hirdetés
hirdetés

Összeolvad az Axel Springer és a Ringier?

2010-03-23

A Kreatív Online információi szerint napokon belül a médiapiacra jelentős hatású nemzetközi bejelentés várható a Ringier részéről.

A Kreatív Online több egymástól független forrásból úgy értesült, hogy a következő napokban a svájci Ringier Holding AG kiadó és a német Axel Springer AG közös bejelentést tesz egy, a nemzetközi lappiacot jelentősen befolyásoló, közös üzleti lépésről. Megkérdeztük a Ringier illetékeseit, de egyelőre nem kaptunk választ a kérdéseinkre.

A jelenlegi értesüléseket megerősíti, hogy március elején már többféle iparági pletyka terjedt el arról, hogy a két kiadóóriás közös cég alapítását tervezi, amely a közép-kelet-európai médiumokat adná ki. A Bloomberg március 5-én közzétett, a lengyel Puls Biznesu hírére alapozó cikkben ugyan az is benne van, hogy sem az Axel Springer, sem a Ringier nem kommentálta az értesüléseket.

Ám a Népszabadság Online (NOL) – amelyben résztulajdonos a svájci Ringier is - tegnap megjelentetett egy cikket „Közös céget alapít a Ringier és a Springer” címmel, amit a NOL Twitter oldalán egy bejegyzéssel népszerűsítettek, de később cikk lekerült a portálról.

Vélhetően a NOL cikkét szippantotta be a Netriport.hu hírgyűjtő oldal is, amely a NOL-cikk bevezetőjét is megtartotta, „Európa legnagyobb lapkiadója, az Axel Springer AG tárgyalásokat folytat a Népszabadság többségi tulajdonosának számító svájci Ringier AG-vel egy vegyesvállalat alapításáról, amelybe bevinnék a két társaság 105 közép-kelet-európai kiadványát - írja a lengyel Puls Biznesu.” Ebből az derül ki, hogy a NOL cikke a két héttel ezelőtt megjelent lengyel lap információira támaszkodik.

Az Axel Springer és a Ringier összeolvadása már nyolc évvel ezelőtt is foglalkoztatta a nemzetközi szakmai sajtót és a Kreatívot is. Akkor úgy tűnt, esély van arra, hogy a Ringier 30 százalékos tulajdonrészt szerezzen a német Springer kiadóban, egy részvénypakett megvásárlása révén. Az ügylet végül nem jött létre. A fúzió akkoriban is elsősorban a két kiadó közép-kelet-európai érdekeltségei miatt volt meghatározó, hiszen a portfóliók jól kiegészítették volna egymást. 
 
A Ringier és a Springer összeolvadása jelentősen átalakíthatja  a hazai médiapiacot is.
 
(forrás: Kreatív Online)
hirdetés
hirdetés