hirdetés
hirdetés

ORTT - elsötétül a TV2

2008-04-30
Az igazság ára című műsor miatt 30 percre elsötétül a TV2 – erről az Országos Rádió és Televízió Testület (ORTT) azt követően döntött, hogy megvizsgálta a tavasszal debütált tévéműsort. A testület szerint a sorozat azt közvetíti, hogy az ember "átlátszóvá alázható".
Az ORTT hivatalból indított vizsgálatot a TV2 Az igazság ára című műsora ellen. A Jakupcsek Gabriella vezetésével márciusban elindult tévéműsorban a játékosoknak egyre intimebb kérdésekre kell válaszolni, a végén a nyertes többmillió forintot nyerhet.

Az ORTT szerint a műsorszolgáltató által „pszichológiai játéknak” nevezett sorozat azt közvetíti, hogy a "személyiségnek nincsen integráns, érinthetetlen tartománya, az ember átlátszóvá alázható". A műsorban résztvevő játékosok a magánéletük feltárására pénznyeremény elérése érdekében vállalkoznak, így a műsor a testület szerint azt az üzenetet hordozza, hogy a magánszféra és az emberi méltóság nem sérthetetlen, anyagi érdekből nyilvánossá tehető.

„A műsor azt az elvárást támasztja szereplőivel szemben, hogy – a megnyerhető pénzösszegért cserében – testi és lelki valójuk előre meghatározatlan legbensőbb részét tegyék hozzáférhetővé a nyilvánosság számára. A játékosok, a kérdés-felelet sorozat előrehaladtával - mivel a kérdések egyre bensőbb titkokra irányulnak -, önrendelkezési joguk végső maradékát is elveszítik” – áll az ORTT közleményében.

A testület azért szabott ki 30 perc elsötétítést, mert a csatorna megsértette a magánszféra sérthetetlenségét, az információs önrendelkezés és az emberi méltóság feltétlen tiszteletének alkotmányos követelményeit, ezáltal pedig a médiatörvény alapelvi rendelkezését.

A Kreatív Online megkereste a TV2-t, ahonnan azt a választ kaptuk, hogy a határozat kézhezvétele után nyilatkoznak az ügyben.
(forrás: Kreatív Online)
hirdetés
hirdetés