hirdetés
hirdetés

Ma dönt az Országgyűlés a médiatörvény módosításairól

2010-06-21
Új törvény csak ősszel készül, most csak a „média működését kiegyensúlyozottabbá és olcsóbbá” tevő változtatásokról döntenek. Az előterjesztők szinte csak a kulturális bizottságból érkező indítványokat támogatják.

Az öt javaslatból álló, fideszes kezdeményezésű médiacsomag három eleméhez benyújtott módosító indítványokról szavaz hétfőn az Országgyűlés. A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa tagjait jelölő eseti bizottság felállításáról szóló határozati javaslathoz a határidőig nem érkezett módosító indítvány, míg a csomag ötödik, „médiaalkotmánynak” nevezett részének parlamenti tárgyalását az őszi ülésszakra halasztja a Fidesz. A csomagot  Fidesz eredetileg keretszabálynak szánta, új médiatörvényt ősszel alkotna és jövőre léptetne életbe.

A június 11-én benyújtott médiacsomag négy javaslata a közszolgálati médiumok szerkezeti és szervezeti átalakítást célozza, míg az ötödik, „médiaalkotmánynak” nevezett rész a tartalomszabályozás keretjavaslatát fogalmazza meg annak érdekében, hogy abból később egy új médiatörvény-tervezet kerülhessen a Ház elé. Vagyis utóbbi nem azonos egy új médiatörvénnyel, amely a Fidesz eredeti tervei szerint az őszre készül el és 2011 januárjától lépne hatályba, de bizonyos változtatásokat, melyek „a média működését kiegyensúlyozottabbá és olcsóbbá teszik”, még a nyári ülésszak alatt végigviszik.

Az átalakítások közé tartozik az alkotmány módosítása, a médiát és a hírközlést szabályozó egyes törvények módosítása, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa tagjait jelölő eseti bizottság felállításáról szóló határozati javaslat, valamint a Közszolgálati Közalapítvány felállításáról szóló határozati javaslat.

Ezek közül három javaslat módosító indítványairól dönt hétfőn a Ház; a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa tagjait jelölő eseti bizottság felállításával összefüggő indítvány a zárószavazásra vár, mert ahhoz nem érkezett érvényes módosító indítvány.
    
Azon három előterjesztés esetében, amelynek módosítóiról hétfőn szavaz az Országgyűlés, az előterjesztők szinte kizárólag a kulturális bizottság által benyújtott módosító indítványokat támogatják. Ez alól két kivétel van, ugyanis a médiát- és hírközlést szabályozó törvényjavaslatnál "befogadták" a fideszes Koszorús László, valamint a jobbikos Novák Előd és frakciótársa Pörzse Sándor indítványát.
 
Az előterjesztők nem támogatták párttársuk, Révész Máriusz és Kővári János egy javaslatát sem. A politikusok többek között azt indítványozták, hogy a hatóság elnökét ne a miniszterelnök nevezi ki - ahogy az eredeti előterjesztésben van -, hanem a miniszterelnök javaslatára az Országgyűlés, a jelenlévő képviselők kétharmadának szavazatával válassza meg. Indoklásuk szerint célszerűbb, ha egy 9 éves kinevezésről a parlament, és nem a kormányfő határoz.

(forrás: Kreatív Online, MTI)
hirdetés
hirdetés