hirdetés
hirdetés
hirdetés

Októberben megalakul a médiatanács

Október közepéig várhatóan megalakul a médiatanács és a közalapítványi kuratórium. Az Országgyűlés jövő hétfőn dönt a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) médiatanácsa tagjait jelölő eseti bizottság, valamint a Közszolgálati Közalapítvány felállításáról szóló javaslatokról.

hirdetés

Várhatóan jövő hétfőn a javaslat benyújtása után elfogadják a médiatanács tagjait kijelölő bizottság létrehozásáról szóló javaslatot. A bizottság terjeszti majd elő a médiatanács négy tagját, akikről várhatóan október 11-én dönt majd a parlament, megválasztásukhoz kétharmados többség kell. A médiatanács elnöke valószínűleg Szalai Annamária lesz.

Ha jövő hétfőn az Országgyűlés elfogadja a Közszolgálati Közalapítvány felállításáról szóló határozatot is, akkor október 5-én a házelnök megindítja a közalapítvány hat fős kuratóriumának megválasztására vonatkozó eljárást. A tervezett menetrend szerint október 8-ig kellene megnevezni a kuratóriumi tagjelölteket, akiket a jelöltállítást követő 5 napon belül kell megválasztani. A szavazás napja itt is várhatóan október 11-e lesz. A hat tagot kétharmados többséggel választja meg a parlament kilenc évre.

A parlament által választható tagok felét a kormánypárti, másik felét az ellenzéki képviselőcsoportok jelölik. A kormány-, illetve az ellenzéki oldalhoz tartozó képviselőcsoportok egymás között állapodnak meg az adott oldal által jelölhető személyekről.

A nemzeti közszolgálati rádió, televízió, illetve hírügynökség feladatait négy önálló részvénytársaság, az MR Zrt., az MTV Zrt., a Duna TV Zrt. és az MTI Zrt. látja el, mindegyikük a Közszolgálati Közalapítvány tulajdonában lévő egyszemélyes nonprofit részvénytársaságként működik.

 

A vezérigazgató
Az ügyvezetést ellátó, a jelenlegi elnököket váltó vezérigazgatók kinevezése úgy történik, hogy a médiatanács elnöke részvénytársaságonként 2-2 jelöltre tesz javaslatot a médiatanácsnak, amely javasolja a kuratóriumnak, válasszon ki egyet-egyet a jelöltek közül. A négy közszolgálati részvénytársaságnak egy közös felügyelőbizottsága lesz. Az elnökök és alelnökök megbízatása a közszolgálati részvénytársaságok vezérigazgatóinak kinevezésével egyidejűleg megszűnik.

 

A törvény
Az Országgyűlés július 22-én fogadta el a médiát és hírközlést szabályozó egyes törvények módosítását, amely megszűntette a jelenlegi formájában a Nemzeti Hírközlési Hatóságot (NHH) és Országos Rádió és Televízió Testületet (ORTT), összevonásukkal létrehozta a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóságot (NMHH), amely autonóm államigazgatási szerv, elnökét a miniszterelnök nevezi ki kilenc évre. Orbán Viktor augusztus 11-ei hatállyal nevezte ki Szalai Annamáriát a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság elnökévé.
(forrás: MTI)
hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

Itt a tavasz, ami egyben azt is jelenti, hogy a Hornbach új kampánnyal jelentkezik. Szerencsére nem változtattak az eddig bevált humoros megközelítésen.

Az elektromos hajtásrendszereket fejlesztő és szállító társaság meghívásos tenderen választott ügynökséget.

Szakértőket is bevonnak a  munkába, hogy a rovat edukálja is az olvasókat.

A szpotban a VOLT és a Sziget most csendes helyszíneit járja körbe a Jeep hazai márkanagykövete.

Május 27-én válik elérhetővé 50 ország mellett itthon is a BTS Menü a McDonald'sban.

hirdetés
Legolvasottabb
Legtöbb hozzászólás
hirdetés