hirdetés
hirdetés

Nem egyszerű Uj Péter után

2011-10-25

Gyakornokként kezdett első munkahelyén, az Indexnél Mészáros Zsófi 2000-ben, idén októbertől pedig Uj Péter posztján, a portál főszerkesztőjeként dolgozik. Hadakozik az anyuka cím ellen, pedig ez a hír járja róla, mert korábban főszerkesztő-helyettesként nemcsak a cikkekkel, hanem az újságírókkal is foglalkozott.

A szerkesztőségi szavazáson elsöprő támogatást kaptál, meglepett?

Nem pontosan így történt, a főszerkesztői posztra Uj Péter ajánlott a tulajdonosnak, aki felkért engem. Nem voltam biztos abban, hogy elvállaljam-e a posztot, és kíváncsi voltam, mit gondol erről a szerkesztőség. Megszavaztattam velük ezt a kérdést, és olyan egyértelmű volt a támogatásuk, hogy ezután kezdtem el tárgyalni a tulajdonossal.

Miket mérlegeltél a poszt elfogadása előtt?

Egyrészt soha nem ambicionáltam magam, mert én hírekkel meg az újsággal szeretek foglalkozni. A főszerkesztőség nem erről szól, hanem sok olyan dologról, ami engem korábban nem érdekelt. A másik, hogy nem egyszerű Uj Péter után főszerkesztőnek lenni.

Milyen értelemben kell a nyomába lépni?

Nem kell, nem is tudnék, hiszen ő egy ikonikus figura. Nem várja el tőlem a szerkesztőség, hogy olyan legyek, mint Uj Péter, és mivel régóta ismernek, tudják, hogy mire számíthatnak tőlem. Visszatérve a döntésemre, azon is elgondolkodtam, hogy a főszerkesztő távozása egyfajta válsághelyzetet idézett elő az Indexben, és nem voltam biztos abban, hogy nekem a nyakamba kell venni a helyzet rendezését.

Mészáros Zsófi

Mészáros Zsófi <i>(Fotó: Egyed Péter)</i>
Mészáros Zsófi (Fotó: Egyed Péter)

Az Index új főszerkesztője egyszerre több könyvet olvas: non-fiction-t, krimit, vagy női regényt és szépirodalmat. A filmeket szereti, tévéelőfizetése viszont a 6,5 éves kislánya miatt nincs, mert úgy látta, hogy ugyanolyan tévéfüggővé válhat, mint ő volt gyerekként. Néha hiányzik neki a passzív tévézés, a fontosabb műsorokat azonban megnézi az interneten.


CV
2011 októbertől: Index, főszerkesztő
20062011: Index, főszerkesztő-helyettes
2002–2005: Index, politikai rovatvezető
2000–2002: Index, politika rovat, újságíró

Volt-e más javaslat Uj Péter utódjára?

Nem tudok róla, hogy lett volna.

Azt mondják, hogy nemcsak szakmai értelemben fontos, hogy elfogadtad a pozíciót, hanem szociális értelemben is, mert az újságírók családos, lakáshiteles emberek. Tényleg ennyire éles volt ez a helyzet?

Biztos. Uj Péter nélkül eddig nem volt Index, és ez komoly váltást jelent. Azzal, hogy elment, egy olyan dolog történt velünk, ami még sosem, és persze, hogy mindenki bizonytalanná vált a jövőjét illetően. Abban, hogy a tulajdonos engem kért meg, szerepet játszott, hogy úgy látja, stabilizálni tudom a helyzetet, az emberek bíznak bennem és így az Index jövőjében is.

A stabilizáláson belül mik lesznek a feladataid?

Az elmúlt két napban próbálom megtudni, hogy mi egy főszerkesztő feladata. Egyelőre kapkodom a fejemet, mert egészen más, mint amit eddig kellett csinálnom. Persze kérdezősködhettem volna, de erre úgysem lehet előre felkészülni.

Mi az amire nem gondoltál, hogy a feladatod lesz, és most itt áll előtted?

