hirdetés
hirdetés

Nézze meg a roma médiatáborban készült kisfilmeket!

2014-08-29

Miskolci kitelepítés, példaképek, álmok, holokauszt és sok más érdekes történet. A Buvero civil újságíróképző tábor 24 résztvevője 10 nap alatt 10 filmet készített. 

Befejeződött a Buvero, a roma lányoknak szervezett médiatábor, amelyet a Romédia Alapítvány indított. Az augusztus 9-én indult képzésre pályázni lehetett, a kiválasztott 24 lány Dunavarsányban 15 napon keresztül intenzíven tanulta, hogyan kell mozgóképes médiatartalmat készíteni.

Az ötnapos felkészítést tíznapos gyakorlat követte, a résztvevők csoportokban előkészítették és leforgatták, megvágták saját videóriportjukat valamilyen társadalmilag aktuális, fontos témáról. A tábor szakmai vezetője Asbót Kristóf televíziós és filmes szakember volt. A csoportokat két-két mentor segítette. 

A Buvero múlt hét pénteken ért véget, a záróesten a tábor résztvevői és mentorai bemutatták az elkészült filmeket, majd a tábort szevező Romédia Alapítveny vezetője, Bársony Kata kiosztotta a hallgatóknak járó oklevelet és személyre szabott ajándékokat. 12 lány Lenovo tabletet kapott, négyen részt vehetnek a berlini Buvero Expon, három hallgató a Kreatív előfizetője lett, egy résztvevő pedig a 168 Óránál újságíró-gyakornoki munkát nyert. Az elismerések kiosztása után Szauder Dávid segítségével VJ-showval egybekötött záróparti volt.

A díjkiosztón készült fotók

Daróczi Ágnes, a Romédia Alapítvány alapítója
A TÖBBI KÉPÉRT KATTINTSON!!!

 

A TÁBORBAN KÉSZÍTETT ALKOTÁSOK

 

LULUDYA CSAPAT FILMJEI

A Luludya csapat filmjeit Miskolcon készítette. Csapattagok: Balogh Judit Claudia, Laboda Georgina, Puporka Erzsébet, Csömör Szabina, Godó Kata, Godó Irén.

Mentorok: Asbót Kristóf és Molnár Csaba

Számozott utca

BUVERO 2. Final Films (group: LULUDYA) - #Számozott utca from Romedia Foundation on Vimeo.

 

Csabi bácsi

BUVERO 2. Final Films (group: LULUDYA) - #Csabi bácsi from Romedia Foundation on Vimeo.

 

Jenci

BUVERO 2. Final Films (group: LULUDY) - #Jenci from Romedia Foundation on Vimeo.

 

A RROMANI ZORR CSAPAT FILMJEI

A Rromani Zorr csapat Debrecenben készítette el két filmjéit. Csapattagok: Vajda Melinda, Radics Edit, Kerekes Barbara, Jóni Judit, Petrovics Roxána, Káté Anita
Mentorok: Galyas Gyula és Kohut Péte

Istennek van humora

BUVERO 2. Final Films (group: RROMANI ZORR) - #Istennek van humora from Romedia Foundation on Vimeo.

 

Generációk

BUVERO 2. Final Films (group: RROMANI ZORR) - #Generációk from Romedia Foundation on Vimeo.

 

KALE BISORA CSAPAT FILMJEI

A csapat Várpalotán készített két filmet. Csapattagok: Sőregi Alexandra, Kovács Szandra, Szajkó Cintia, Varga Krisztina, Horváth Diána

Mentorok: Szirmai Norbert és Asbót Márk 

Szuno 

BUVERO 2. Final Films (group: KALE BISORA) - #Szuno from Romedia Foundation on Vimeo.


Sárral kevert vér

A BUVERO 2014 közönségdíját elnyerő film a holokausztról (Pharrajimos) szól. Várpalotán 1944-45 telén több, mint száz romát végeztek ki faji alapon. A holttestek a Grabler tó alatt nyugszanak. A tömeggyilkosságot két fiatal lány, Lakatos Angéla 'Mici', és Raffael Margit 'Falat' élte túl. Ők sebesülten zuhantak a gödörbe, de az éj leszálltával kimásztak, és elmenekültek.

BUVERO 2. Final Films (group: KALE BISORA) - #Sárral kevert vér from Romedia Foundation on Vimeo.

 

HD-ROM CSAPAT FILMJEI

Csapattagok: Balogh Krisztina, Lázár Leila, Dacsó Linda, Berki Brigitta, Szűcs Szilvia, Kozák Heléna

Mentorok: Dömötör Péter és Joka Daróczi János

Valaha madarak voltunk

BUVERO 2. Final Films (group: HD-ROM) - #Valaha madarak voltunk from Romedia Foundation on Vimeo.

 

 Szódabikarbóna

BUVERO 2. Final Films (group: HD-ROM) - #Szódabikarbóna from Romedia Foundation on Vimeo.

 

Interjú Roy Cohennel

Roy Cohen izraeli filmkészítő és aktivista, aki a BUVERO Médiatábor vendégeként tartott előadást. Roy a Harvardon szerzett bachelor diplomát pszichológia és idegtudomány szakon, szakdolgozatához a kutatást a Massachusettsi Műszaki Egyetemen végezte, Rebecca Saxeval.

Miután - ahogyan ő fogalmaz - "kimerítette minden tudományos törekvését", rájött, szívesebben ír a tudományról, mint végez tudományos munkát. Roy jelenleg egy mesterséges intelligenciáról szóló dokumentumfilmen dolgozik. A filmet Hong Kongban forgatják "Ben's Robot" címmel. 2012-ben levetítették "Eye Lift" című rövidfilmjét a Cannes-i filmfesztivál "Short Film Corner" keretében.

Az interjút a HD-Rom csapata készítette a Romédia Alapítvány által szervezett 2014-es BUVERO Médiatáborban. Az interjút Balogh Krisztina, Dacsó Linda és Berki Brigitta készítették.

 

 

Így készültek a filmek (werkfotók)

A TOVÁBBI KÉPEKÉRT KATTINTSON!!!

Képek a táborról

A TOVÁBBI KÉPEKÉRT KATTINTSON!!!

Videó a táborról

 

Román Balázs

(forrás: Kreatív Online)
hirdetés
hirdetés