hirdetés
hirdetés

ORTT – kiküldte ajánlását

2002-01-29
Az Országos Rádió és Televízió Testület (ORTT) egyelőre tervezetként kiküldte ajánlását a médiavilág szereplőinek, melynek célja, hogy elősegítse a rádiózásról és a televíziózásról szóló médiatörvényben és a választási eljárásról szóló választási törvényben megfogalmazott, a választások idején is követendő kiegyensúlyozott és egyenlő esélyeket biztosító műsorszolgáltatást.
Ennek érdekében a testület felhívja a média figyelmét arra, hogy egyetlen rádió és televízió csatorna sem részesíthet előnyben valamely pártot, és nem fordíthat nagyobb figyelmet egyik jelöltre sem, az „utca embere” típusú riportokat, összeállításokat pedig kerülni érdemes.

A hírműsoroknak objektívnek kell lenniük, a hírekhez fűzött véleményt, értékelő magyarázatot a forrás megjelölésével, a hírektől megkülönböztetve kell közzétenni, valamint a parlamenti ellenzék megjelenítésének időtartama országos műsorszolgáltatók esetében nem lehet kevesebb, mint a kormánynak és a kormánypártoknak együtt biztosított műsoridő fele. A testület szerint a tévétársaságoknak a kampány idején kerülniük kell a parlamenti közvetítések humoros bemutatását és az egyoldalú politikai viccek közlése sem ajánlatos.

Végezetül, a politikai hirdetéseket azonos nézettségi, hallgatottsági időszakban kell sugározni. A reklámok tartalmáért a politikai hirdetés megrendelője felel, míg a politikai kommunikáció egyéb formáinak megjelenítési módjáért mindenkor a műsorszolgáltató felelős.

(forrás: Kreatív Online)
hirdetés
hirdetés