hirdetés
hirdetés

OMG - videomegosztókról kutatott

2007-10-15
A fiatal internetezők mintegy négyötöde hetente legalább egyszer nézeget videókat a világhálón – derül ki a Omnicom Media Group (OMG) tanulmányából. A megkérdezett 15-29 éves korosztálynál a legnépszerűbb téma a humor, zene, filmelőzetesek, de a reklám is benne van a legjobb tízben.
A videomegosztó oldalak megítélését kutatta az OMG internetes paneljén, a Namivan.hu oldalon. A felmérésből kiderült, hogy a válaszadók mintegy négyötöde, vagyis 83 százaléka hetente legalább egyszer néz videókat az interneten. A legnépszerűbb témák a humor, zene, filmelőzetesek, fura emberek és animációk, rajzfilmek, de egy érdekes, látványos, vagy vicces reklámot is szívesen néznek meg a fiatalok, ugyanis a rangsorban a reklám a hetedik helyen szerepel.

A legnépszerűbb videomegosztó oldal kategóriában a YouTube vitte el a pálmát, mind a spontán kedveltség, mind a támogatott ismertség kérdésnél. Támogatott ismertség esetén a nagyobb oldalak, így a YouTube, a Videa, a Gumicheezma, a myspace és az inda video bomb neve merült fel legtöbbször.

A többség, vagyis 61 százalék szerint jó és hasznos dolog, hogy meg lehet osztani a személyes videofelvételeket, de a megkérdezettek 7,5 százaléka úgy véli, hogy bár jó ötlet a portál, mégsem töltene fel saját tartalmat, tíz százalék pedig biztos abban, hogy sosem töltene fel videót a portálokra.

A kutatást kitöltők fele úgy érzi, hogy kevesebbet tévézik amióta van internet-hozzáférése, mégis a többségnél nem helyettesíti a neten elérhető videók nézegetése a televíziózást.

A Namivan oldalon rákérdeztek a reklámokra is, és a válaszadók majdnem háromnegyede nem, vagy csak kicsit tartja zavarónak a videomegosztó oldalakon megjelenő reklámokat.

Az OMG arra is kíváncsi volt, hogy vajon a magyar felhasználók hogyan fizetnének egy online módon megnézhető videóért. Egy nemzetközi tanulmány, a Bear Stearns Online Video Survey szerint ugyanis a válaszadók több mint fele hajlandó lenne valamiféle ellenszolgáltatást adni a videóért: 48 százalék azt a megoldást választotta, hogy megnézne egy rövid - 10-15 másodperces - reklámot a videó előtt, míg hét százalék előfizetési díjat vagy darabárat fizetne.

A magyar internetezők hasonlóan vélekednek, vagyis döntően itthon is a reklámot választották – 43 százalék -, míg a darabár és az előfizetési díj Magyarországon kicsit népszerűbb volt, mert 17 százalék fizetne érte.

Az egyhónapos kutatás augusztus közepén indult és a kérdőívet 252-en töltötték ki.
(forrás: Kreatív Online)
hirdetés
hirdetés