hirdetés
hirdetés

OTP - fizet az ügyfeleinek

2007-07-13
A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) vizsgálatot indított az OTP Bank ellen, mert egyoldalúan megemelte a személyi kölcsönök végtörlesztési díját. Végül mégsem szabott ki bírságot a hivatal, mert a bank vállalta, hogy több tízezer ügyfelének visszafizeti a pénzét.
Az OTP ellen azért indult eljárás, mert a személyi kölcsönök végtörlesztési díját 2005. augusztusában a szerződéses futamidő során egyoldalúan megemelte. A forint alapú konstrukciónál ez például azt jelentette, hogy a szerződés megkötésekor ismert ötezer forintról 35 ezer forintra emelkedett az az összeg, amelyet a futamidő előtt törleszteni szándékozó személyeknek fizetniük kellett.

A GVH gazdasági erőfölénnyel való visszaélés gyanújával indított vizsgálatot, amelynek következtetései nyomán a bank úgy döntött, hogy kötelezettségvállalást tesz, vagyis pénzt fizet vissza azoknak, akik 2005. július 31-e előtt kötöttek személyi kölcsön szerződést.

A bank azt vállalta, hogy visszatérít 15 ezer forintot azoknak, akik 35 ezer forint megfizetése mellett éltek az előtörlesztéssel. Akik pedig eddig nem teljesítettek előtörlesztést, azoknak felajánlja, hogy 30 napon belül 20 ezer forint összegű díj megfizetése mellett teljesíthetnek előtörlesztést. A visszafizetés több tízezer, míg a kedvezményes előtörlesztés lehetősége potenciálisan két-háromszázezer ügyfelet érint.

Az OTP kötelezettségvállalásával a hivatal megszüntette az eljárást, vagyis nem állapított meg jogsértést és bírságot sem szabott ki.
(forrás: Kreatív Online)
hirdetés
hirdetés