hirdetés
hirdetés

Nem zseniket keresnek a felnőtteket megcélzó programozó sulik

2017-11-28

Papíron jól hangzik a bruttó 300-330 ezres pályakezdői fizetés és a garantált álláslehetőség, de nem kevés elszántság kell ahhoz, hogy néhány hónap leforgása alatt valaki a nulláról informatikussá képezze át magát. Nem mindenki képes ugyanis arra, hogy hosszú heteken keresztül napi 10-11 órát töltsön tanulással, akár a hétvégéket is feláldozva - márpedig a programozói képzéseket kínáló iskolák sokszor ezt követelik meg a siker érdekében. Arról nem is beszélve, hogy sokakat már a milliós tandíjak is elijeszthetnek a karrierváltástól, bár szerencsére suliknak erre is van ötletük. Cikkünk a Magyar Telekommal közös rovatunk, a Behálózva legújabb darabja.

A sokat idézett statisztika szerint a magyar gazdaságnak 20-22 ezerrel több informatikusra lenne szüksége, és ez a szám a következő években várhatóan csak nőni fog - ezt a hiányt próbálják enyhíteni az utóbbi néhány évben elstartolt programozó iskolák. Fazekas Barbara, az egyik legismertebb kódoló suli, a Green Fox társalapítója kérdésünkre elmondta, szinte évről évről változik, hogy melyek a legkeresettebb munkakörök: egy éve a JAVA-fejlesztők voltak a legnépszerűbbek, de egyre nagyobb igény mutatkozik a C++ programozók iránt, a front end fejlesztőkre pedig folyamatosan szükség van. A hardverprogramozói osztályukat is a piaci igényekre reagálva indították el. Fazekas azért annyiban árnyalta az előbb említett adatot, hogy ilyen sok nyitott pozíció jelenleg nincs az iparágban, de a cégek képesek lennének felvenni ennyi embert, már ha lenne elég utánpótlás. 

A munkaerőpiacon azért is hiánycikk az informatikus, mert a digitalizáció térhódítása miatt olyan területeken is nélkülözhetetlenné vált az informatikai tudás, mint a kereskedem vagy a logisztika. Az oktatási rendszer azonban nem tudott elég gyorsan reagálni a megnövekedett igényekre. Ugyan idén először nőtt az informatikusképzésekre felvett hallgatók száma, de ez még nem elég - mondta Boda József, egy másik ismert programozó képzést szervező cég, a Codecool alapítója és vezetője. Az IT-szektort sújtó munkaerőhiányon az állam is próbál enyhíteni: októberben jelentette be a kormány, hogy Informatikai Fejlesztői Karrier Start Program néven ingyenes informatikai képzés indítanak. A 2,5 milliárd forintból megvalósuló programtól azt várják, hogy négy év alatt 4 ezer fejlesztő kerül ki a munkaerőpiacra.

Fotó: Green Fox

Otthagyta a vállalkozását, hogy informatikus lehessen

Ugyanakkor a másik oldalról, vagyis a tanulni vágyók részéről is komoly kereslet mutatkozik a Green Foxéhoz és a Codecooléhoz hasonló informatikai képzések iránt. Sokan azért adják fejüket karrierváltásra, mert eredeti szakmájukban nem találták meg számításukat. Természetesen az IT-ben elérhető fizetések is vonzóak, nem ritka, hogy valaki a frissen szerzett tudásának köszönhetően dupláját keresni meg korábbi fizetésének. Vegyészeket, tanárokat, építőmérnököket, de még jogászokat is szép számmal találunk azok között, akik úgy döntöttek, hogy informatikussá képezik át magukat, magyarázta a Green Fox alapítója. Ennek megfelelően a diákok átlagéletkora 29 év körül alakul náluk. 

