hirdetés
hirdetés

Milliárdos bírság az egységes bankközi jutalék miatt

2009-09-24
Hét magyar bankot összesen 986 millió forintra büntetett a GVH, miután a bankok a Visa és a Mastercard kártyákra egyformán érvényes, azonos mértékű bankközi jutalékot állapítottak meg. A két kártyatársaságot is megbírságolták, egyenként 477 millió forintra.

Korlátozták a piaci versenyt a hazai bankok azzal, hogy 1996-ban a Visa és a Mastercard kártyákra azonos mértékű bankközi jutalékot állapítottak meg – derül ki a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) vizsgálatából. A hivatal hét bankra ezért összesen 968 millió forint bírságot szabott ki: a Budapest Bank 188 millió, az OTP Bank 281 millió, az MKB 84 millió, a CIB 91 millió, az Erste 107 millió, a K&H 127 millió, az ING 90 millió forintot kénytelen fizetni. A Visa és a MasterCard büntetése 477-477 millió forint.

Csak korlátozott verseny alakulhatott ki
A hivatal szerint ezért a két kártyatársaság, illetve a kártyaelfogadó bankok közötti verseny csak korlátozott módon alakulhatott ki. A bankok egységesítésről szóló megállapodása ugyanis közvetetten befolyásolta a bankkártyát elfogadó kereskedők által fizetendő díjat – holott ez a díj a bankok közötti versengés egyik legfontosabb tényezője.

A GVH szerint a verseny feltételei adottak lettek volna. Ezt azzal indokolták, hogy a Visa és a Mastercard rendszerébe különböző bankok tartoztak, ami normális esetben eltérő banki jutalékot eredményezett volna. Ezen felül a nemzetközi bankkártyás tranzakciók díjai is eltérőek voltak a Visa és a Mastercard esetében. A vizsgálat szerint az is bizonyító erejű, hogy 1996 előtt a két kártyatársaság különböző díjakat alkalmazott, és 2008-tól, a megállapodás felmondása után is eltérő díjakkal dolgoztak.

A vizsgálat szerint a Visa és a Mastercard is felelőssé tehető a verseny korlátozásáért, mert a két társaság szabályzata lehetőséget adott arra, hogy a magyar bankok végül közösen állapodjanak meg a díjakról. A kártyatársaságok szerepét a bankok is elismerték azzal, hogy elmondták, kezdetben a két vállalkozás segítette őket egyezségre jutni.

A GVH a 2004 és 2007 között, országosan kifizetett bankközi jutalék jogcímen az összes kibocsátó banknál befolyt teljes összeget vette a bírság alapjául. Az összegek megállapításánál az érintett bankok 1996-os és mai piaci súlya is számított. Enyhítő körülménynek minősült ugyanakkor az, hogy a bankok és a kártyatársaságok is elismerték, a bankközi jutalék mértékén változtatni kellett volna. Az is a GVH segítségére volt, hogy a bankok a jogsértés feltárását és a saját versenyjogi felelősségük megállapításához szükséges iratokat maguk szolgáltatták, így végül – a kártyatársaságokkal együtt – csökkentett büntetést kaptak.

A MasterCard fellebbez
A MasterCard fellebbez a GVH döntése ellen, szerintük sem a bankok, sem a MasterCard nem követett el jogsértést. Hangsúlyozták, a döntés nem érinti a jelenleg érvényben levő bankközi jutalékokat, melyeknek összegét a MasterCard állapította meg.

(forrás: Kreatív Online)
hirdetés
hirdetés