hirdetés
hirdetés
Sortalanság

Nem lesz idén MAKSZ-rangsor

2009-03-05
Feladó nélküli lezárt borítékban egy ügynökségi rangsornak tűnő listát kapott nemrég a Kreatív. Utánajártunk, valódi MAKSZ-rangsort kaptunk-e. Megkérdeztük azt is, miért nincs idén hivatalos publikáció.

A Magyarországi Kommunikációs Ügynökségek Szövetsége (MAKSZ) tagjai idén nem tudtak megállapodni az ügynökségi rangsor felállításának alapelveiben és számítási módszereiben. Lista készült, de számos ügynökség nem járult hozzá a publikálásához. Viszont már dolgoznak rajta, hogy jövőre a tagok számára elfogadható lista szülessen.
 
Módszertani gubanc

Információink szerint a MAKSZ idén először szeretett volna egy olyan összesített rangsort publikálni, amely tartalmazta volna mind a reklám-, mind a BTL, mind pedig a médiaügynökségeket. A probléma azonban az ilyen listával az, hogy nincs olyan adatbázis, amiből ez egységes ismérvek alapján összeállítható lenne, ezért az ilyen lista lényegében nem azonos adatok alapján készült volna el.
 
„Az ATL és BTL szekció rangsorát a helyi iparűzési adóalap (HIA), és a teljesítményindex míg a médiaügynökségeknél ugyanezt egyszerűen a nettó-nettó forgalom alapján számítottuk eddig, amelyek összevetése teljesen torz számokat eredményezett volna” – mondta Simon Zsolt, a MAKSZ elnöke, és hozzátette:  „Mivel sokan jogosan kifogásolták a módszert, ezért úgy döntöttünk, hogy se összrangsort, se szekció rangsort nem publikálunk, annak ellenére, hogy a számok nem jelentek volna meg”.
 
A Kreatív Online úgy tudja, hogy sok tagügynökség eleve nem is szolgáltatott adatot, de amelyek igen, azok számait is némelyek kétségbe vonták.

Szintén nem sikerült megegyezni abban, hogy egyes cégcsoportok forgalmánál és HIA-számainál a cégcsoporton belül mely cégek adatait számolják be a rangsornál, hiszen cégcsoportonként előfordul, hogy egyes leányvállalatok nem is MAKSZ-tagok, vagy nem az adott szekció profiljába tartoznának. „Tisztázni kell a tagi viszonyokat, valamint, hogy mi minősül anyavállalatnak, mert jelenleg nem egyértelműek” – vélekedett Simon Zsolt.

Ettől függetlenül Simon Zsolt lát megoldást a felmerült problémára. „Az egyik lehetséges megoldás lehet a francia RECMA nevű médiaügynökségeket kutató és osztályozó kutatócég metódusa, amely minden piacra a kedvezményekkel csökkentett tarifák alapján számol bevételeket, ráadásul elég pontosan definiálja az ügynökségeket és a cégcsoportokat”. A MAKSZ elnöke még elmondta, hogy idén korábban, már tavasszal előveszik a témát, és a bővülő tagsággal korábban kezdik meg az egyeztetéseket.
 
Nem először

A MAKSZ 1998-ban publikálta (akkor még Magyarországi Reklámügynökségek Szövetsége néven) az első rangsort. 2002-ben azonban életbe lépett a Sarbanes-Oxley (SOX) törvény, amely megszigorította a New York-i tőzsdén szereplő nemzetközi ügynökségi hálózatok pénzügyi beszámolóinak közzétételét, amire a MAKSZ-rangsor is támaszkodott. A hálózatok magyarországi irodái ezért 2003-tól nem tették közre adataikat, közben pedig a MAKSZ új módszertant, az úgynevezett teljesítményindexet dolgozta ki.
 
Tavaly jelent meg újra a MAKSZ-rangsor [erről szóló részletes cikkünket lásd a Kreatív 2008. márciusi számában, Listára kerültek címmel – a Szerk.], amely három, különböző szempont alapján összeállított listát tartalmazott. Az egyik a teljesítményindex alapján, a másik az aktív alkalmazottak alapján, a harmadik pedig a reklámszakmai díjak alapján állt össze. Az utóbbi kettő számítási módszereiben nincsen vita. 
 

Teljesítményindex:
Arról ad tájékoztatást, hogy a reklámügynökségi csoportok esetleges médiatevékenységüktől függetlenül (tervezés és vásárlás) milyen üzleti teljesítményt mutattak. Úgy számolják ki, hogy az értékesítés nettó árbevételéből kivonták a közvetített szolgáltatások értékét. 

 

Csoportba verődtek
A számítást nagyban megnehezítette, hogy tavaly az ATL reklámügynökségi rangsornál csoportszinten számoltak. Így előfordulhatott, hogy egy olyan csoport összegzett teljesítményindexét számították ki, amely csoport nem minden tagja tartozott az ATL szekcióhoz, vagy egyáltalán nem is volt MAKSZ-tag. Így például a Café Csoport esetében nem egyértelmű, hogy melyik cég tekinthető ATL és melyik BTL ügynökségnek, illetve egy cég kivételével a többi nem is MAKSZ-tag. A médiaügynökségeknél a Starcom és a Zenith Optimedia szerette volna egy tulajdonosi csoportként (Publicis-ként) publikálni az eredményeit, a WPP-csoport viszont cégenként.


A tavalyi MAKSZ-listában szereplő ügynökségi csoportosulások:

Reklámügynökségek:
Akció-Csoport (Akció-Nxs, Akció Copy, Akció Kommunikáció, Akció Pr, Akció Art, Akció Dtp, Akció Office)
Café-Csoport (Café Reklám, Café Interaktív, Café Film, Cafl Pr, Café Contact, Café Design, Café Melange, Café Creative)
Createam-Csoport  (Createam Event, Createam Concept, Createam Promotion)
Grey-Csoport  (Grey Worldwide, GSP)
Hps-Csoport (Hps, Hps Experience, Direct Sales)
Lowe-Csoport  (Lowe GGK, Draft Fcb)
Ogilvy-Csoport (Ogilvy & Mather, Ogilvy One)
OMG (OMD, GFMO)
Publicis-Csoport: (Publicis, Publicis Dialog)
Young-Rubicam Brands (Y&R, Team, Wunderman, Bárci & Partners)
Well-Csoport (Well, Well Unic, Well Pr)

 

Médiaügynökségek:
OMD (OMG)
PHD (OMG)
Mindshare, Media Insight (WPP)
Maximize (WPP)
Mediaedge:cia, Media Zone, MEC Interaction (WPP)
MC Media (WPP)
Initiative Media, CMS Brand Connection (IPG)
Panmedia Western (IPG)
Zenith (PMG)
Starcom (PMG)
Universal McCann (IPG)
Carat (Aegis Media)
Vizeum (Aegis Media)
Media Planning (Havas)

 

Bátorfy Attila

(forrás: Kreatív Online)
hirdetés
hirdetés