hirdetés
hirdetés

Műkincseket árverezett el a Playboy

2010-12-09

Jóval a becsült értéken felül kelt el Salvador Dalí akvarellje, amely korábban a Playboy alapítójának hálószobáját díszítette. A magazin összesen 125 műalkotást árverezett el Amerikában. 

Egy New York-i árverésen 266 ezer dollárért (55,8 millió forintért) kelt el Salvador Dalí egy akvarellje, amely Hugh Hefner, a Playboy alapítójának hálószobáját díszítette. Az aktkép árát előzőleg 100-150 ezer dollár (20-30 millió forint) körülire becsülték.

Salvador Dalí: Playmate
 

A kép egyike annak a tizenegy műnek, amelyet egykor beválasztottak a magazin által 1967-ben meghirdetett pályázat legjobb alkotásai közé: a Playboy művészeket kért fel, hogy készítsenek az erotikus lap által inspirált alkotásokat.

Még magasabb áron talált új gazdára Tom Wesselmann ugyancsak erotikus olajfestménye: a vörösre festett szájat ábrázoló Mouth No. 8 csaknem 1,9 millió dollárért (398 millió forintért) kelt el. Az 1966-ból származó kép árát 2-3 millió dollárra becsülték korábban.

Tom Wesselmann:Mouth No. 8
 

A Playboy magazin összesen 125 műalkotást árverezett el a Christie's aukciósház árverésén, többek között 80 fotót, számos kortárs alkotás és 24 képregényt.

Aaron Baker, a Playboy művészeti kollekció kurátora szerint a magazin chicagói raktárában mintegy ötezer kortárs műtárgyból és több mint húszmillió fotóból álló archívumot őriznek.

(forrás: MTI)
hirdetés
hirdetés