hirdetés
hirdetés

ORTT: díjcsökkentés nem, díjemelés talán

2009-05-21
Szélesebb támogatás hiányában visszavonta a koncessziós díjszabás rendszer átalakítására vonatkozó indítványát Tímár János, az ORTT szabaddemokraták által delegált tagja. Tirts Tamás, KDNP-s tag viszont kiáll díjemelési javaslata mellett.

A teljes díjrendszer átszabását szorgalmazó Tímár János, a testület SZDSZ által delegált tagja visszavonta indítványát. Az MTI-nek azt nyilatkozta, hogy az egységes és normatív, a jelenleginél igazságosabb díjrendszer „viszonylag széles” testületi támogatás nélkül nem valósulhat meg, és a javaslat beterjesztése után kiderült számára, hogy erre esély sincsen. A Kreatív Online kérdésére, hogy mit ért szélesebb támogatáson, Tímár János kifejtette, hogy a díjszabási rendszer teljes átalakítását fontosabbnak tartja annál, semmint hogy ez egyszerű többséggel menjen át a testületen, és nem pedig a tagok konszenzusos döntésével.

Tímár János indítványa a nettó árbevétel 3,5 százalékára változtatta volna a televíziók által fizetendő díjat. Ez az RTL Klub esetében 1,25 milliárd, a TV2 esetében körülbelül 930 millió forintot jelentene, szemben a jelenlegi, évi 1,8-1,9 milliárd forinttal.    

A rádiók esetében viszont kétszer ekkora rátát vezetett volna be, kivéve e körből azokat a médiumokat, amelyek ötven százalékot elérő arányban sugároznak szöveges műsort - ezekre ugyanis szintén a 3,5 százalékos arány volna érvényes.

A szerdai ülés több résztvevőjének elmondása szerint a másik javaslatot beterjesztő Ladvánszky György MSZP-delegált is jelezte, hogy módosítja indítványát, mégpedig úgy, hogy a két országos kereskedelmi televízió díjcsökkentésének - azaz az összeg megfelezésének - kérdését egy későbbi időpontban tárgyalják.

A csökkentési javaslatoktól eltérően nem kerül le a napirendről a díj 10 százalékos emeléséről szóló indítvány. A javaslattevő, a KDNP delegáltjaként az ORTT-be került Tirts Tamás azt közölte az MTI érdeklődésére: nem látja indokát, hogy visszavonja kezdeményezését.

Mint mondta, múlt csütörtökön benyújtott indítványa - amelyet azzal indokolt, hogy az RTL Klubot és a TV2-t működtető társaság is „nagyon komoly nyereséggel” működik - a rossz anyagi körülmények között működő közmédiumokat is pluszforráshoz juttathatja, de alkalmas lehet arra is, hogy csökkentse a digitális átállás terheit, például úgy, hogy a szegény sorsúak dekóder- (azaz set-top box) vásárlására fordítják.

(forrás: Kreatív Online, MTI)
hirdetés
hirdetés