Hasonló utat járt be Péter, aki tavaly végzett a Codecoolnál. Előtte sok mindennel foglalkozott; a főiskola elvégzése után nem sokkal rájött, hogy a művelődésszervezés nem neki való, később dolgozott értékesítőként és a drágakőbecsüsként is. Volt, hogy takarítást és ételkiszállítást is vállalt, sőt, egy szabadulószobás vállalkozásból is a Codecool kedvéért szállt ki. Pont jókor találta meg a programozó iskola hirdetése, mesélte, jelenleg már a Groupama fejlesztési osztályán tölti gyakorlati idejét. Mint elmondta, most kb. 100-150 ezer forinttal keres többet, mint a képzés előtt - neki tehát bejött a váltás. 

Embert próbáló hónapok

Hiába a csábító fizetések és a vonzó karrierlehetőségek, nem való mindenkinek ez a pálya. „Nem akarunk bárkit is azzal ámítani, hogy mindenki képes ezt a képzés végigcsinálni” - hangsúlyozta Fazekas Barbara, ezért egy 5 lépcsős felvételivel szűrik a jelentkezőket. Van is kiből válogatni: általában ötszörös a túljelentkezés. Egyszerre 3-4 kurzus indul, 20-20 fővel, minden osztályra 3 oktató jut. Rajtuk kívül 4 pszichológus foglalkozik a tanulókkal. Nem véletlenül van szükség ilyen típusú támogatásra is: a 4 hónapos képzés napi 10-11 óra tanulást jelent, még a hétvégéken is. Érthető tehát, hogy a feszített tempó nemcsak fizikailag, hanem bizony lelkileg is megterhelő a diákok számára. Kökény Tamás, a képzés vezetője mindig azt szokta tanácsolni a tanulóknak az elején, hogy akkor most négy hónapra köszönjenek el a családjuktól és a barátaitól, mesélte a Green Fox társalapítója.

„Az egyetem semmi ehhez képest” - számolt be saját élményeiről Botond, aki 33 évesen vágott bele a Green Fox képzésében. Ő szakmáját tekintve eredetileg gépészmérnök, illetve projektmenedzser. Azután döntött a karrierváltás mellett, hogy megszüntették a részlegét, és egy kevésbé kreatív és izgalmas munkakört ajánlottak neki. Számára az egyik nehézséget pont az jelentette, hogy a Green Foxnál teljesen más szemléletű oktatás folyik, mint az egyetemen vagy a főiskolán, magyarázta. Minden segítséget megkaptak a feladatok megoldásához, de rájuk volt bízva, hogyan sajátítják el a szükséges ismereteket. Neki anyagilag nem jelentett előrelépést a váltás, korábban is jól keresett, most pedig pályakezdőnek számít egy szimulátorokkal foglalkozó cégnél, de a környezet- és szemléletváltás miatt mégis megérte, mondta. 

Fotó: Codecool

Nem zseniket keresnek

A Codecoolnál sem automatikus a felvétel. Angol nyelvtudás nélkül például eleve elképzelhetetlen a képzés elkezdése, mert a tananyag angolul van - és akárcsak a cégeknél - a kommunkáció is ezen a nyelven folyik. De nemcsak a jelentkezők nyelvtudását nézik, a motiváció is fontos, mondta a Codecool vezetője. Boda József azt vallja, hogy mindenki képes megtanulni programozni: „nem zseniket keresünk, hanem a megfelelő attitűdöt.” A korábbi Codecool-diák szerint is a hozzáállás a döntő: nem való mindenkinek, hogy folyamatosan képezze magát és lépést tartson a technológia fejlődésével. 

A Codecool képzése 12 hónapos, ez minden második héten napi 6 óra tanulást jelent. Boda szerint ennyi idő alatt a gyakorlatorientált oktatásnak köszönhetően mindenféle előképzettség nélkül, gyakorlatilag a nulláról olyan szintű tudást lehet megszerezni, mint a felsőoktatási képzésben. Egy csoport 60 fővel indul, minden tíz tanulóra jut egy mentor. Két helyen folynak képzések: Budapesten és Miskolcon. Eddig 120-an végeztek a Codecoolnál, jelenleg pedig 300-an tanulnak a programozó iskolánál.