Elvileg tudtam, hogy a legtöbb időmet nem az újsággal kell töltenem, de az sokkoló, hogy mennyire nincs most időm rá. Azért remélem, hogy ez az állapot a kezdeti körök után változni fog! Most még be kell mutatkoznom millió embernek, akikkel együtt kell dolgoznom, a salestől kezdve a kiadóhoz tartozó médiumokig. Ez most új, meg az is szokatlan, hogy szerepelnem kell.

Úgy jellemeztek, hogy precíz vagy, aki a szerkesztőségi anyagokon kívül az emberekre is odafigyel, és kemény anyukaként definiáltak.

Én nem szeretem ezt az anyukázást, pedig szokták mondani. Nem a munkatársaimtól szoktam megkapni, hanem kívülről jön – persze lehet, hogy ez a megnevezés bentről megy kifelé, és úgy jön vissza. Nem szeretnék anyuka lenni, de tényleg szoktam foglalkozni az emberek lelkével is. Az is biztos számít ebben, hogy nagyon régóta vagyok az Indexnél, és legalulról, gyakornoki szintről kezdtem itt dolgozni, 2000 óta szinte minden pozícióban dolgoztam már, és ismerem a lapot meg a működését. Talán ez is számít abban, hogy jobban tudok az apróbb dolgokra is figyelni, vagy jobban értem, mi a bajuk az embereknek.

Habitusban teljesen más vagy, mint az elődöd, ráadásul az is ritka, hogy politikai lap élén nő áll. Szerinted ez előny?

Előny és hátrány is lehet. Az, hogy ritka a női főszerkesztő, nekem nem is fordult meg a fejemben addig, amíg nem kérdezték meg tőlem többen is, hogy mit gondolok arról, hogy nőként vezetem a lapot. Azért sem jutott eszembe, mert az Index egy nagyon férfias lap, én itt szocializálódtam, és soha semmilyen hátrányom nem származott abból, hogy nő vagyok. Valószínűleg tényleg lesznek előnyei és hátrányai is annak, hogy én vagyok a főszerkesztő, például amikor valami bajom lesz, majd azt mondják, hogy hisztizek.

Kinevezésedkor azt mondtad, hogy független, kritikus, szórakoztató lapot akarsz csinálni. Uj Péter távozása kapcsán a Kreatív Online arról írt, hogy a tulajdonosi elvárások miatt a függetlenség kényes kérdés. Te hogy látod?

Én nem aggódom. Azt gondolom, hogy addig fogjuk csinálni, amíg tiszta a lelkiismeretünk. Reagálunk, ha bármi olyan történik, de nem úgy érzékelem a helyzetet, hogy ilyentől tartanom kéne.

Beültél Uj Péter szobájába?

Nem ültem be. Amikor főszerkesztő-helyettes lettem, bent maradtam a politika rovatban, és most is megkérdeztem az asztaltársaimat, hogy feszélyezné-e őket, ha ott maradnék, és azt mondták, hogy nem. Praktikus okokból biztos szükség lesz néha egy külön szobára, de szeretnék továbbra is a szerkesztőségben ülni.

Korábban három főszerkesztő-helyettes volt, most csak Haszán Zoltán maradt. Vannak már új nevek?

Az eddigi gazdasági rovatvezető, Dudás Gergő lett az egyik helyettes, Vajda Gábor, aki főmunkatárs volt, lett a másik. Ugyanúgy hárman vannak, másképp ezt nem lehetne bírni. Most a területek jobban le lesznek fedve mint eddig, mert Gazda Alberttel, Tevan Imrével és Haszánnal eléggé politikaközpontúak voltunk. Az, hogy Vajda Gábor bekerült, azt jelenti, hogy a tech terület erősebb lesz, Dudás pedig a gazdaságban segítség.

Nemcsak az Indexnél, az Origónál is jelentős átalakulás zajlik. A beszélgetésünkkor még nem hivatalos, de azt mondják, hogy korábbi indexes társad, Gazda Albert lesz a konkurens portál új főszerkesztője. Mit szólsz hozzá?

Ha így lesz, izgatottan várom, hogy milyen lesz Alberttel versenyhelyzetben dolgozni.

(Az interjú elkészülte óta hivatalosan is bejelentették, hogy az Origo főszerkesztője Gazda Albert lett.)

Molnár Kinga

(forrás: Kreatív)
hirdetés
hirdetés