!

A nézettségi szakadék ellenére tartalmilag egyik műsor sem igazán jó. Az X-Faktor talán csak annak köszönheti sikerét (a jobban felépített programstruktúra mellett), hogy még új a műsor.

Értékelés:

  • Megasztár: 3
  • X-Faktor: 3

Csuday Gábor

(forrás: Kreatív)
hirdetés
hirdetés