Nem olcsó mulatság a karrierváltás

A tudásnak ára is van: a Green Foxnál előfinanszírozás esetén nettó 990 ezer forintba, utófinanszírozásnál (a diákoknak a képzés után, havi nettó 71 ezer forinttal kell törleszteniük a tandíjat) pedig durván nettó 1,3 millió forintba kerül a képzés. A teljes képzési költségnek csak a felét fedezi a tandíj, mondta el Fazekas Barbara. Akkor mégis miért éri meg mindez a Green Foxnak? A válasz egyszerű: ha a diáknak sikerül elhelyezkednie valamelyik partnercégnél (például Bosch, TATA, CIB Bank, LogMeIn) fejvadászi díjat kap az iskola. Ehhez az is hozzátartozik, hogy a képzés befejezése utáni 12 hetes időszakban, csak a Green Fox partnercégeivel tárgyalhatnak a frissen végzettek.

Fotó: Green Fox

Feltétel még, hogy az állásajánlatok közül legalább egyet (minimum havi bruttó 330 000 forintos fizetéssel) el kell fogadniuk a tanulóknak. Egy sporthasonlattal élve, ha ez a 12 hét letelik, szabadon igazolhatóvá válnak a tanulók. Általában azonban nem kell ennyit várniuk, mert hamarabb „elkelnek”, számolt be a tapasztalatokról Fazekas Barbara. Kérdésünkre, hogy mennyire versenyképes és biztos az a tudás, amit a hasonló programozó képzéseken lehet megszerezni, a Green Fox alapítója elmondta, hogy a náluk végzettek több mint 90 százaléka helyezkedett el programozóként, tehát képesek megugorni azt a szintet, amit egy kezdő munkavállalótól elvárnak a cégek. 

A minőségi oktatást meg kell fizetni

A milliós tandíjak első hallásra persze ijesztőnek tűnhetnek.  „A minőségi oktatás bizony sok pénzbe kerül, de a nyugat-európai viszonyokhoz képest nem számítanak drágának  — válaszolta felvetésünkre Boda József. A Codecoolnál Budapesten 1,4 millió forint, Miskolcon 900 ezer forint a tandíj, de itt is van rá lehetőség, hogy a jelentkezők utólag, részletekben fizessék ki az összeget. Boda azzal magyarázta a tandíj nagyságát, hogy állami támogatás nélkül működnek, az oktatókat - akik amúgy is jól keresnek - pedig a piacról igazolják. Másrészt a megfelelő színvonalú infrastruktúrát is biztosítani kell, tette hozzá. A Codecoolnál ugyanakkor garantálják, hogy a képzés elvégzése után állást kapnak a tanulók, sőt, a partnercégeknél (például Evosoft, Thyssen Krupp, NNG) töltött 6 hónapos gyakornoki időszak alatt már fizetést is kapnak. Boda szerint ez alapján nagyjából egy év alatt ki lehet gazdálkodni a tandíjat.

Azok is találhatnak maguknak megfelelő képzést, akik nem akarnak karriert váltani, csupán némi plusz tudásra van szükségük a munkájukhoz (marketingesek, projektmenedzserek, grafikusok). A szlovén alapítású SmartNinja nekik lehet megoldás. A franchise rendszerben működő suli jóval lazább, mint például a Green Fox több hónapos boot camp-je: a jövőre induló a leghosszabb képzésük 24 alkalmas lesz, ez összesen 36 tanórát jelent, heti két alkalommal, de vannak 1-2 napos programjaik is. Árban is más kategóriát képvisel a SmartNinja: a 24 alkalmas képzés ára például 150 ezer forint. A SmartNinja Magyarországot beleértve összesen 8 országban van jelen (Szlovénia, Ausztria, Horvátország, Szlovákia, Lettország, Portugália és Spanyolország), és a tapasztalatok azt mutatják, hogy akárcsak itthon, más országokban is komoly gondot jelent, hogy nem találni elég programozót, mondta Jankovits Ádám a SmartNinja Magyarországot menedzselő Brandlift ügynökségtől. Mint elmondta, képzéseik egyik célja, hogy a tanulók inspirálódjanak, kedvet kapjanak további IT-képzések elvégzéséhez. 

Mizsur András

(forrás: Kreatív Online)
hirdetés
hirdetés