hirdetés
hirdetés

Ötszázszor mértek hangos reklámot

2011-04-22

Öt televízió ötszáz esetben követett el jogsértést a hangos reklámokkal. Pénzbírság még nem jár érte, mert türelmi időszak van.

Az év első két hónapjában mintegy ötszáz esetben követtek el jogsértést öt televíziónál a túl hangos reklámokkal - mondta Kiricsi Karola, a Nemzeti Média és Hírközlési Hatóság (NMHH) szóvivője a Magyar Televízió reggeli műsorában.

A szóvivő szerint a közszolgálati adókat és a két nagy kereskedelmi csatornát (M1, M2, Duna Tv, RTL Klub, Tv2) csak ősztől büntetik a szabályok megsértéséért, hiszen a médiatanács türelmi időt adott a "médiaszolgáltatóknak, hogy áttérjenek a jó gyakorlatra". A türelmi idő lejárta után viszont milliós büntetésekre számíthatnak a törvény megsértői.

Mint ismert, a január 1-jétől hatályban lévő médiatörvény az alábbiakat fogalmazza meg: "A lineáris műsorszolgáltatásban közzétett reklám, televíziós vásárlás, valamint a reklám közzétételét akusztikus módon jelző figyelemfelhívás átlagos vagy a néző és hallgató által érzékelt hangereje nem lehet nagyobb, mint környező műsorszámoké".

Kiricsi Karola szerint az Egyesült Államokban, Kanadában, Angliában és Ausztráliában már régóta van érvényben hasonló jellegű szabályozás.

A médiatanács a reklámhangerőt a Humanoid nevű magyar fejlesztésű szoftver segítségével végzi, amely érzékeli és pontosan ki tudja szűrni a kiugróan hangos műsorrészeket. A szoftverről itt írtunk. 

(forrás: MTI)
hirdetés
hirdetés