hirdetés
hirdetés

Magyarországon a Michelangelo V73100

Festői lehetőségek gigantikus méretben
1999-03-31
A közterületi speciálisabb médiumok kihasználásának egyik problémája, hogy a kreatív ötlet megvalósításához nehezen található megfelelő vagy gazdaságos hazai kivitelező eszköz. Sok esetben ez az ötlet feladását, átalakítását vagy külföldi kapacitások igénybevételét jelenti. Itt vannak például a házak, az utak fölé kifeszített anyagok és az autóponyvák dekorációs problémái.
A házfalak egy része kézzel festett, a ponyvák rossz felületi tapadásuk miatt nehezen mázolhatók. Megoldás van, de többnyire határainkon túl. Külföldön járva tapasztalható, hogy a karbantartás vagy építkezések idejére a külső védőfelületek gyakran reklámmédiumokként is funkcionálnak.

A Festőház Kft. tulajdonát képző, Kajtár és Kajtár területén üzembe helyezett berendezés, technológiájánál fogva, olyan grafikai megvalósításokat, olyan reklámpiaci szegmenseket céloz meg, amelyek az előbb említett problémákat kiküszöbölik.

Az idei év elejétől üzemelő japán csúcstechnológia, a Michelangelo V7 3100 Painting System egy számítógép rendszerrel összekapcsolt festőgép, amely a retuspisztolyok elvén működik.

Michelangelo több arca

A festőgép négyszín color (CMYK), vízbázisú acryl festék felhasználásával fotorealisztikus, nagyméretű képek, külső és belső dekorációk előállítását teszi lehetővé. A négy szórófej mellett egy ötödik tartályból kifúlt lakk biztosítja a 3 év UV állósági garanciát. A festőgéphez csatlakoztatott számítógép biztosítja a megfelelő mennyiségű festék felhelyezését, az előkészítési és tervezési folyamatokat.

A függőleges síkú festőfelület egy menetben 6 m2 (2 magas és maximálisan 3 m széles) felületet képes két óra alatt előállítani, és mivel a rendszerhez csatlakoztatott számítógép szegmensekre képes bontani a szkennelt képalapot, szinte korlátlan, akár több száz négyzetméteres felületek is kialakíthatók. A berendezéshez tekercstovábbító csatlakoztatható, amely felgyorsítja a flexibilis alapú reklámhordozó felületek megfestését. A festendő felület vastagsága attól függ, hogy az ideális festékterülést biztosító 20 mm-es távolság a szórófejek és a festendő felület között megmaradjon. A festőgép 25–30 mm vastagságú anyagok, 2–5 mm közötti felületi egyenetlenségét képes lefesteni.

A berendezés előnye, hogy széles anyagskálán, a hagyományos rugalmas felületek (papír, fólia, textil, műanyag ponyva) mellett merev anyagokat (fém, fa, üveg stb.) is megfest, a szokásos nyomdai méreteknél nagyobb formátumban.

Borsos László, a Festőház Kft. ügyvezető igazgatójának véleménye szerint, a jelen technológiát ott érdemes alkalmazni, ahol más nyomdai megoldások használhatatlannak bizonyulnak. A gép festői paraméterei lehetővé teszik reklámfilmdíszletek és hátterek, árnyékolástechnikai berendezések, kirakatok, gépjárművek külső és belső dekorálását, művészeti és építészeti dekorációk nagyméretű kialakítását. A speciális felhasználási területek mellett a festőgép járműdekorációkhoz használatos One Vison fóliák, Front Lit, Back Lit anyagok megfestését is lehetővé teszi.

A berendezés lehetőségeit gazdaságosan olyan megrendelések kapacitálhatják, amelyek egyedi, valamint kis szériás (maximálisan 10 példányszámig) 4 szín color festett megoldásokat igényelnek. A 3 év kültéri garancia biztosítja, hogy a mozgatható médiumok többször is lebonthatók, áthelyezhetők.

Kísérletek folynak domború felületeken, világítótáblák festésére is.

Egy új médium

Az építkezéseknél kötelezően használt, állványrendszerekhez rögzített biztonsági háló megfestésének gondolata tőlünk nyugatabbra nem idegen. Netvinil néven ismert hálófólia, amelyet Nyugat-Európában e célokra már használnak, a jelen berendezéssel igény szerint festhető, és korlátlan méretig hegeszthető. Így olyan egyedi reklámok, óriásfotók készíthetők, amelyek akár többszintes építkezések, karbantartások idejére „felöltöztethetik” az épületeket. Ennek a kreatív megvalósulásnak azonban némi szépséghibája is van. Mivel, a Reklámtörvény nem hallott még efféle médiumról, senki sem tudja eldönteni, kihez tartozik a felület, az önkormányzathoz, a kivitelezőhöz avagy a házhoz?

Lehet, hogy mégsem megy minden egyszerűen? Ki tudja? De az már biztos, ha egyszer a kérdést eldöntik, és a technikai lehetőségek alkalmazásra kerülnek, érdekes és mindenképpen figyelemfelkeltő színfoltok jelenhetnének meg városokszerte.

Bauer László

hirdetés
hirdetés